Στα 295 εκατ. ευρώ φθάνουν οι επενδύσεις της Εθνικής Πανγαίας το 2018

Στα 295 εκατ. ευρώ φθάνουν οι επενδύσεις της Εθνικής Πανγαίας το 2018

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 295 εκατ. ευρώ αναμένεται να φθάσει το σύνολο των επενδύσεων της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ το 2018 για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της, καθώς, όπως επιβεβαίωσε η διοίκηση, οριστικοποιήθηκε και η συμφωνία για την εξαγορά του πύργου γραφείων που ανέπτυξε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο κέντρο της Σόφιας. Ειδικότερα, η Πανγαία θα αποκτήσει την εταιρεία I&B Real Estate AD, ιδιοκτήτρια του συγκεκριμένου πλήρως μισθωμένου κτιρίου των 54.000 τ.μ. Το κόστος του κτιρίου θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ, ενώ θα αναληφθούν και τραπεζικές υποχρεώσεις της εταιρείας, ύψους της τάξεως των 37-40 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική αξία της συμφωνίας σε περίπου 78-79 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η εισηγμένη ανακοίνωσε και ακόμα μία επένδυση ανάπτυξης κτιρίου γραφείων, ύψους 13,6 εκατ. ευρώ. Το νέο ακίνητο θα αναπτυχθεί σε δύο όμορα οικόπεδα στον Παράδεισο Αμαρουσίου (5,2 και 4,2 στρεμμάτων αντίστοιχα), τα οποία αποκτήθηκαν από τη νεοσυσταθείσα θυγατρική «Ανάπτυξη Φραγκοκκλησιά Ακινήτων Α.Ε.». Το νέο κτίριο θα προσφέρει επιφάνεια ανωδομής της τάξεως των 5.000 τ.μ., πλέον 3.800 τ.μ. υπόγειων και βοηθητικών χώρων.

Είχε προηγηθεί, λίγες ημέρες νωρίτερα, η υπογραφή συμφωνίας για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 21 ακινήτων συνολικής επιφάνειας 120.000 τ.μ., κυρίως στην Κύπρο, στην οποία προχώρησε η διοίκηση της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ. Πρόκειται για συναλλαγή συνολικής αξίας 149 εκατ. ευρώ, με την οποία η εισηγμένη αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το επενδυτικό της προφίλ. Ιδιοκτήτρια των ακινήτων και αντικείμενο της εξαγοράς είναι η εταιρεία CYREIT Variable Investment Company Plc., θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Εθνική Πανγαία θα αποκτήσει το 88,2% των επενδυτικών μετοχών και το 100% των διαχειριστικών μετοχών της CYREIT, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει τον πλήρη έλεγχο των ακινήτων που βρίσκονται σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. Πέραν των ακινήτων στην Κύπρο, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, καταστήματα, γραφεία, ξενοδοχεία και big boxes, στο «πακέτο» της συμφωνίας περιλαμβάνονται και δύο εμπορικά ακίνητα στην Αθήνα, εκ των οποίων το πρώτο βρίσκεται στη συμβολή της Λ. Συγγρού με την οδό Λαγουμιτζή και είναι επιφάνειας 6.900 τ.μ. και το δεύτερο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή, επιφάνειας 2.000 τ.μ.

Κατά το φετινό εννεάμηνο, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 3,5% σε 91 εκατ. ευρώ, έναντι 87,8 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Παράλληλα, τα κέρδη ανήλθαν σε 79,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 58,6 εκατ. ευρώ κατά το εννεάμηνο του 2017, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 35,8%. Τα δε κέρδη, από την αναπροσαρμογή των επενδύσεων σε ακίνητα στην εύλογη αξία τους, ανήλθαν σε 29,3 εκατ. ευρώ, έναντι κέρδους 7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Στο τέλος του φετινού εννεαμήνου, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αποτελούνταν από 345 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία), συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 1.03 εκατ. τ.μ. κι εύλογης αξίας της τάξεως του 1,656 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή