«Προεκλογικός» Τσίπρας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παροχών συνέχεια για τον Αλέξη Τσίπρα, που χθες, προχωρώντας σε μια κίνηση που είχε και έντονα επικοινωνιακά στοιχεία, επισκέφθηκε τα Καλάβρυτα, από τα οποία, μιλώντας σε μέλη του αγροτικού και γαλακτοκομικού συνεταιρισμού της περιοχής, ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, στα οποία περιλαμβάνεται άμεσα μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ σε 40.000-45.000 αιγοπροβατοτρόφους. Η σχετική απόφαση μάλιστα, που αναμφίβολα εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική παροχών στην οποία έχει μπει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και θα φτάσει «στις τσέπες» πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα για τις αιτήσεις 2018».

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσίπρας, «η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων», ενώ πρόσθεσε πως «η δημόσια δαπάνη έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ, και κατανέμεται: για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές στα 158 εκατομμύρια και για τις μη ορεινές στα 89 εκατομμύρια ευρώ».

Πολιτική παροχών

Είναι προφανές πως το Μαξίμου προχωρεί, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του το Σάββατο στην Κ.Ε. του κόμματος, ενόψει της συνέχειας, με μια επιθετική πολιτική παροχών, επιχειρώντας να κλείσει –ει δυνατόν– μέτωπα και να πάει σε εκλογές με πιο ευνοϊκούς όρους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Τσίπρας, στην ίδια ομιλία, δεν αρκέστηκε στην οικονομική ενίσχυση, ούτε στην αναδρομή των όσων έχουν ήδη ψηφιστεί –όπως για παράδειγμα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%– αλλά προχώρησε σε ακόμα δύο εξαγγελίες, ενδεικτικό της βούλησης «να ξανακερδίσει» την εμπιστοσύνη της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, που στο Μαξίμου τη χαρακτηρίζουν «κρίσιμη εκλογικά».

Συγκεκριμένα, τόνισε πως η κυβέρνηση θα φέρει νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, που προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση της διαφάνειας, ενώ επιπλέον μίλησε για «υποστήριξη του ελληνικού γιαουρτιού», το οποίο με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα επιχειρηθεί να κατοχυρωθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ενδειξης.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά, επανήλθε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας την πρόθεσή του να το επαναφέρει στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχουμε καταλήξει σε ένα ομόφωνο από ό,τι καταλαβαίνω πόρισμα και θα συνεννοηθώ με τον πρόεδρο της Βουλής, αμέσως μόλις ανοίξει μετά τις γιορτές η Βουλή, να βάλει μπροστά, να συζητηθεί στην Ολομέλεια και να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει».

Είναι δεδομένο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει σε προεκλογική περίοδο. Τούτο δεν το μαρτυρά μόνο το πλήθος των ομιλιών που λαμβάνουν χώρα στις τοπικές οργανώσεις, με ομιλητές ακόμα και στελέχη της κυβέρνησης. Το είπε εμμέσως πλην σαφώς και ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. του κόμματος το Σάββατο, όπου δόθηκε έμφαση στις ευρωπαϊκές, αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται. Στο πλαίσιο αυτό, βάσει της εισήγησης Σκουρλέτη, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μακριά από χρίσματα, αλλά θα προχωρήσει σε υποψηφιότητες που θα προέλθουν μέσα από τα σχήματα που ήδη λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο από τα κομματικά στελέχη. Με αυτό το σκεπτικό προχωρεί η υποψηφιότητα τόσο του Νίκου Μπελαβίλα όσο και της Κατερίνας Νοτοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή