Ο κόσμος της οδού Ευριπίδου, η μεγάλη ανθρωπογεωγραφία

Ο κόσμος της οδού Ευριπίδου, η μεγάλη ανθρωπογεωγραφία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΩΗ Ε. ΡΩΠΑΪΤΟΥ

«Ο κόσμος της Ευριπίδου και των πέριξ»

Ευριπίδου, Ψυρρή και Γεράνι: ένας περίπατος

εκδ. Εστία, σελ. 355

Σε μια διαπάλη του χθες και του σήμερα, αναδύεται η πάλλουσα οδός Ευριπίδου, στην καρδιά της Αθήνας, ένας κόσμος σε ένα διαρκές μεταίχμιο. Η οδός Ευριπίδου από την πλατεία των Αγίων Θεοδώρων, στην κάτω πλευρά της Κλαυθμώνος, έως την πλατεία Κουμουνδούρου, αναδύεται ως ένα πυκνό σύμπαν όπως υπονοεί και ο τίτλος της πολυεπίπεδης μελέτης της Ζωής Ε. Ρωπαΐτου που μας δίνει ένα αξιοπρόσεκτο χρονικό της οδού Ευριπίδου και των πέριξ σε βάθος χρόνου.

Αν και η αφετηρία ήταν ή ενδέχεται να ήταν οι προσωπικές μνήμες και οι αναφορές της συγγραφέως, που η ίδια μοιράζεται μαζί μας ως μνήμες οπτικές, οσφρητικές και ακουστικές, το βιβλίο μας παραδίδεται ως το αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς έρευνας με άξονα ως επί το πλείστον ανθρωπολογικό και κοινωνιολογικό.

Για τη Ζωή Ε. Ρωπαΐτου η Ευριπίδου συνοψίζει, συμπυκνώνει, συμβολίζει και εντέλει εμπεριέχει την αθηναϊκή συνθήκη όπως αυτή εκπροσωπείται διαχρονικά από την εμπορική δραστηριότητα με έναν τρόπο σχεδόν αρχετυπικό. Λίγοι δρόμοι εκφράζουν τόσες διαδρομές Αθηναίων και μη, και λίγοι δρόμοι περιλαμβάνουν με άνεση στρώσεις και στρώσεις από την αστική ιστορία της πρωτεύουσας.

Η Ζωή Ε. Ρωπαΐτου, οργανώνοντας την έρευνά της το διάστημα 2012-2014, χαρτογράφησε με εντυπωσιακή πληρότητα το απόθεμα της ιστορικής μνήμης αξιοποιώντας τη μέθοδο των προφορικών μαρτυριών. Ενα πλήθος ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εργαζόμενοι, κάτοικοι, μέτοικοι, απόγονοι δεύτερης και τρίτης γενιάς των ηρωικών εκείνων εμπόρων που έκαναν την Ευριπίδου τον ομφαλό των τροφίμων και της πάσης φύσεως εμπορικής πράξης, αποκτούν φωνή.

Οι καταθέσεις τους γίνονται δίαυλοι επικοινωνίας και κατανόησης ενός κόσμου που εν πολλοίς τελεί σε απόσυρση (αν σταθεί κανείς στην αθηναϊκή παράδοση) αλλά και σε διαρκή μετασχηματισμό (αν σταθεί στη σύγχρονη κατάσταση). Το βιβλίο εκλύει αγάπη για τους ανθρώπους που συνδέθηκαν με αυτό το γοητευτικό κομμάτι της Αθήνας αλλά παράλληλα μας δίνει πλήθος πληροφοριών για την οικιστική εξέλιξη, την αρχιτεκτονική ιδιομορφία, την ανοικοδόμηση και τη συνύπαρξη τόσων αντιφατικών στοιχείων σε αυτό το πυκνό τμήμα της πρωτεύουσας.

Η Ζωή Ε. Ρωπαΐτου δοξάζει με τον τρόπο της τη μικρή επιχειρηματικότητα, τη ραχοκοκαλιά της παλιάς Αθήνας, φωτίζει τη σχέση των μικρών και μεγάλων αυτών καταστημάτων με την οικιακή οικονομία και ορίζει ένα πλαίσιο συνύπαρξης κάθε έκφρασης της ζωής. Η Ευριπίδου γίνεται σύμβολο, γίνεται ποτάμι της Αθήνας με ύλη και ύδωρ από τις δεξαμενές της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή