Σχολή ΣΥΡΙΖΑ στην «ευαισθησία»

Σχολή ΣΥΡΙΖΑ στην «ευαισθησία»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2013, όσο βρισκόταν ακόμα στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να σχολιάσει την είδηση για τον θάνατο σπουδαστών από αυτοσχέδιο μαγκάλι στη Λάρισα, τονίζοντας ότι «το τραγικό συμβάν είναι το αποτέλεσμα των βίαιων ανατροπών που έφερε η μνημονιακή εποχή στις ζωές των περισσοτέρων από εμάς». Πέντε χρόνια μετά, όμως, ως κυβέρνηση επιλέγει να σιωπήσει σε αντίστοιχα περιστατικά. Δεν πρόκειται για επιλεκτική ευαισθησία, αλλά για πολιτικό κυνισμό. Οσο αγνοείς κάτι, όσο δεν απαντάς και δεν απολογείσαι, δεν παράγεις επιπλέον θόρυβο. Θεωρείς ή ελπίζεις ότι όλα κάποια στιγμή ξεχνιούνται.

Τον Ιανουάριο του 2017 τρεις άνθρωποι πέθαναν στον ύπνο τους από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου. Οι θάνατοι σημειώθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας. Η «Κ» με έρευνές της ανέδειξε το θέμα. Η οικογένεια του πρώτου θύματος, του 20χρονου Αιγύπτιου Αχμεντ Ελγκαμάλ κατέθεσε πρόσφατα αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου. Το δεύτερο θύμα, ο 46χρονος Σύρος Μουσταφά Μουσταφά, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που είχε αποκαλύψει η «Κ», δεν έπρεπε καν να βρίσκεται και να διαμένει στη Μόρια, καθώς είχε λάβει άδεια διαμονής στην πόλη Βίσμαρ της Γερμανίας προτού επιστρέψει πάλι στην Ελλάδα.

Παρά τις αποκαλύψεις, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους κυβερνητικούς βουλευτές ή από στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ούτε τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ που –υποτίθεται– ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών πήραν θέση. Καμία ανάληψη ευθύνης, καμία παραίτηση, καμία απόπειρα εσωτερικής διερεύνησης για να εξακριβωθεί τι δεν λειτούργησε σωστά στη Μόρια. Απόλυτη σιωπή, μήπως ξεχαστεί και αυτό το θέμα.

Οσο κι αν προσπαθούν πάντως να αγνοήσουν την πραγματικότητα, δεν μπορούν να την αλλάξουν. Οι καθυστερήσεις στην πορεία των ερευνών για τους θανάτους στη Μόρια ήταν σκανδαλώδεις. Το ιατροδικαστικό πόρισμα βγήκε δέκα μήνες μετά τις τοξικολογικές εξετάσεις στην περίπτωση του πρώτου θύματος. Για τους σπουδαστές της Λάρισας οι απαντήσεις ήταν διαθέσιμες εντός δύο μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή