Ενας ψηφιακός σομελιέ επιλέγει τα κρασιά που σας ταιριάζουν

Ενας ψηφιακός σομελιέ επιλέγει τα κρασιά που σας ταιριάζουν

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που δεν προσφέρει απλώς τη δυνατότητα να παραγγείλει κάποιος το κρασί της αρεσκείας του αλλά και να το διαλέξει για λογαριασμό του, ανάλογα με τις καθημερινές γευστικές του συνήθειες, είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Στην ιδέα αυτή βασίστηκε το botilia.gr, ένα κανάλι διανομής που φέρνει εγγύτερα τους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις εστίασης με τα προϊόντα των Ελλήνων –και όχι μόνο– οινοπαραγωγών, που εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το 2013. Μολονότι η ιστορία του botilia.gr ξεκίνησε από την αγάπη του ιδρυτή Αγγελου Δαμουλιάνου για τα ταξίδια και την εξερεύνηση νέων γεύσεων, η απόφαση για την υλοποίηση της ιδέας δεν ήταν για τον ίδιο μια εύκολη υπόθεση. Εχοντας αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας σε θέσεις ευθύνης στον κλάδο της πληροφορικής και του τραπεζικού συστήματος, η στροφή στην καριέρα του πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κρίσης και έντονης επιχειρηματικής αβεβαιότητας. Παρά τις συγκυρίες, οι συνθήκες για τη δημιουργία της εταιρείας αποδείχθηκαν ιδανικές, αφού τότε η ομορφιά του κρασιού άρχισε να γοητεύει ακόμη περισσότερο τους Ελληνες καταναλωτές ενώ παράλληλα τα ελληνικά κρασιά άρχιζαν να αποκτούν διεθνή αναγνώριση.

Πώς λειτουργεί

Η διαφορά του botilia.gr σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες αντίστοιχων υπηρεσιών συνίσταται στη χρήση ενός μηχανισμού τεχνητής νοημοσύνης, μέσω του οποίου η υπηρεσία μπορεί να εντοπίσει εκείνα τα κρασιά που ταιριάζουν στο γούστο του καθενός. Η εταιρεία έχει δώσει μεγάλη έμφαση στους ανθρώπους πίσω από το εγχείρημα.

Οι 8 εργαζόμενοι που απαρτίζουν την ομάδα είναι οινολόγοι και σομελιέ που έχουν μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι της αξιολόγησης του οίνου. Βασική τους αποστολή είναι να δοκιμάζουν τα κρασιά των οινοπαραγωγών και στη συνέχεια να τα ενσωματώνουν στην πλατφόρμα, καταλήγοντας μάλιστα να απορρίπτουν περισσότερο από το 90% των κρασιών που δοκιμάζουν. «Μπαίνοντας στην πλατφόρμα του botilia.gr, ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε μερικές απλές ερωτήσεις που σχετίζονται με τις καθημερινές γευστικές του συνήθειες. Αυτές μπορούν να αφορούν είτε τον τρόπο που πίνει τον καφέ του είτε και το τυρί που ο ίδιος προτιμάει», μας αναφέρει ο κ. Δαμουλιάνος. Επειτα, με βάση τις απαντήσεις του χρήστη, ο μηχανισμός τεχνητής νοημοσύνης του botilia.gr χτίζει το γευστικό προφίλ του εν λόγω χρήστη και μπορεί να του προτείνει τα καλύτερα κρασιά γι’ αυτόν.

Ετσι η πλατφόρμα περιλαμβάνει δυσεύρετες ετικέτες που κάποιες φορές είναι συλλεκτικές και σπάνιες, οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες στα σούπερ μάρκετ. Επίσης, δεν προσφέρει στο κοινό μόνο φιάλες εγχώριας παραγωγής, καθώς πλέον προωθεί κρασιά και από το εξωτερικό σε αρκετά προσιτή τιμή. «Πέρα από Ελλάδα, έχουμε κρασιά από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Αργεντινή και κάθε εβδομάδα προστίθενται ακόμη περισσότερα», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Δαμουλιάνος. Η νεοφυής εταιρεία προς το παρόν συνεργάζεται με τουλάχιστον 184 οινοποιεία από όλο τον κόσμο, δίνοντας έμφαση σε μικρά μπουτίκ οινοποιία, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει και πειραματικές εμφιαλώσεις γνωστών παραγωγών που δεν είναι διαθέσιμες σε αγορές ευρείας διανομής. «Ενα από αυτά που έχουν προστεθεί στη λίστα μας πρόσφατα και θεωρείται συλλεκτική φιάλη είναι το “Μικροί οινοποιοί” του κτήματος Παπαργυρίου», μας αναφέρει ο κ. Δαμουλιάνος, εξηγώντας ότι πρόκειται για ένα κρασί που παράγουν οι δύο μικρότεροι γιοι του Γιάννη και της Ελένης Παπαργυρίου, ο 18χρονος Δημήτρης και ο 15χρονος Αλέξανδρος. «Αυτό το κρασί κυκλοφορεί σε ελάχιστες φιάλες και εξαντλείται κάθε χρόνο εν ριπή οφθαλμού», αναφέρει στην «Κ». Η υπηρεσία μετράει πλέον 21.000 εγγεγραμμένους χρήστες και βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξεύρεση χρηματοδότησης, προκειμένου να επεκτείνει περαιτέρω τις υπηρεσίες της στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή