ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή άμεσα το ν/σ που καταργεί τις περικοπές στις συντάξεις

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Οι κύριες συντάξεις Ιανουαρίου θα καταβληθούν στις 19 Δεκεμβρίου για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και στις 21 Δεκεμβρίου για όλους τους υπόλοιπους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Συντάξεις

Μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η κατάργηση των διατάξεων που προέβλεπαν την περικοπή των συντάξεων, από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μετά. Το σχετικό σχέδιο νόμου έχει ήδη καταρτιστεί και αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση με τη διαδικασία του επείγοντος, ώστε έως την ερχόμενη Τρίτη να έχουν ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην αρμόδια επιτροπή και η ψήφισή του στην Ολομέλεια. Αλλωστε, βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, οι κύριες συντάξεις Ιανουαρίου θα καταβληθούν πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα, στις 19 Δεκεμβρίου για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και στις 21 Δεκεμβρίου για όλους τους υπόλοιπους.

Η κατάργηση των περικοπών στις κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και στα οικογενειακά επιδόματα αποτελεί το πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Η πολυσυζητημένη διάταξη, μάλιστα, προβλέπει ότι διασώζονται και οι προσωπικές διαφορές που έλαβαν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από τον Μάιο του 2016 έως και το τέλος του 2018, λόγω της μεταβατικής περιόδου που προέβλεπε αρχικά ο νόμος Κατρούγκαλου. Οπως βέβαια αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, οι μειώσεις που έχουν υποστεί, οι περίπου 200.000 ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου έως και σήμερα, φθάνουν έως και το 40% τον μήνα. Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει πως υπάρχει περίπτωση ασφαλισμένου που η μείωση είναι της τάξεως των 464,97 ευρώ τον μήνα, κάνει λόγο για «επιχείρηση παραπλάνησης της κοινής γνώμης» και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι ενώ εφαρμόζει τον σχετικό νόμο με συνέπεια να μειώνονται δραματικά οι νέες συντάξεις, «πανηγυρίζει για την αναστολή της περικοπής της προσωπικής διαφοράς των παλιών ασφαλισμένων».

Αναλυτικά, το άρθρο που έλαβε το πράσινο φως και από τους Ευρωπαίους εταίρους και έχει στη διάθεσή της η «Κ», ορίζει ότι η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει την από 1/1/2019 καταβολή στους συνταξιούχους της προσωπικής διαφοράς μέχρι την πλήρη εξάλειψή της, με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων (περίπτωση Β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 14 του νόμου 4387) καθώς και η διάταξη του νόμου Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου του 2017 που προβλέπει την περικοπή των συντάξεων με προσωπική διαφορά, έως 18% (παράγραφος 2 του άρθρου 1 του νόμου 4472), αντικαθίστανται ως εξής:

«Από 1ης Ιανουαρίου 2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό των συντάξεων είναι μεγαλύτερο εκείνου που προκύπτει από τον υπολογισμό ... το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο, συμψηφιζόμενο κατ’ έτος και μέχρι την πλήρη εξάλειψή του με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων...».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι καταργούνται οι επίμαχες διατάξεις (παράγραφος 1 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του Ν. 4472 του 2017) που προβλέπουν τις περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων καθώς και οικογενειακών επιδομάτων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις έχει εξαλειφθεί ο όρος «προσωπική διαφορά» που έχει ταυτιστεί με τις περικοπές και αναφέρεται πλέον ως «επιπλέον ποσό».

Στους «ευνοημένους» του άρθρου συγκαταλέγονται μάλιστα και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου από τον Μάιο του 2016 έως και σήμερα, οι οποίοι στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου διατηρούσαν ένα μέρος της προσωπικής διαφοράς κατά (1/2 το 2016, 1/3 το 2017 και 1/4 το 2018). Η προσωπική αυτή διαφορά, σύμφωνα με τον νόμο του 2017, κοβόταν μαζί με τις υπόλοιπες. Πλέον, με την προτεινόμενη ρύθμιση διασώζονται.

Επίσης, όπως επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος στην ΕΡΤ, οι διατάξεις του ν. 4387/16 που προβλέπουν αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους θα ισχύσουν κανονικά. Μάλιστα, οι αυξημένες συντάξεις, μαζί με όλες τις υπόλοιπες θα καταβληθούν νωρίτερα, λόγω των εορτών.

Συγκεκριμένα, οι πληρωμές των κύριων συντάξεων θα γίνουν στις 19 Δεκεμβρίου για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και στις 21 Δεκεμβρίου για τις λοιπές κατηγορίες, ενώ οι επικουρικές θα καταβληθούν στις 27 Δεκεμβρίου. Από τις 10 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν από τον ΟΑΕΔ και τα επιδόματα ανεργίας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ