Το Κονκλάβιο (05/12/18)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «κακιά» στιγμή…

Γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει… Βέβαια, δεν νομίζω ότι ήταν ακριβώς lapsus linguae… Ηταν η «κακιά στιγμή», κατά την οποία κατά τις επίσημες δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο και ενώ απηύθυνε πρόσκληση στον Πρ. Παυλόπουλο να παραστεί σε συνάντηση βαλκανικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η ΠΓΔΜ, ξεχάστηκε και ξεστόμισε την απαγορευμένη λέξη: Μακεδονία… Το λέω επειδή η Σλοβενία έχει αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με τη συνταγματική της ονομασία. Αυτό δεν λειτούργησε, πάντως, καθόλου ανακουφιστικά, αφού οι παριστάμενοι στην προεδρία «δαγκώθηκαν». Μου λένε, πάντως, ότι ο Σλοβένος κατάλαβε το διπλωματικό «φάουλ» και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρ. Παυλόπουλου ζήτησε συγγνώμη.

Εξάλλου, δεν θεωρώ τυχαίο το γεγονός ότι όταν κατόπιν βρέθηκε στο Μαξίμου, δεν διέπραξε πάλι το ατόπημα και αναφερόταν γενικώς στα «Σκόπια». Και ο Αλ. Τσίπρας, εξάλλου, του είπε ότι «στο εξής θα αναγνωρίζετε τους γείτονές μας ως Βόρεια Μακεδονία». Δεν νομίζω ότι ως προς αυτό δεν υπήρξε συνεννόηση με τον Παυλόπουλο.

Δεν μίλησαν

Συνεννόηση, πάντως, σίγουρα υπήρξε για να… κατεβούν/ανασκευαστούν/αναρροφηθούν οι επίμαχες δηλώσεις Ζάεφ, που άναψαν φωτιές στην Αθήνα. Το λέω διότι δεν νομίζω να πείστηκε κανείς από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι υπήρξε «καίρια» η παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς (εδώ γελάνε…). Μου λένε ότι εστάλησαν τα δέοντα μηνύματα στους κατάλληλους διαύλους να «μαζευτεί» το θέμα. Η νεκροψία θα δείξει.

«Φραμπαλάδες» 

Ακόμη μία… ζωηρή συζήτηση για το Σύνταγμα –για τα άρθρα που αφορούν τα κοινωνικά δικαιώματα (δικαίωμα στην υγεία/εργασία)– έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση. Εκεί, ας πούμε, ο Κ. Τασούλας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «συνταγματικούς φραμπαλάδες», επειδή προσπαθεί να προσδώσει «φραστική ένταση» στα άρθρα, παραγνωρίζοντας ότι σημασία δεν έχουν οι λέξεις, αλλά το αποτέλεσμα και, άρα, πιο χρήσιμο είναι να αλλάξουν τα άρθρα για την ανάπτυξη που θα φέρουν ευμάρεια και δουλειές, παρά οι διατυπώσεις. Πάντως, ο Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τις προτάσεις της Ν.Δ. «αντιδραστικές».

Πρωτόγονες φυλές

Ξεχωρίζω την παρέμβαση του Βαγγ. Βενιζέλου, ο οποίος υποψιάζομαι ότι είχε διάθεση για πειράγματα, όταν, με αφορμή προηγούμενη αναφορά του εισηγητή της Ν.Δ. στην πρωτόγονη φυλή που ζει στον Κόλπο της Βεγγάλης (την έφερε ως παράδειγμα για την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα), ρώτησε ποια είναι η συμπεριφορά της απέναντι στους ιεραποστόλους… «Είναι παλαιολιθική, σαν το άρθρο 16», απάντησε εκείνος. Ισως εδώ να ταίριαζαν και τα περίφημα «καθρεφτάκια» σε ιθαγενείς.

«Χρυσό» φιάσκο

Δεν θα μπορούσε, φυσικά, να μείνει ασχολίαστη από την Πειραιώς η εξέλιξη της υπόθεσης του γνωστού ενεχυροδανειστή, καθώς θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός είχε σπεύσει από το βήμα της Βουλής να υιοθετήσει τις κατηγορίες εναντίον του για να δείξει πόσο ψηλά κρατά τη ρομφαία κατά των πάσης φύσεως κυκλωμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις, ενώ είχε κάνει ονομαστική αναφορά στο πρόσωπο που «ξεζούμισε» πολλούς Ελληνες. Οπως το έθεσε πηγή μου της Πειραιώς, «αναδεικνύει την άποψη του Τσίπρα για τον ρόλο της Δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών».

«Βαρύ» ποδαρικό

Βεβαρημένο το «ποδαρικό» του Γιώργου Κατρούγκαλου στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αφού συνάντησε τον Γ. Στόλτενμπεργκ, τον Ν. Ντιμιτρόφ, αλλά και τον Μ. Τσαβούσογλου και τον Ντ. Μπουσάτι. Σχεδόν συνάντησε και τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Για την ακρίβεια, είχαν σύντομη συνομιλία την ώρα που στήνονταν για την οικογενειακή φωτογραφία και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Ουάσιγκτον. Το κλου είναι ότι στη συνομιλία παρενέβη και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών (φωτ.).

Διάλογος χωρίς τα στοιχειώδη

Κοτζάμ στρατηγικός διάλογος εγκαινιάζεται οσονούπω –στις 13 Δεκεμβρίου– με τις ΗΠΑ συνοδεία των απαραίτητων τυμπανοκρουσιών, αλλά, όπως μου επεσήμανε έγκυρη διπλωματική πηγή, κανένας από την κυβέρνηση δεν «θυμήθηκε» να βγάλει μια ανακοίνωση για τον θάνατο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Και μάλιστα, ενώ στην εξουσία σήμερα βρίσκεται Ρεπουμπλικανός πρόεδρος. Πράγματι. Να υποθέσω ότι δεν το σκέφτηκε κανένας, ή ότι αυτό συνέβη επειδή ο εκλιπών ανήκει στην εποχή που οι τότε «σύντροφοι» φώναζαν «φονιάδες των λαών» έξω από την αμερικανική πρεσβεία;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή