Στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και επισήμως το VAR, αποφάσισε η UEFA

Στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και επισήμως το VAR, αποφάσισε η UEFA

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως αναμενόταν, τα διαιτητικά λάθη κατά τη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ υποχρέωσαν την UEFA σε αναδίπλωση και άμεση εφαρμογή του βιντεοδιαιτητή (VAR) από τη φάση των «16» του θεσμού, μια απόφαση που ανακοινώθηκε χθες από τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας Αλεξάντερ Σέφεριν.

«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε το VAR νωρίτερα από ό,τι σχεδιάζαμε, και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι επωφελές για όλες τις διοργανώσεις μας, καθώς θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στους διαιτητές και θα επιτρέψει να μειωθούν οι λανθασμένες αποφάσεις», είπε ο Σλοβένος παράγοντας, αναφερόμενος στην πρότερη επίσημη θέση για εισαγωγή του συστήματος από την επόμενη σεζόν. Η UEFA τόνισε ότι στην τρέχουσα σεζόν ο βιντεοδιαιτητής θα χρησιμοποιηθεί επίσης στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ και στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων. Από την επόμενη σεζόν το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη φάση των πλέι οφ (όχι από τους πρώτους τρεις προκριματικούς γύρους), στο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ τον Αύγουστο και στα τελικά του Euro 2020.

Στο Γιουρόπα Λιγκ, από τη φάση των ομίλων, το σύστημα θα εισαχθεί από τη μεθεπόμενη σεζόν (2020-21), ταυτόχρονα με τη χρήση του στο επόμενο Nations League του φθινοπώρου του 2020.

«Για να είμαι ειλικρινής», παραδέχθηκε ο κ. Σέφεριν στο τέλος της διήμερης συνόδου της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, «συζητήσαμε στην επιτροπή εάν μπορούμε να έχουμε [το σύστημα] νωρίτερα, γιατί να περιμένουμε, αφού είναι δύσκολο να ανεχόμαστε οποιαδήποτε σφάλματα».

Νations League

H UEFA διενήργησε και την πρώτη κλήρωση τελικής φάσης του Nations League, στην οποία επίσης θα εφαρμοστεί ο βιντεοδιαιτητής. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της κλήρωσης, η οικοδέσποινα του φάιναλ φορ, Πορτογαλία, θα αντιμετωπίσει την Ελβετία στις 5 Ιουνίου 2019 στο Οπόρτο, ενώ μία μέρα μετά θα γίνει ο δεύτερος ημιτελικός μεταξύ Αγγλίας και Ολλανδίας στο Γκιμαράες. Ο τελικός και ο μικρός τελικός θα γίνουν την Κυριακή 9 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι το φάιναλ φορ της Α΄ κατηγορίας του θεσμού είναι ανεξάρτητο από τη διαδικασία πρόκρισης στα τελικά του Euro 2020, τα εισιτήρια για το οποίο από την… οδό του Nations League θα κριθούν τον Μάρτιο του 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή