Κεντρικόν: Για μεζέδες και τσίπουρο

Κεντρικόν: Για μεζέδες και τσίπουρο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κέντρο των Σερρών, το ιστορικό μεζεδοπωλείο αποτελεί σημείο συνάντησης για τους ντόπιους.

Η θέση: Η κεντρική του θέση απέναντι από το Μπεζεστένι (την παλιά οθωμανική κλειστή αγορά στην πλατεία Ελευθερίας, όπου σήμερα στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο) και ο άπλετος χώρος στον πεζόδρομο όπου στήνονται τα τραπέζια, κάνει το Κεντρικόν ιδανικό σημείο συνάντησης. Θα δυσκολευτείτε με το πάρκινγκ σε ώρες αιχμής, αλλά σε απόσταση 350 μέτρων υπάρχει το κλειστό δημοτικό πάρκινγκ με πολύ προσιτές τιμές.

Η ατμόσφαιρα: Είναι τόσο ευχάριστο να βλέπεις μια πόλη να ζωντανεύει τα μεσημέρια. Σε αντίθεση αφενός με την Αθήνα, όπου οι περισσότεροι δουλεύουν εκείνη την ώρα, και αφετέρου με άλλες επαρχιακές πόλεις, όπου πολλοί τιμούν τη μεσημεριανή σιέστα, στις Σέρρες το μεσημέρι είναι ώρα για έξοδο. Το τελετουργικό του τσίπουρου και του ούζου στη μέση της ημέρας έχει βαθιές ρίζες και πάρα πολλοί κάτοικοι της πόλης –σε όσους το επιτρέπουν βέβαια οι επαγγελματικές υποχρεώσεις– το τιμούν συχνά. Σε αυτή την παράδοση πρωταγωνιστής είναι το ιστορικό μεζεδοπωλείο Κεντρικόν, που λειτουργεί από το 1938. Δίπλα και παράλληλα σε άλλα μεζεδοπωλεία, το Κεντρικόν υπήρξε «ο ναός του μεζέ» και συνεχίζει να υπηρετεί αυτόν τον ρόλο μέχρι και σήμερα με άριστο τρόπο.

Το φαγητό: Όλα τα ορεκτικά είναι χειροποίητα: από την ταραμοσαλάτα και τις πιπεριές τουρσί μέχρι τη μελιτζανοσαλάτα και την αλοιφή «πάπρικα» με πελτέ ντομάτας και τυριά. Τα σουτζουκάκια είναι μαστόρικα ψημένα, τα ντόπια λουκάνικα Τζουμαγιάς πεντανόστιμα και η καπνιστή πανσέτα λουκούμι. Εξίσου καλό ψήσιμο και τηγάνισμα στα ψαρικά και στα θαλασσινά, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, γαύρο, αθερίνα, καλαμαράκια και γαρίδες. Ο λογαριασμός: 10-13 €/άτομο, με ποτό.

Η κάβα: Ο κατάλογος με τα αποστάγματα περιλαμβάνει εκλεκτά εμφιαλωμένα ούζα και τσίπουρα, ντόπια και μη, ποικιλία από μπίρες και λίγα ελληνικά κρασιά.

Επιπλέον πληροφορίες: Καθημερινά 11.00-00.00, Κυριακή 11.00-18.00.

Κεντρικόν,

Ν. Σταυρίδη 5, Σέρρες,

Τ/23210-22.783.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή