Τα «Κίτρινα Γιλέκα» τελικά φοριούνται πολύ στη Γαλλία

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» τελικά φοριούνται πολύ στη Γαλλία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με ένα από τα σημαντικότερα προσκόμματα της προεδρίας του βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν, που καλείται να αντιμετωπίσει το αυθόρμητο κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» και τα αιτήματά του. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μέλη του κινήματος αγνόησαν τις αστυνομικές απαγορεύσεις και κατέλαβαν τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, για να συγκρουστούν με τα όργανα της τάξης, προβαίνοντας σε περιορισμένης έκτασης καταστροφές. Παρότι την ίδια ημέρα δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν σε άλλο σημείο της γαλλικής πρωτεύουσας, καταδικάζοντας τη βία κατά των γυναικών, τα τηλεοπτικά δίκτυα αφιέρωσαν δυσανάλογα μεγάλο χρόνο στις συγκρούσεις μεταξύ λίγων εκατοντάδων «Γιλέκων» και αστυνομίας. Υποστηρικτές του αυθόρμητου κινήματος διαμαρτυρίας επεσήμαναν το γεγονός αυτό, για να ισχυριστούν ότι η κυβέρνηση Μακρόν επιλέγει συνειδητά –μέσω των φιλικών της μέσων ενημέρωσης– να εμφανίζει τα «Γιλέκα» ως ταραξίες, προσκείμενους είτε στην ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν ή στην «ανεύθυνη Αριστερά» του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Οι πρώτοι υπολογισμοί της προεδρικής ομάδας, όμως, υπήρξαν άστοχοι, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που θέλουν το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» να απολαμβάνει πρωτοφανή ποσοστά δημοτικότητας (84% των Γάλλων θεωρεί δικαιολογημένο το κίνημα).

Oμολογία

Αντί να υποχωρήσει ανώδυνα, το κίνημα των «Γιλέκων» διογκώθηκε, υποχρεώνοντας τον πρόεδρο Μακρόν να ομολογήσει ότι δεν εκτίμησε σωστά την απελπισία των πολιτών. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο πρόεδρος Μακρόν αναφέρθηκε λεπτομερώς στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησής του, ενώ, παρότι δεσμεύθηκε να διατηρήσει εν ισχύι τη φορολογία ορυκτών καυσίμων, δήλωσε ότι θα συμβουλευθεί εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων και της «κοινωνίας των πολιτών».

 

Η ιδεολογική πολυμορφία των μελών του κινήματος, που συγκεντρώνει από οπαδούς της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λικ Μελανσόν, μέχρι ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, δείχνει την ικανότητα μεγάλης μερίδας της γαλλικής κοινωνίας να συσπειρωθεί γύρω από σειρά –οικονομικής φύσης– αιτημάτων, γεφυρώνοντας παράλληλα τις φαινομενικά ανυπέρβλητες διαφορές τους. Το φαινόμενο αυτό ανέδειξε η βίαιη διαδήλωση στα Ηλύσια Πεδία, όπου οπαδοί της Μαρίν Λεπέν βρέθηκαν στο πλευρό αριστερών οργανώσεων και Βρετόνων αυτονομιστών. Ενδεικτικός της πολυσυλλεκτικότητας του κινήματος των «Γιλέκων» είναι ο κατάλογος 45 αιτημάτων που κατέθεσε ενόψει της σαββατιάτικης συνάντησης εκπροσώπων του με τον πρωθυπουργό. Ο εκτενής κατάλογος περιέχει από συμβατικά περιβαλλοντικά αιτήματα, όπως την αποφυγή ανάμειξης βιοκαυσίμων στη βενζίνη και τον ορισμό «πλαφόν» στις τιμές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέχρι σαφώς επαναστατικά αιτήματα, που θυμίζουν περισσότερο εκείνα των αστών της Γαλλικής Επανάστασης, όπως τη δημιουργία Λαϊκής Συνέλευσης που θα αντικαταστήσει την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία. Παράλληλα με την απαγόρευση της καρκινογόνου γλυφοσάτης, τα «Γιλέκα» επρόκειτο να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό Φιλίπ την ακύρωση της νομοθεσίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή