Μήνυμα Σεντένο για ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν

Μήνυμα Σεντένο για ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων που καθυστερούν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίηση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα εξέφρασε ο Μάριο Σεντένο από την μία, αλλά από την άλλη ζήτησε περισσότερη πρόοδο σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει.

Μετά τη λήξη της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο είπε ότι συζητήθηκε η πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία δείχνει «καλά αποτελέσματα» αλλά «αναμένεται περισσότερη πρόοδος» σε μία σειρά από τομείς όπως ιδιωτικοποιήσεις, αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και κόκκινα δάνεια. Τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει την «καλή δουλειά» και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα για να προχωρήσει σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

Η δεύτερη αξιολόγηση ενισχυμένης εποπτείας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο, καθώς αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup του Μαρτίου. Μέχρι τότε πρέπει η χώρα μας να έχει ολοκληρώσει και τις 16 μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, εκ των οποίων καμία δεν έχει γίνει ακόμα, αλλά και να δείξει ότι συνεχίζει να εφαρμόζει και να ολοκληρώνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει κατά τη διάρκεια του τρίτου προγράμματος με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το κοινωνικό μέρισμα

Την προσοχή τους οι εκπρόσωποι των θεσμών –πέρα του ότι θα κρίνουν αν έχουν ολοκληρωθεί οι 16 μεταρρυθμίσεις– θα τη στρέψουν σε συγκεκριμένες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Πρώτο βασικό σημάδι ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της θα είναι το μέγεθος του κοινωνικού μερίσματος, αλλά και πού θα διανεμηθεί. Αν είναι περίπου το ίδιο με πέρυσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, λένε οι αξιωματούχοι που έχουν γνώση του ελληνικού προγράμματος.

Δεύτερο ανοιχτό θέμα είναι τι θα γίνει με την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς ο νόμος Κατσέλη λήγει στο τέλος του 2018. Οπως αναφέρει ξεκάθαρα η πρώτη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοιχτή στο να υπάρχει κάποιο είδος προστασίας σε συγκεκριμένα άτομα που το έχουν ανάγκη, αλλά να είναι ιδιαίτερη στοχευμένη και συγκεκριμένη η βοήθεια αυτή. Παρόλο όμως που είναι ήδη αρχές του μήνα, οι θεσμοί δεν έχουν δει ακόμα κάποια πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση και τονίζουν ότι ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης, στο τέλος του έτους λήγει η επέκταση του χαμηλού ΦΠΑ για ορισμένα νησιά που σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης και πρέπει να επιστρέψουν στις κανονικές τιμές ΦΠΑ. Αν το μέτρο λάβει περαιτέρω επέκταση – όπως έγινε τον περασμένο Ιούνιο–, αυτό ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τη Γερμανία παρά το μικρό δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχει στην οικονομία.

Ο κατώτατος μισθός

Σημαντικό επίσης είναι το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και αν θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες και επηρεάσει τον ρυθμό ανάπτυξης. Οι θεσμοί θα κοιτάξουν πολύ προσεκτικά και κατά πόσο έχει προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.

«Συνολικά θεωρούμε είναι εφικτό» να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις, έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» επισημαίνοντας πως «χρειάζεται λίγο περισσότερη προσπάθεια αλλά και να αποφευχθούν ξεκάθαρα λάθη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή