Αύριο η κηδεία του πρώην προέδρου Τζορτζ Χ. Μπους

Αύριο η κηδεία του πρώην προέδρου Τζορτζ Χ. Μπους

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέλη της οικογενείας αλλά και του προσωπικού του πρώην Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Χέρμπερτ Γουόκερ Μπους, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή, επρόκειτο να συμμετάσχουν σε σύντομη τελετή το απόγευμα της Δευτέρας στην αεροπορική βάση της εθνικής φρουράς στο Τέξας, στα περίχωρα του Χιούστον, τοποθετώντας το φέρετρό του στο προεδρικό αεροσκάφος Αir Force One για το τελευταίο του ταξίδι στην Ουάσιγκτον. Δύο από τους γιους του, ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος και ο Νιλ Μπους, συνόδευσαν τη σορό του 41ου προέδρου στο προεδρικό αεροσκάφος, στην επιχείρηση που ονομάζεται «Ειδική Αεροπορική Αποστολή 41» για την πτήση μέχρι την αεροπορική βάση Αντριους, έξω από την Ουάσιγκτον. Η σορός του προέδρου Μπους του πρεσβύτερου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στη Ροτόντα του αμερικανικού Καπιτωλίου από χθες μέχρι αύριο Τετάρτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η νεκρώσιμος ακολουθία στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό.

Ο 41ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απεβίωσε στο σπίτι του το βράδυ της Παρασκευής, επτά μήνες μετά τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου Μπάρμπαρα. Μετά τη λειτουργία στην Ουάσιγκτον θα ακολουθήσει άλλη μία νεκρώσιμος ακολουθία στο Χιούστον την Πέμπτη και εν συνεχεία θα γίνει η ταφή του στην προεδρική βιβλιοθήκη Μπους, στο Κόλετζ Στέισιον του Τέξας.

Ο αποβιώσας 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ υπηρέτησε δύο θητείες ως αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν προτού μεταβεί στο Οβάλ Γραφείο, όπου παρέμεινε από το 1989 μέχρι το 1993. Εκείνη την περίοδο έληξε ο Ψυχρός Πόλεμος, αλλά και νικήθηκε από τις ΗΠΑ ο στρατός του Σαντάμ Χουσεΐν κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο το 1991. Ο Μπους δεν κατάφερε, αξίζει να σημειωθεί, να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, καθώς αθέτησε την υπόσχεσή του για μη επιβολή νέας φορολογίας.

Μικρά μνημεία μνήμης στον Τζορτζ και στην Μπάρμπαρα Μπους δημιουργήθηκαν στη συνοικία όπου κατοικούσε το ζεύγος, σε πάρκο της πόλης όπου υπάρχει άγαλμα του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, όπως εξάλλου και στο αεροδρόμιο που φέρει το όνομά του. Η Κρίστι Σμιθ, κάτοικος της περιοχής, τίμησε τον Τζορτζ Μπους σταματώντας το Σαββατοκύριακο μπροστά στο χάλκινο άγαλμά του σε πάρκο του Χιούστον. «Υπήρξε καλό παράδειγμα για όλους μας», τόνισε η Σμιθ. «Πάντα μας φρόντιζε και φερόταν το ίδιο στους ανθρώπους».

Πολλοί πρόκειται να παρευρεθούν στη νεκρώσιμο ακολουθία στην Ουάσιγκτον. Ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στις ΗΠΑ για την κηδεία του πρώην προέδρου Τζορτζ Χ. Γ. Μπους θα μεταβεί αύριο η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ. «Με τον πρόεδρο Μπους πέθανε ένας Αμερικανός που είχε την επανένωση της Γερμανίας στην καρδιά του και τον οποίο πρέπει να ευχαριστήσουμε για την ενεργό στήριξή του σε αυτήν», αναφέρεται στο συλλυπητήριο τηλεγράφημα της κυρίας Μέρκελ, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Ζάιμπερτ.

Επίσης, η τέως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το ταξίδι της στο Παρίσι και στο Βερολίνο, προκειμένου να παραστεί αύριο στην κηδεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή