Η απόπειρα προσέγγισης του πρώην εμίρη του Κατάρ και η συμφωνία που δεν έγινε

Η απόπειρα προσέγγισης του πρώην εμίρη του Κατάρ και η συμφωνία που δεν έγινε

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν 21 Ιουλίου 2017, όταν σε ένα από τα πασίγνωστα στενά της Μυκόνου, στη γωνία Ματογιάννη 7 και Γιγάντων, πλήθος κοσμικών έδινε το «παρών» στα εγκαίνια του πρώτου –και όπως αποδείχθηκε τελευταίου– pop up store καλλυντικών «WakeUp Cosmetics Milano – The Mykonos Exclusive Preview» στην Ελλάδα. Το πλήρως ανακαινισμένο κατάστημα σε λευκούς και μίνιμαλ τόνους, με έντονα στοιχεία τέχνης και υψηλής αισθητικής έσφυζε από την εορταστική ατμόσφαιρα. Παρόντες οι συνήθεις πρωταγωνιστές επικοινωνιακά ενορχηστρωμένων κοσμικών εκδηλώσεων με φόντο τα προϊόντα μακιγιάζ και καλλυντικών που λάνσαρε το νέο brand. Παρόντες και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος με τη γυναίκα του Μαρίζα. Η παρουσία τους εκεί δεν ήταν βέβαια τυχαία. Βλέπετε πίσω από την WakeUp Cosmetics εκτίμησαν ότι βρισκόταν ένας πολύ, μα πολύ πλούσιος μέτοχος. Ποιος; Μα ο πρώην εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ Θανί και πατέρας του σημερινού εμίρη.

Γνωστός στην Ελλάδα για τις επενδύσεις του στην Κέρκυρα και άλλες φερόμενες ως συνδεδεμένες με αυτόν στις νησίδες Οξιά και τη Ζάκυνθο, ο εμίρης φάνταζε ίσως ως μια εξαιρετική περίπτωση για να χρηματοδοτηθεί η διψασμένη όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων για μετρητά Folli Follie. Αλλωστε, ένα μήνα πριν, στις 30 Ιουνίου, η γενική συνέλευση της Folli Follie ενέκρινε την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου έως και 300 εκατ., αυτό που τελικά εκδόθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο και με το οποίο οι Κουτσολιούτσοι σήκωσαν από την αγορά 249,5 εκατ. ευρώ, τα οποία σήμερα έχουν μετατραπεί σε απλήρωτα χρέη.

Ανθρωποι σε άμεση επαφή με «άνθρωπο» του εμίρη στην Ελλάδα, γνωστό Λιβανέζο επιχειρηματία, αναφέρουν στην «Κ» πως τόσο ο Λιβανέζος όσο και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είχαν συζητήσει πιθανά σενάρια συνεργασίας τους με οχήματα την WakeUp Cosmetics και την Folli Follie. Τα μοντέλα διάφορα: ή ο εμίρης θα έβαζε λεφτά σε μια κοινοπραξία ή θα εισέφερε την WakeUp και (πολύ) χρήμα στην FF και θα γινόταν μέτοχος ή, γιατί όχι, μπορεί να αγόραζε ποσοστό στην ελληνική εισηγμένη από την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνεργάτης του Χαμάντ μπιν Χαλιφά αλ Θανί είχε εξηγήσει στον Κουτσολιούτσο πως ο εμίρης είχε υποσχεθεί ότι θα χρηματοδοτούσε με 15-20 εκατ. ευρώ την WakeUp με στόχο να εδραιώσει το brand, την παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας και την προώθησή τους σε flagship stores σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Βάσει του αρχικού πλάνου της WakeUp, η παραγωγή και το φινίρισμα των προϊόντων θα γινόταν στην Ιταλία, ενώ το πρώτο φυσικό κατάστημα θα άνοιγε πιλοτικά στο Μιλάνο το 2016 (σ.σ. κάτι που τελικά έγινε πρόσφατα). Το management όμως της εταιρείας θα γινόταν στην Ελλάδα μέσα από μία θυγατρική εταιρεία του φερόμενου ως συνεργάτη του εμίρη, του οποίου η έδρα είναι άλλωστε εδώ, ενώ το κατάστημα στη Μύκονο που είχε ήδη νοικιάσει άλλη εταιρεία του εν λόγω συνεργάτη του πρώην εμίρη, θα είχε τη μορφή ενός pop up store, που θα λειτουργούσε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, τα σχέδια αυτά άρχιζαν να καταρρέουν ήδη από το 2016, όταν ο Αλ Θανί φέρεται να αποφάσισε να μη συνεχίσει τις επενδύσεις που έκανε ο ίδιος στην Ελλάδα. «Πρόκειται για μια απόφαση που συμπαρέσυρε και την WakeUp Cosmetics», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ωστόσο τα εγκαίνια του μαγαζιού στη Μύκονο, ένα χρόνο μετά, διεξήχθησαν κανονικά, γεγονός που –αν μη τι άλλο– μαρτυρά πως επιχειρήθηκε να βρεθεί άλλο μοντέλο λειτουργίας της WakeUp, ενδεχομένως και με τη συνεργασία της Folli Follie. Ο συνεργάτης του εμίρη θα προχωρούσε το project του και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος θα «έφερνε κεφάλαια» στην Folli Follie. Ομως τίποτα από όλα αυτά δεν προχώρησε όταν διαπίστωσαν αμφότεροι την απουσία χρηματοδοτικής δυνατότητας της άλλης πλευράς. «Και οι δύο έψαχναν για λεφτά αλλά, φευ, ουδείς είχε», επισημαίνει στην «Κ» στέλεχος που συμμετείχε στις επαφές των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή