Τζορτζ Μπους πατήρ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τελευταίος Αμερικανός πρόεδρος που υπηρέτησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τζορτζ Μπους πατέρας, πέθανε στα 94 του, αφήνοντας πίσω του σαφή αίσθηση του τι σημαίνει να είναι κάποιος σοβαρός, ευθυτενής, ακέραιος πολιτικός ηγέτης.

Το ότι δεν εξελέγη για δεύτερη θητεία δεν ακυρώνει τη βαριά αίσθηση μιας δημοκρατικής κληρονομιάς που αφήνει πίσω του και η οποία αμαυρώνεται από τη σημερινή προεδρία Τραμπ και έως ένα βαθμό είχε αμαυρωθεί από τον γιο του και τους συνεργάτες του Τσένι και Ράμσφελντ.

Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος εξελέγη δύο φορές στην προεδρία, σε αντίθεση με τον πατέρα, αλλά δεν συγκρίνεται η επίγευση που άφησε ο τελευταίος με εκείνη του γιου. Ειδικοί αναλυτές θα αναφερθούν πολύ πιο ουσιαστικά στα συν αλλά και τα μείον της πολιτικής γραμμής που ακολούθησε ο Τζορτζ Μπους, ειδικά στην διεθνή αρένα, από το 1989 έως το 1993 που βρισκόταν στον Λευκό Οίκο. Εδώ απλώς να πούμε ότι μία από τις πλέον τρανταχτές αντιθέσεις ανάμεσα σε πατέρα και γιο είναι το πώς ο δεύτερος απέφυγε τη μάχιμη θητεία, ενώ ο πρώτος παραλίγο να χάσει τη ζωή του στον Ειρηνικό. Ο Μπους υιός υπηρέτησε ως ιπτάμενος χειριστής στην Εθνοφρουρά, αλλά εντέχνως απέφυγε την όποια εμπλοκή στις επιχειρήσεις στο Βιετνάμ. Ο Μπους πατήρ κατατάχθηκε αμέσως μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και υπηρέτησε σε αμερικανικά αεροπλανοφόρα στο θέατρο του Ειρηνικού ως ιπτάμενος χειριστής του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Η παρ’ ολίγον μοιραία πολεμική αποστολή για τον Τζορτζ Μπους ήταν στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944, όταν τέσσερα Grumman TBM Avengers (αμερικανικά ελαφρά βομβαρδιστικά με πλήρωμα τριών ατόμων, χειριστή, ασυρματιστή-βομβαρδιστή και πολυβολητή) απονηώθηκαν από αεροπλανοφόρο στον βόρειο Ειρηνικό για να προσβάλουν ιαπωνικές βάσεις στις νήσους Τσιτσιτζίμα, βορείως της πασίγνωστης Ιβοτζίμα.

Τα αντιαεροπορικά των Ιαπώνων πέτυχαν και τα τέσσερα αεροπλάνα, μερικά, όπως του Τζορτζ Μπους, κατάφεραν, αν και χτυπημένα, να πλήξουν εχθρικούς στόχους. Ο Μπους ήταν ο μόνος που κατευθύνθηκε προς τον ωκεανό, σε αντίθεση με τα άλλα τρία αεροπλάνα που κατέπεσαν στο νησί. Τα πληρώματα αιχμαλωτίστηκαν, εκτελέστηκαν και στη συνέχεια οι σοροί τους χρησιμοποιήθηκαν ως τροφή για τους απομονωμένους Ιάπωνες οι οποίοι για να επιζήσουν επιδόθηκαν στον κανιβαλισμό.

Ο Μπους και οι δύο συνάδελφοί του πραγματοποίησαν άλμα με αλεξίπτωτο στην ανοιχτή θάλασσα αλλά μόνον αυτός επέζησε της πτώσης, παρέμεινε τέσσερις ώρες στη θάλασσα, με αμερικανικά καταδιωκτικά να κάνουν κύκλους από πάνω του, έως ότου περισυνελέγη από αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Ο Τζορτζ Μπους πατήρ ανήκε σε εκείνη τη γενιά των πολιτικών που έζησαν τον πόλεμο στο αίμα τους. Η φωτογραφία με τον σκύλο του να συντροφεύει το φέρετρό του συγκινεί, αλλά το εκπληκτικό γράμμα που άφησε στον διάδοχό του Κλίντον παραπέμπει σε αυτό που λείπει σήμερα: στον πολιτικό πολιτισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή