Διεύρυνση ζημιών για την Ελλάκτωρ το εννεάμηνο

Διεύρυνση ζημιών για την Ελλάκτωρ το εννεάμηνο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ριζικές αλλαγές διοικητικού και οργανωτικού χαρακτήρα έχει προχωρήσει η νέα διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, προκειμένου να περιοριστεί η οικονομική «αιμορραγία» από τα έργα του εξωτερικού και να επιστρέψει η εισηγμένη σε τροχιά κερδοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 ημερών, καταγράφηκαν όλα τα ζητήματα που είχαν προκύψει στον τομέα των κατασκευών, ελήφθησαν αυστηρότατα μέτρα παρακολούθησης και ελέγχου της κατασκευής σε επίπεδο ρευστότητας, κόστους και ρίσκου και παράλληλα απομακρύνθηκε το σύνολο των διευθυντικών στελεχών της Ακτωρ (διευθύνων σύμβουλος, οικονομικός διευθυντής και νομικός σύμβουλος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκαθάριση αυτή περιλαμβάνει ακόμα και υπεύθυνους έργων στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα στη διοίκηση της Ακτωρ να μη συμμετέχει πλέον κανένα πρόσωπο που είχε άμεση εμπλοκή σε ζητήματα κανονιστικής συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια. Νέος διευθύνων σύμβουλος της Ακτωρ ορίστηκε ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος μέχρι πρότινος είχε τον ρόλο του μεταβατικού διευθύνοντος συμβούλου, καθώς εκτιμήθηκε η καθοριστική του συμβολή στην αναδιάταξη της θυγατρικής των κατασκευών. Σε επίπεδο ομίλου, ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές και στα 21 διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών, καλύφθηκε το σύνολο των διευθυντικών στελεχών που απουσίαζαν σε επίπεδο ομίλου και ορίστηκε νέος επιχειρησιακός διευθυντής με ευρείες αρμοδιότητες. Οι αλλαγές θα συνεχιστούν και το 2019, αρχής γενομένης από τη βελτιστοποίηση της δομής του ομίλου. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να αναμένονται και συγχωνεύσεις μεταξύ θυγατρικών, με κύριο στόχο την εξοικονόμηση πόρων.

Οπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, οι ζημίες του ομίλου κατά το φετινό εννεάμηνο άγγιξαν τα 102,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 27,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Βασικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη είχε ο τομέας των κατασκευών, όπου οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 131,7 εκατ. ευρώ (από 46,3 εκατ. ευρώ), ενώ η συνολική αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα του ομίλου ανήλθε σε 150 εκατ. ευρώ, απόρροια των έργων στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, οριστικοποιήθηκε ζημία 29 εκατ. ευρώ από την ανάληψη υποχρεώσεων λόγω αδυναμίας του συνεταίρου στη Ρουμανία (χρεοκόπησε), αναγνωρίστηκαν ζημίες 46,6 εκατ. ευρώ επίσης στη Ρουμανία και προβλέφθηκε κόστος αποχώρησης ύψους 19 εκατ. ευρώ από το έργο ISF στο Κατάρ (αφορά το συγκρότημα κτιρίων των δυνάμεων ασφαλείας του Κατάρ).

Ενδεικτικό των αλλαγών είναι και η εφαρμογή ασφαλιστικών δικλίδων στην υποβολή προσφορών και στην υλοποίηση έργων εκτός Ελλάδος, ώστε να προστατεύεται η κερδοφορία. Κατά το εννεάμηνο, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ενισχύθηκε κατά 1,4% σε 1,38 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αιολικών πάρκων (αύξηση 21%), των παραχωρήσεων (αύξηση 10%) και του περιβάλλοντος (5%).

Σύμφωνα με τον κ. Αναστάσιο Καλλιτσάντση, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Ελλάκτωρ, «η επιτακτική ανάγκη οργανωτικής και λειτουργικής αλλαγής στον κλάδο της κατασκευής με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία, επιβεβαιώνεται πλήρως από τις επιπτώσεις που είχαν τα έργα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής και το τρίτο τρίμηνο στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου. Εχουμε ήδη λάβει μία σειρά από μέτρα στις διεθνείς μας δραστηριότητες ώστε η εστίαση να μην είναι μόνο στο ανεκτέλεστο, αλλά και στη μελλοντική κερδοφορία». Στόχος της διοίκησης είναι να πάψει η κατασκευή να επιβαρύνει την κερδοφόρο απόδοση των άλλων δραστηριοτήτων, όπως τις παραχωρήσεις, τα έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και τον τομέα του Περιβάλλοντος (Διαχείριση Απορριμμάτων). Σήμερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των κατασκευών ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ, με το 55% να αφορά σε έργα εκτός Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, η Ελλάκτωρ έχει εξασφαλίσει νέα έργα ύψους 166 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή