Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Ευρώπη να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Ευρώπη να επιβάλει νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική κυβέρνηση παροτρύνει την Ευρώπη να επιβάλει  νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων με αφορμή τη διεξαγωγή πυραυλικής δοκιμής μέσης ακτίνας δράσης το περασμένο Σάββατο από την Τεχεράνη.

Την ενέργεια καταδίκαν οι ΗΠΑ ισχυριζόμενες ότι πρόκειται για παραβίαση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ  στο Ιράν Brian Hook απέρριψε την επιμονή του Ιράν ότι το πρόγραμμα πυραύλων του είναι αμυντικό.

Δήλωσε δε σε δημοσιογράφους που ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι η ανάπτυξη και δοκιμή πυραύλων του Ιράν είναι απειλητική και αντίθετη με τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα σχόλιά του κλιμακώνουν την εκστρατεία των Η.Π.Α. εναντίον του Ιράν που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο μετά την απόσυρση του Τραμπ από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Από την πλευρά της η Γαλλία σε επίσημη σημερινή της ανακοίνωση εκφράζει την ανησυχία της για τη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου από το Ιράν, ενώ χαρακτηρίζει την ενέργεια «προκλητική και αποσταθεροποιητική». 

Το Ιράν θα εξακολουθήσει να πραγματοποιεί πυραυλικές δοκιμές προκειμένου να αναπτύξει την άμυνά του και την ικανότητά αποτροπής του, είχε ανακοινώσει προ ημερών υψηλόβαθμος στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ιράν. 

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, ο Brian Hook κατηγόρησε  επίσης το Ιράν ότι παραβίασε την απαγόρευση του ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων του Ιράν στέλνοντας όπλα στους αντιπροσώπους του στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή