Δεν κάνουν πίσω για την υπαγωγή στο Δημόσιο οι ιερείς

Δεν κάνουν πίσω για την υπαγωγή στο Δημόσιο οι ιερείς

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφής διάσταση θέσεων κατεγράφη και χθες σε συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των ιερέων και κυβερνητικούς παράγοντες με επικεφαλής τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, για τις αλλαγές στη μισθοδοσία και την εργασιακή τους θέση. Οι κληρικοί είναι κάθετα αρνητικοί στο ενδεχόμενο να απολέσουν τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα διασφαλίσει τους κληρικούς σε νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί προς διαβούλευση έως τα μέσα Δεκεμβρίου. «Ο νόμος θα κυρώνει μία συμφωνία. Η κύρωση μιας συμφωνίας σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει αυτή η συμφωνία αν δεν συμφωνούν και τα δύο μέρη», δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Ειδικότερα, στη συνάντηση, που έκλεισε τον πρώτο κύκλο του διαλόγου για τη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας, μετείχαν εκτός του κ. Γαβρόγλου, εκπρόσωποι του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) και της Ενωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς και νομικοί σύμβουλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε στους εκπροσώπους των κληρικών ότι, όπως προβλέπει και η συμφωνία, θα διαγραφούν οι κληρικοί από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (και άρα θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι) αλλά θα διασφαλιστούν μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν περίπου 10.000 νέοι κωδικοί για προσλήψεις αντίστοιχου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων. Η απάντηση των κληρικών ήταν κάθετα αρνητική: «Δεν δεχόμαστε τη λογική της ανταλλαγής. Οι κληρικοί δεν είναι ανταλλάξιμοι, είμαστε άνθρωποι με οικογένειες», απάντησαν.

«Με όσα ακούσαμε και καταγράψαμε, θα προχωρήσουμε στο τρίπτυχο: εξορθολογισμός των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, διασφάλιση –το υπερτονίζω αυτό– των εργασιακών δικαιωμάτων των ιερέων και βεβαίως το νοικοκύρεμα των οικονομικών», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός. Ο πρόεδρος του ΙΣΚΕ π. Γεώργιος Σελλής δήλωσε ότι ο Σύνδεσμος εμμένει στο νομικό καθεστώς το οποίο ήδη υπάρχει. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η δήλωση του προέδρου της Ενωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης π. Ζαχαρία Αδαμάκη: «Επιμένουμε να μείνουμε εκεί που είμαστε, γιατί δεν το επιλέξαμε εμείς, η Πολιτεία μας έβαλε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και δεν δεχόμαστε να φύγουμε από εκεί βιαίως».

Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου τα επόμενα βήματα είναι τα εξής: «Με τους νομικούς για να διαμορφωθεί ένα κείμενο που θα σταλεί στους Πατέρες και στις 21 Δεκεμβρίου θα ξανασυναντηθούμε αφού θα έχουν διατυπωθεί από όλες τις πλευρές παρατηρήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή