Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ευκλείδεια Γεωμετρία, κάνει καλό στο μυαλό

Κύριε διευθυντά
Με επιστολή μου που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» στις 26-6-2018 είχα εκφράσει την απορία και την αντίρρησή μου για την «κατάργηση του Ευκλείδη» από τα Μαθηματικά του σχολείου. Με την άποψη αυτή συμφώνησε και η Σύνοδος Προέδρων των Τμημάτων Μαθηματικών (Καθημερινή 29-11-2018) που επεσήμανε ότι η υποβάθμιση της Ευκλείδειας Γεωμετρίας οδηγεί ώστε «μεγάλη μερίδα των εισακτέων σε Τμήματα Μαθηματικών να είναι ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των σπουδών...».

Αυτό μου δίνει το θάρρος να προχωρήσω στη διατύπωση και πρόταση μιας καινούργιας ιδέας: τα Τμήματα Μαθηματικών των πανεπιστημίων μας, σε συνεργασία με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, να οργανώνουν κάθε δύο (ή περισσότερα) χρόνια έναν διεθνή, παγκόσμιο μαθηματικό διαγωνισμό, με μοναδικό αντικείμενο την Ευκλείδεια Γεωμετρία. Πιστεύω ότι ο διαγωνισμός αυτός, προτεινόμενος από την Ελλάδα, θα προκαλούσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και θα έδειχνε και σε εμάς πόσο τιμούν και εκτιμούν τον Ευκλείδη σε όλο τον κόσμο. Αν και θα μας υποχρέωνε να βλέπουμε πρωτιές, όχι από Ελληνες, αλλά από Κινέζους, Κορεάτες, Ιάπωνες και άλλους Ασιάτες.

Θ.  Γ.  Βουδικλαρης, Πολιτικός μηχανικός

Το πουλόβερ του Κλεισθένη

«Θα είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος»
Αλ. Τσίπρας πρωθυπουργός

Κύριε διευθυντά
Ο σημερινός πρωθυπουργός στον παρθενικό του λόγο στη Βουλή επί των προγραμματικών του δηλώσεων είχε διαβεβαιώσει: «Θα τροποποιήσουμε τον “Καλλικράτη”». Στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης –νυν πρόεδρος της Βουλής– συνέστησε επιτροπή για να ασχοληθεί με τις υπεσχημένες από τον πρωθυπουργό τροποποιήσεις, ενώ παράλληλα υπήρξε δημόσια δέσμευση ότι οι τροποποιήσεις εκτός των άλλων θα συνίστανται στην ανασύσταση 100 νέων δήμων προς αποκατάσταση των αδικιών που είχε δημιουργήσει ο ασύνετος οδοστρωτήρας του «Καλλικράτη». Στη συνέχεια, ο Π. Σκουρλέτης προχώρησε σε τροποποιήσεις με... δόσεις, και στη μεν πρώτη με την επωνυμία «Κλεισθένης 1» περιελαμβάνετο κάθε τροποποίηση, πλην χωροταξικής αναδιάταξης της Αυτοδιοίκησης, την οποία υποσχέθηκε με τον «Κλεισθένη 2», τον οποίο θα κατέθετε «στις αρχές φθινοπώρου του 2018», ενώ παράλληλα διέρρεαν πληροφορίες ότι η ανασύσταση των υπεσχημένων από τον πρωθυπουργό νέων δήμων από 100 θα περιορίζονταν μόνο σε 5-6. Ετσι, τόσο απλά. Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης έχει στα συρτάρια του τα πορίσματα και τις μελέτες της επιτροπής και σιωπά, φοβούμενος «ότι θα αρχίσει να ξηλώνεται το κουβάρι-πουλόβερ», εννοώντας υποβολή αθρόων αιτημάτων για ανασύσταση νέων δήμων. Μέσω της εγκρίτου «Καθημερινής», που πάντα φιλοξενεί τις φωνές της αδικημένης Αιδηψού, θα ήθελα να καταθέσω μερικές παρατηρήσεις επί της πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών επί του θέματος.

1. Εάν δεν ανασυσταθεί νέος αριθμός δήμων, έστω και περιορισμένος, αποδεικνύεται ότι ο πρωθυπουργός στη Βουλή εξαγγέλλοντας τροποποίηση στην Αυτοδιοίκηση, ήταν πρόχειρος και επιπόλαιος, πάνω σε βασικό κορυφαίο θεσμό της δημοκρατίας μας, όπως είναι η Αυτοδιοίκησή μας.

2. Διαβεβαιώνω τον νέο υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση –έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία και καλές συστάσεις– ότι το πουλόβερ που φοβάται ότι θα αρχίσει να ξηλώνεται, δεν θα συμβεί και ο φόβος του είναι αδικαιολόγητος για το εξής πραγματικό γεγονός. Στο ΣτΕ, κατά του «Καλλικράτη» προσέφυγαν με αίτηση ακυρώσεώς του πολύ λίγοι δήμοι της χώρας.

3. Εάν και μία τροποποίηση, εάν και έναν δήμο ανασυστήσει ο νέος υπουργός, αυτός είναι ο Δήμος Αιδηψού (πρ. καποδιστριακός). Η Αιδηψός, κύριε υπουργέ, είναι η παγκόσμια ναυαρχίδα του ιαματικού τουρισμού, με παγκόσμια φήμη ως λουτρόπολη.

Η Επιτροπή Αγώνα των Αιδηψιωτών σάς έχει υποβάλει εμπεριστατωμένο υπόμνημα με πλήρη νομική και συνταγματική επιχειρηματολογία και έχει ζητήσει συνάντηση μαζί σας, που εκκρεμεί. Εδώ και τώρα, κύριε υπουργέ, πρέπει να ανατρέψετε την αδικία που έγινε στην Αιδηψό.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Α. Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης του «Αρχείου Νομολογίας», νομικός, συγγραφέας, πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα των Αιδηψιωτών

Ενστάσεις κατοίκου της συμπρωτεύουσας

Κύριε διευθυντά
Σχετικά με το άρθρο της κ. Κουναλάκη με τίτλο «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη» της 22/11/2018, σημειώνω τα εξής:

1. Η κ. Κουναλάκη, πέρα από τον θαυμασμό που εκφράζει για τον απερχόμενο δήμαρχο και το «έργο» που αφήνει στην πόλη μας, εκφράζει και με βεβαιότητα ότι όλο αυτό το «έργο» κινδυνεύει να ανατραπεί. Η ερώτησή μου είναι από πού βγάζει το βέβαιο συμπέρασμά της η γράφουσα; Δεν επικαλείται κανένα στοιχείο, παρά μόνον το διατυπώνει ως δόγμα.

2. Επίσης, παραβλέπει να ενημερώσει τους αναγνώστες ότι ο απερχόμενος δήμαρχος αποφάσισε να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα –και– γιατί γνωρίζει (από τις δημοσκοπήσεις) ότι δεν θα επανεκλεγεί.

3. Ενώ η γράφουσα αναφέρει ότι ο απερχόμενος δήμαρχος δεν έλυσε κανένα από τα ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών της πόλης (το οποίο είναι γεγονός), εύχεται να μπορούσε να παραμείνει δήμαρχος. Γιατί; Θα έπρεπε να είναι ισόβιος, αναντικατάστατος και όλοι οι πολίτες να πιστέψουμε ότι κάθε ελπίδα για να ψηφίσουμε έναν «βελτιωμένο» δήμαρχο είναι μάταιη;

Δυστυχώς, παρατηρώ ότι και η αρθρογράφος σας ακολούθησε τον συρμό των «ύμνων των ημετέρων».

Στελιος Αυγουστιδης, Θεσσαλονίκη

Εκκλησία, περιουσία και ο παπα-δάσκαλος

Κύριε διευθυντά
Η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα του κλήρου στηρίζεται σε παλαιά συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας. Η Εκκλησία παρέδωσε στην Πολιτεία τεράστιας αξίας περιουσιακά στοιχεία, διαχρονικά υπεραρκετά, για κάλυψη μισθοδοσίας του κλήρου. Παρέμεινε μικρή περιουσία, και αποκτήθηκε συν τω χρόνω άλλη, η οποία κρίθηκε αναγκαία για την εξυπηρέτηση κοινωνικού, παιδευτικού, φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας.

Ουσιαστικό μέρος, σχεδόν η απομένουσα περιουσία της Εκκλησίας, εξαιρετικά σημαντική, είναι δεσμευμένη με κρατική νομοθεσία ή με μεροληπτικά περιοριστικούς όρους δυνατότητας χρήσης.

Το σχέδιο συμφωνίας της 6ης Νοεμβρίου 2018, μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Τσίπρα, επηρεάζει τους κληρικούς της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά και τις Μητροπόλεις Νέων χωρών (Βορείου Ελλάδος), τις Εκκλησίες Κρήτης και Δωδεκανήσων, που υπάγονται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η σχεδιασθείσα συμφωνία παραβαίνει την παλαιά, με νομικές συνέπειες. Χαρακτηρίζεται αντικοινωνική, απάνθρωπη, διότι απολύει 10.000 κληρικούς. Είναι: νομικά παράτυπη και εν αγνοία της Βουλής, αντικανονική δέσμευση του Αρχιεπισκόπου εν αγνοία Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το σημαντικότερο, είναι αντιδημοκρατική γιατί παραβλέπει την απόλυτα συντριπτική πλειοψηφία του πιστού ελληνορθόδοξου πληθυσμού.

Το προτεινόμενο οικονομικό χορήγημα σε ΝΠΙΔ, είναι αντισυνταγματικό. Αδύνατη η εγγύηση διατήρησης και αναπροσαρμογής του. Αφαιρεί συναφή δικαιώματα δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας των κληρικών και των οικογενειών τους. Συνεπάγεται απώλεια συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Χάνεται ουσιαστικά η συνταγματικά προβλεπόμενη δημοσιοϋπαλληλική εξασφάλιση!

Η απίθανη περίπτωση επιμονής της Πολιτείας στην άποψή της, δημιουργεί έννομο δικαίωμα απαίτησης της Εκκλησίας, με ένδικα μέσα: (α) επιστροφής της εκκλησιαστικής περιουσίας που παραχωρήθηκε (πρακτικά, σχεδόν αδύνατο) ή ανάλογης αποζημίωσης και (β) γενικής και άνευ περιοριστικών όρων αποδέσμευσης της εκκλησιαστικής περιουσίας (μητροπόλεων, ναών και μονών).

Τέλος, ιδεολογικά αγκυλωμένος Τσίπρας, πρωθυπουργός χριστιανικού κράτους, στηριζόμενος σε ουσιαστικά λαϊκά αβάσιμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επιχειρεί επικίνδυνες συνταγματικές θρησκευτικές ανατροπές, ενώ δεν σκέφτηκε τη θέση, επιρροή και προσφορά του παπα-δάσκαλου, ακόμη και στο μικρότερο κοινωνικό κύτταρο, την ενορία.

Δημ. Γ. Σμυρλης, Συντ/χος λυκειάρχης

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ