Χωρίς τέλος τα προβλήματα στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα

Χωρίς τέλος τα προβλήματα στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προβλήματα της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, φαίνεται να μην έχουν τέλος. Οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Γερμανίας ερεύνησαν τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη και την Παρασκευή, περιλαμβανομένων και των γραφείων των οκτώ μελών του εκτελεστικού της συμβουλίου. Αναζητούσαν στοιχεία για ενδεχόμενη εμπλοκή της τράπεζας σε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και μη αναφορά ύποπτων συναλλαγών στις Αρχές σε σχέση με τα λεγόμενα αρχεία του Παναμά.

Το βασικό πρόβλημα για την Deutsche Bank δεν είναι απλώς ότι δεν μπορεί να αφήσει πίσω της νομικά προβλήματα του παρελθόντος. Είναι ότι οι γερμανικές αρχές υποψιάζονται πως οι ύποπτες συναλλαγές στη συγκεκριμένη υπόθεση άρχισαν το 2013 και ότι συνεχίστηκαν μέχρι και το 2018. Αν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη υποψία, θα υπονομεύσει καίρια το αφήγημα της τράπεζας ότι πλέον καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να συμμορφώνεται με το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Επιπλέον, σε μία από τις δύο μονάδες της τράπεζας που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερευνών τις προηγούμενες ημέρες, επικεφαλής ήταν από το 2015 μέχρι το 2018 ο Κρίστιαν Ζέβινγκ, ο οποίος στη συνέχεια προήχθη σε διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας.

Με την ηγεσία της Deutsche Bank να εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην έρευνα των διωκτικών αρχών, η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε αθροιστικά περισσότερο από 6% την Πέμπτη και την Παρασκευή, σημειώνοντας νέο χαμηλό ρεκόρ στα 8,06 ευρώ. Από την αρχή του έτους η μετοχή έχει χάσει το 48,65% της αξίας της και η κεφαλαιοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας έχει υποχωρήσει στα 16,73 δισ. ευρώ. Οι υπό έρευνα ύποπτες συναλλαγές άρχισαν το 2013 και έλαβαν χώρα στη μονάδα διαχείρισης πλούτου της Deutsche Bank, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times. Μεταξύ των γραφείων που έψαξαν οι Αρχές ήταν και αυτό της Σιλβί Ματεράτ, επικεφαλής κανονιστικής συμμόρφωσης της D.B., σύμφωνα με τους F.T., ενώ οι εισαγγελικές αρχές ανέφεραν πως κανένα μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου δεν περιλαμβάνεται στους υπόπτους.

Ωστόσο, υποπτεύονται πως κανένα από τα στελέχη της τράπεζας δεν ανέφερε στις Αρχές ύποπτες συναλλαγές πελατών της τράπεζας σε θυγατρική της στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Οι υπάλληλοι της Deutsche Bank άρχισαν να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές μόνο αφότου αποκαλύφθηκαν οι ύποπτες δραστηριότητες της τράπεζας σε φορολογικούς «παραδείσους» στο πλαίσιο των λεγόμενων αρχείων του Παναμά. Σύμφωνα με τους F.T. οι ύποπτες συναλλαγές ανήλθαν σε 311 εκατ. ευρώ μόνο το 2016, ωστόσο το συνολικό ποσό ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερο, δεδομένου πως η υπόθεση αρχίζει το 2013 και συνεχίστηκε για πέντε χρόνια.

Την Πέμπτη, η διοίκηση της D.B. επέμεινε πως τα στελέχη της έχουν «ήδη δώσει στις Αρχές όλες τις σχετικές πληροφορίες» σε σχέση με τα αρχεία του Παναμά και πως η τράπεζα συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές «καθώς είναι και προς το δικό μας συμφέρον να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή