Brexit: Αρχίζει η συζήτηση στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία αποχώρησης

Brexit: Αρχίζει η συζήτηση στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία αποχώρησης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζητήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν πέντε μέρες, ξεκινούν σήμερα στο Βρετανικό κοινοβούλιο, πριν από την καθοριστική ημερομηνία ψηφοφορίας για την έγκριση ή μη της συμφωνίας αποχώρησης από την ΕΕ που κατέθεσε η Τερέζα Μέι, η οποία έχει οριστεί να διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου.

Πριν από την έναρξη των πενθήμερων συζητήσεων, θα πραγματοποιηθεί στη βουλή ψηφοφορία (καταφρόνησης) για το κατά πόσο η κυβέρνηση παραβίασε τους κανόνες του κοινοβουλίου μη δημοσιοποιώντας το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής που έλαβε από τον Γενικό Εισαγγελέα για το περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης.

Η κυβέρνηση γνωστοποίησε μόνο μία περίληψη της νομικής συμβουλής και υποστήριξε ότι κάτι περισσότερο δεν θα ανταποκρινόταν στα εθνικά συμφέροντα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών, που την κατηγόρησαν για υποκρισία. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν, εξάλλου, ότι θα πρέπει να έχουν γνώση του πλήρους περιεχομένου της νομικής συμβουλής πριν αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν ή όχι την συμφωνία αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα ζήτησαν να μάθουν την εκτίμηση του επικεφαλής νομικού συμβούλου της κυβέρνησης Γενικού Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ σχετικά με το backstop στα ιρλανδικά σύνορα. Ο κ.Κοξ μίλησε χθες για περισσότερο από δύο ώρες στο κοινοβούλιο και παραδέχθηκε ότι το backstop θα μπορούσε να κρατήσει την Βρετανία «επ' αόριστον δεσμευμένη» στους τελωνειακούς κανόνες της ΕΕ, σε περίπτωση που οι εμπορικές συνομιλίες για το Brexit καταρρεύσουν στο μέλλον, αν και εκτίμησε ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί.

Οι διαβεβαιώσεις του κ.Κοξ δεν ήταν αρκετές για αρκετούς βουλευτές που πιέζουν για περισσότερες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές μία αρνητική ψήφος για τη νομική συμβουλή μπορεί να οδηγήσει κάποιους υπουργούς σε επίπληξη ακόμη και σε αναστολή καθηκόντων, αλλά οι όποιες κυρώσεις δεν θεωρείται πιθανό να επηρεάσουν τον αριθμό που θα συμμετάσχει στην κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας για τη συμφωνία. Πάντως, κατά πολλούς η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν διαθέτει μέχρι στιγμής επαρκή αριθμό βουλευτών που να στηρίζουν τη συμφωνία της.

Τις επόμενες μέρες υψηλόβαθμοι υπουργοί θα απευθυνθούν στη Βουλή των Κοινοτήτων για να υποστηρίξουν την συμφωνία της Τερέζα Μέι, κυρίως γύρω από ζητήματα της οικονομίας και της ασφάλειας.

Σύμφωνα με την βρετανική νομοθεσία, το κοινοβούλιο θα πρέπει να «εγκρίνει» τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης και της πολιτικής συμφωνίας για την μελλοντική σχέση της χώρας με την ΕΕ, πριν προχωρήσει στην εφαρμογή τους, ενώ μπορούν να γίνουν μέχρι έξι τροποποιήσεις – αλλαγές στο υπό συζήτηση κείμενο της συμφωνίας. Την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου ίσως απαιτηθεί, πριν από την τελική ψηφοφορία για τη συμφωνία, να προηγηθούν ψηφοφορίες για τις τροποποιήσεις.

Η εφημερίδα «Daily Telegraph» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της σήμερα με τίτλο «Το backstop θα είναι επ αόριστον» στην χθεσινή ομιλία του Γενικού Εισαγγελέα του κράτους Τζέφρι Κοξ στο κοινοβούλιο, ενώ επικαλείται την γνώμη του ότι πρόκειται για «ένα υπολογισμένο ρίσκο» που αξίζει να πάρουμε.

Η «Guardian» αναφέρεται στο ίδιο θέμα με τίτλο «Υπουργοί σε κίνδυνο αναστολής» και υποστηρίζει ότι ο κ.Κοξ θα μπορούσε να χάσει την κρίσιμη ψηφοφορία του κοινοβουλίου για την συμφωνία αποχώρησης, εάν αντιμετωπιστεί με περιφρόνηση από τη Βουλή για την απόφαση να μην εκδώσει το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής. Η «Independent» γράφει στο πρωτοσέλιδό της «Η Μέι αντιμέτωπη με δήλωση περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή