Τσίπρας υπέρ μεταρρυθμίσεων

Τσίπρας υπέρ μεταρρυθμίσεων

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομιλία «απολογισμού» των πεπραγμένων της διακυβέρνησής του, ήταν αυτή που πραγματοποίησε χθες ο κ. Τσίπρας στο 29ο ετήσιο συνέδριο με θέμα «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Και δικαίως χαρακτηρίζεται ως «απολογισμού», καθώς ο πρωθυπουργός προς το τέλος της ομιλίας του σημείωσε πως «το πρώτο μέρος της προσπάθειάς μας πλησιάζει στο τέλος του», ενώ παράλληλα χρησιμοποιώντας χρόνο αόριστο, ανέφερε ότι πιστεύει «πως τιμήσαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», φράσεις που αμφότερες σηματοδοτούν το φινάλε ενός κύκλου.

Οσον αφορά τον βασικό κορμό της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε ένα εξειδικευμένο κοινό, επιχείρησε να αναδείξει ένα διαφορετικό –«φιλοεπενδυτικό» προφίλ– επιλέγοντας στην τελική ευθεία προς τις κάλπες να έχει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Ενδεικτικό είναι πως αυτή τη φορά εστίασε στους αριθμούς της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία «πολύ ενθαρρυντικά», ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων πως «έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη με ρυθμούς άνω του 2% και αποκτούμε διαρκώς νέα δυναμική». Χαρακτηριστικό της προσπάθειας του πρωθυπουργού να συνδεθεί με ένα κοινό που ιεραρχεί διαφορετικά τις ανάγκες της οικονομίας από τον παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ, είναι πως χρησιμοποίησε ουκ ολίγες φορές τη λέξη «μεταρρύθμιση», κάνοντας λόγο για «περισσότερες από 450 μεταρρυθμιστικές δράσεις» της κυβέρνησής του.

Στο ίδιο πλαίσιο, ενός «λεκτικού εισοδισμού», ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ευρέως σε «επενδύσεις», σημειώνοντας πως στη χώρα βρίσκεται «σε ώριμη και τελική φάση ένα ολοκληρωμένο πακέτο επενδύσεων στα ακίνητα, τις μεταφορές, την ενέργεια», ονοματίζοντας την επένδυση στο Ελληνικό, στο τουριστικό θέρετρο Atalanti Hills, την επέκταση παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», την ανακατασκευή των αεροδρομίων από τη Fraport κ.ά. Το πακέτο δε αυτό επιχείρησε να το εντάξει σε ένα ευρύτερο «Παραγωγικό Σύμφωνο», όπως το χαρακτήρισε, «ανάμεσα στο κράτος και τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας».

Στο αμιγώς πολιτικό κομμάτι, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως βιάστηκε να προεξοφλήσει πως δεν θα άλλαζε τίποτε «με το τέλος των μνημονίων» και «σήμερα αυτοαναιρείται κάθε μέρα στη Βουλή», ψηφίζοντας μια σειρά θετικών μέτρων. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανήλθε, σε συνέχεια των όσων ειπώθηκαν στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, στο λεγόμενο ευρωπαϊκό μέτωπο, προτάσσοντας τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στη δημιουργία «ενός ενιαίου μετώπου απέναντι στις πολιτικές αέναης λιτότητας και τις εθνικιστικές φωνές, που δυστυχώς κερδίζουν έδαφος και στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Με τον Μπόρουτ Πάχορ

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Τσίπρας είχε τετ-α-τετ με τον Σλοβένο πρόεδρο Μπόρουτ Πάχορ στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντηση των δύο πολιτικών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα Βαλκάνια, εκφράζοντας την ελπίδα πως η περιοχή που παλαιότερα «γέννησε πολέμους», από εδώ και στο εξής δεν θα είναι η «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Στη λογική αυτή εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας, αναφερόμενος ειδικά στη συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια ώρα άλλωστε από το Μαξίμου κρατούσαν χαμηλούς τόνους όσον αφορά τις δηλώσεις Ζάεφ, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη θεσμική παρέμβαση Νίμιτς που οδήγησε στην αναδίπλωση των Σκοπίων.

Σύνδεση Θεσσαλονίκης – Νοβοροσίσκ

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εντάσσεται σε μια προσπάθεια να κλείσει το κεφάλαιο της διπλωματικής διαμάχης και ψυχρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε, χθες, ο Γιούρι Ουσάκοφ αξιωματούχος του Κρεμλίνου και σύμβουλος του κ. Πούτιν. «Αυτή τη χρονιά, θα έλεγα ότι η επίσκεψη έχει τώρα συγκεκριμένη φύση, καθώς σίγουρα στοχεύει στο να μπει τέλος σε μία δύσκολη περίοδο στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Πρόκειται για μία όχι ενδεικτική κατάσταση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων», είπε ο κ. Ουσάκοφ, σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν από το Σπούτνικ. Ο κ. Ουσάκοφ, είπε, επίσης σε δημοσιογράφους ότι οι δύο πλευρές συζητούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης με το Νοβοροσίσκ, λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στη Μόσχα την Παρασκευή, όπου θα έχει επαφές με τον κ. Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Του κ. Τσίπρα θα προηγηθεί ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος θα μεταβεί στη Μόσχα σήμερα. Ο κ. Κατρούγκαλος θα προεδρεύσει από ελληνικής πλευράς της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας, η οποία θα ασχοληθεί με σειρά θεμάτων. Στο επίκεντρο της ατζέντας θα βρεθούν ζητήματα που αφορούν την αύξηση των επαφών Ελλάδας – Ρωσίας, τον πολιτισμό, ενώ αναμένεται να υπογραφεί σειρά μνημονίων συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή