Ο ΔΗΚΤΗΣ (05/12/18)

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθάκης καλεί Κανιέτε σε συνομιλία

Πρόσκληση για συνάντηση στον επίτροπο Κανιέτε (φωτ.) απηύθυνε χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να συζητηθεί εκ του σύνεγγυς το επίμαχο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης. Της πρόσκλησης Σταθάκη προηγήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη επιστολή του επιτρόπου Κανιέτε στην οποία καθιστούσε σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. είναι να συμμορφωθεί η ΡΑΕ με την πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει αναθεώρηση της απόφασής της για απευθείας ανάθεση του έργου στον ΑΔΜΗΕ όπως και της απόφασης ορισμού της θυγατρικής SPV Aριάδνη ως επίσημο φορέα υλοποίησής του. Ο επίτροπος Κανιέτε μέσω της επιστολής του καλεί τις ελληνικές αρχές να επικοινωνήσουν επισήμως στην Επιτροπή εάν θέλουν να συνεχιστεί το έργο ως PCI ή εάν θα το υλοποιήσουν ως εθνικό έργο, επισημαίνοντας τη βαρύτητα της απόφασής τους σε σχέση και με τη διασύνδεση της Κύπρου με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Παρατείνει τη στήριξή της στην Ελλάδα η EBRD

Μέχρι το 2025 θα επεκτείνει τη στήριξή της στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η αρχική εντολή που δόθηκε το 2015 προέβλεπε τη δραστηριοποίηση του οργανισμού στην Ελλάδα έως το 2020, όμως οι μέτοχοι έδωσαν και επισήμως την έγκρισή τους για παράταση μέχρι το 2025. Αξίζει να σημειωθεί ότι η EBRD έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 2 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 42 επενδυτικά σχέδια, ενώ μόνο το 2017 οι επενδύσεις της ανήλθαν στη χώρα σε 614 εκατ. ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η συμμετοχή στον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Γρίφος παραμένουν οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ

Παρά την επιμονή της στήλης το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τον μαθηματικό τύπο με βάση τον οποίο υπολογίζονται οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Ο νόμος έχει τεθεί ήδη σε ισχύ, αλλά οι υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πώς θα εφαρμοσθεί. Υπολογίζουν ότι κάποια στιγμή εντός του 2019 θα ενημερωθούν. Δεν αποκλείεται, πάντως, ακόμα και το οικονομικό επιτελείο να μη γνωρίζει ακριβώς το πώς υπολογίζονται οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Κάλεσε τους Γερμανούς να επενδύσουν

Να επενδύσουν στην Ελλάδα κάλεσε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Economist, που οργανώθηκε στο Βερολίνο, ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας. Ευρισκόμενος στο εξωτερικό και έχοντας απέναντί του Γερμανούς επιχειρηματίες, ο βουλευτής Φθιώτιδας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και απέφυγε την καταστροφολογία. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το πλαίσιο πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας θα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για τις επενδύσεις προβλέποντας μεταξύ άλλων και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως και περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων.

Τρεις προϋποθέσεις για επενδύσεις

Τρεις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στις επιχειρήσεις του Δημοσίου που υπάγονται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας περιέγραψε η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Ράνια Αικατερινάρη μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει αξιοπιστία στα μεγέθη που δημοσιεύονται αλλά και στις εκτιμήσεις για την πορεία τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί μία επιχείρηση να ζητάει δάνεια χωρίς να εξηγεί τις ταμειακές ροές τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ανοικτή επικοινωνία και εξωστρέφεια της επιχείρησης και η τρίτη να εφαρμόζονται κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Επίσης, είπε πως θα πρέπει να προχωρήσει η ανανέωση του προσωπικού με προσλήψεις νέων εργαζομένων που έχουν δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες και να εφαρμοστούν συστήματα αξιολόγησης ώστε οι καλοί να προχωράνε. Ο μέσος χρόνος ηλικίας στις επιχειρήσεις του Δημοσίου σήμερα είναι 54 έτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή