ΚΟΣΜΟΣ

Διπλασιάστηκαν οι φυγόδικοι νεοναζί στη Γερμανία

REUTERS, A.P.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι νεοναζί που διαφεύγουν τη σύλληψη από τις γερμανικές αρχές έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μία τετραετία, φθάνοντας τους 467. Ο αριθμός περιλαμβάνεται στα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική κυβέρνηση μετά κοινοβουλευτική ερώτηση βουλευτών του κόμματος της Αριστεράς.

Το ένα τέταρτο των καταζητούμενων νεοναζί κατηγορείται για βίαια εγκλήματα. «Οι Αρχές πρέπει να βρουν επιτέλους έναν τρόπο να συλλαμβάνουν γρηγορότερα τους φυγόδικους ναζί», είπε η βουλευτής της Αριστεράς Ούλα Γέλπκε στην εφημερίδα «Νόιε Οζναμπρίκερ». «Τα στατιστικά στοιχεία είναι μια ανησυχητική ένδειξη ότι οι ναζί είναι και παραμένουν εγκληματίες», προσέθεσε.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για καταδικασθέντες σε χρηματικά πρόστιμα ή ποινές φυλάκισης, οι οποίοι εξαφανίστηκαν ώστε να μην εκτίσουν τις ποινές. Οι γερμανικές αρχές υπολογίζουν ότι από τους καταζητούμενους, τουλάχιστον 32 έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία και η Τσεχία.

Το Μάρτιο του 2014, οι καταζητούμενοι ακροδεξιοί δεν ξεπερνούσαν τα 253 άτομα. Μεσολάβησε η προσφυγική κρίση, την οποία εξέλαβαν ως ευκαιρία για διάχυση ρατσιστικού δηλητηρίου και για διάπραξη εγκλημάτων εναντίον των νεοαφιχθέντων. «Βίαιοι ακροδεξιοί που κρύβονται μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι για πολλούς ανθρώπους, κυρίως για μετανάστες», σημείωσε το γερμανικό περιοδικό VICE.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ