Οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενδυνάμωση του «παγκόσμιου ρόλου» του ευρώ και οι συστάσεις στα κράτη-μέλη

Οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενδυνάμωση του «παγκόσμιου ρόλου» του ευρώ και οι συστάσεις στα κράτη-μέλη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτάσεις για την ενδυνάμωση του «παγκόσμιου ρόλου» του ευρώ κατέθεσε, σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

«Έχει έρθει η ώρα για το ευρώ να αναπτύξει περαιτέρω τον παγκόσμιο ρόλο του. Το ευρώ πρέπει να αντικατοπτρίζει το πολιτικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό βάρος της ευρωζώνης», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για πρωτοβουλίες προκειμένου να αυξηθεί η χρήση του ευρώ σε «στρατηγικούς τομείς», όπως η ενέργεια, σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί την παγκόσμια θέση του αμερικανικού δολαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα σύσταση προς τα κράτη-μέλη για την προώθηση της ευρύτερης χρήσης του ευρώ στις διεθνείς συμφωνίες και συναλλαγές στον τομέα της ενέργειας.

«Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας παγκοσμίως με μέσο κόστος εισαγωγών 300 δισεκατομμυρίων ευρώ και με μια ανοικτή και ανταγωνιστική εσωτερική αγορά. Η ενδυνάμωση του ρόλου του ευρώ στον τομέα των ενεργειακών επενδύσεων και του εμπορίου θα συμβάλει στη μείωση των κινδύνων όσον αφορά τις διαταραχές στον εφοδιασμό και στην προώθηση της αυτονομίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», σημείωσε ο επίτροπος για την Κλιματική Δράση και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Επίσης, οι προτάσεις της Επιτροπής έρχονται σε μια περίοδο που η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει πρωτοφανείς εμπορικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα η επιθετική εμπορική πολιτική του Τραμπ. «Η προώθηση του διεθνούς ρόλου του ευρώ αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Ευρώπης για ανοικτές, πολυμερείς και βασισμένες σε κανόνες παγκόσμιες συναλλαγές και οικονομία. Αυτό έρχεται σε μια συγκυρία όπου οι πρόσφατες παγκόσμιες τάσεις, η εμφάνιση νέων οικονομικών δυνάμεων, παράλληλα με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, συνηγορούν υπέρ μιας πιθανής στροφής προς ένα πιο διαφοροποιημένο και πολυπολικό σύστημα πολλών παγκόσμιων νομισμάτων», σημειώνει η Επιτροπή στη σημερινή της ανακοίνωση.

Οι συστάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, της Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, αλλά και πρωτοβουλίες που συνδέονται με το διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως η αύξηση του μεριδίου των χρεογράφων που εκδίδονται σε ευρώ από ευρωπαϊκές οντότητες και η παροχή τεχνικής βοήθειας για τη βελτίωση της πρόσβασης στο σύστημα πληρωμών σε ευρώ από τρίτες χώρες, ιδίως, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου εξωτερικών επενδύσεων.

«Μια ευρύτερη χρήση του ευρώ στην παγκόσμια οικονομία αποφέρει σημαντικό δυναμικό για την καλύτερη προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των επιχειρήσεων έναντι των εξωτερικών κλυδωνισμών και καθιστά πιο ανθεκτικό το διεθνές χρηματοπιστωτικό και νομισματικό σύστημα», σημείωσε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητο να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης όχι μόνο για την προώθηση της ανάπτυξης και της σταθερότητας στο εσωτερικό της Ένωσης, αλλά και επειδή συνιστά σημαντικό έργο για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής αυτονομίας μας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή