Εκδρομές για να βρεις τον εαυτό σου

Εκδρομές για να βρεις τον εαυτό σου

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aναζητήστε το δικό σας «ησυχαστήριο», μακριά από τον πολιτισμό.

Ορεινή Ναυπακτία: χωρίς ρολόι

Στην Ορεινή Ναυπακτία δεν υπάρχουν βενζινάδικα, ΑΤΜ και σούπερ μάρκετ, πέρα από τα παντοπωλεία. Υπάρχουν όμως πλατάνια και καστανοδάση, ξενώνες με τζάκι, αυθεντική κουζίνα με αγριογούρουνο και βουνίσια μυρωδικά, πηγές, γεφύρια και 55 χωριά χτισμένα σε υψόμετρο πάνω από 800 μ.

Εκδρομές για να βρεις τον εαυτό σου-1

Το παρατηρητήριο Περγάρι στα Κρυονέρια της Ορεινής Ναυπακτίας. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Οι δύο μεγαλύτεροι οικισμοί, όπου λειτουργούν τα περισσότερα καταλύματα, είναι η Άνω Χώρα και ο Πλάτανος. Στον πρώτο ζητήστε από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον ιδιοκτήτη του ξενώνα Τα Πέτρινα (τηλ. 6936-870381, www.petrina.gr), τον χάρτη με τις σηματοδοτημένες διαδρομές για πεζοπορία ή ποδήλατο βουνού στην περιοχή. Στον δεύτερο, μπείτε στο καφενείο της πλατείας, κάτω από έναν γέρικο πλάτανο, και παίξτε κουμκάν με τους ντόπιους συνοδεία ζεστού τσίπουρου με μέλι. Πολλοί Πλατανιώτες είχαν φύγει στην Αμερική, αλλά δεν ξέχασαν τους συμπατριώτες τους – στο περιποιημένο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, δίπλα στα παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία θα δείτε τρανζίστορ, γραφομηχανές και μια αμερικανική μπαρμπέρικη καρέκλα του 1900, δώρα των αποδήμων του χωριού.

Μη χάσετε επίσης την εντυπωσιακή θέα από το πέτρινο παρατηρητήριο Περγάρι στα Κρυονέρια, που βρίσκεται μέσα στα σύννεφα, πάνω από τον ποταμό Εύηνο, και τη βγαλμένη από ταινία γουέστερν Φάρμα Μίχου (τηλ. 6973-593457) στο χωριό Λάλικα, στα 1.650 μ. υψόμετρο, με θέα στα Βαρδούσια όρη, για βασιλικό γεύμα και γνωριμία με τον τρομερό Φώντα Μίχο, που έχει αποφασίσει να παράγει ο ίδιος ό,τι τρώει. – Μ. Κ.

Επινιανά Αγράφων: μόνοι με τη φύση

Σε υψόμετρο 1.000 μ., στις πλαγιές της Φτέρης των δυτικών Αγράφων, και πάνω από το φαράγγι του Αγραφιώτη, τα Επινιανά των δέκα κατοίκων δεν φημίζονται για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, αλλά είναι ένα χωριό για μυημένους και ωραίο «καταφύγιο» για περιηγήσεις στην αγραφιώτικη φύση.

Εκδρομές για να βρεις τον εαυτό σου-2

Η ταβέρνα Πανόραμα στα Επινιανά Αγράφων. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Λίγο έξω από το χωριό θα δείτε τη Μονή Στάνας, ένα υπέροχο μνημείο του 18ου αιώνα χτισμένο μέσα στα βράχια, ενώ από εδώ ξεκινά το μονοπάτι για το φαράγγι Ασπρόρεμα, που θυμίζει το φαράγγι Πάντα Βρέχει, διαμέσου ενός καλντεριμιού σύρριζα στον γκρεμό. Τα εντυπωσιακά βουνά, η χωμάτινη διαδρομή στο φαράγγι του Αγραφιώτη που σε φέρνει έως εδώ και η δύσβατη τοποθεσία εξασφαλίζουν απομόνωση και απόλυτη επαφή με τη φύση. Το βράδυ καταλήγετε στον ξενώνα-ταβέρνα Πανόραμα (τηλ. 22370-94122, www.topanorama.gr, από 35 ευρώ) για σπιτικό μαγειρευτό φαγητό και κουβεντούλες με την οικογένεια Γαντζούδη περί εποχών προ του 1989, οπότε έφτασαν στο χωριό ο δρόμος και το ηλεκτρικό. – Ο. Χ.

Νεμούτα και Φολόη: οι μύθοι ζωντανεύουν

Η ενδοχώρα της Ηλείας, από την Αρχαία Ολυμπία και πέρα, είναι ανέγγιχτη τουριστικά και, αν ξεχωρίζει για κάτι, είναι για την απίστευτη φύση της. Η γνωριμία με τον ποταμό Ερύμανθο και τους καταρράκτες της Νεμούτας είναι αναζωογονητική (καλό είναι να ζητήσετε να σας καθοδηγήσουν στην περιοχή και να κυκλοφορείτε με τζιπ, ειδικά τις ημέρες που βρέχει, γιατί το οδικό δίκτυο δεν είναι υποδειγματικό). Η πραγματική αποκάλυψη όμως είναι το, ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000, αυτοφυές δρυοδάσος της Φολόης –η μυθική κατοικία των Κενταύρων, που πήρε την ονομασία της από τον Κένταυρο Φόλο–, που τον χειμώνα είναι γεμάτο πανέμορφες γυμνές βελανιδιές. – Ε. Α.

Μηλιά Χανίων: back to basics

Εκδρομές για να βρεις τον εαυτό σου-3

Καζάνια για τσικουδιά στη Μηλιά Χανίων. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

To 2009 το National Geographic συμπεριέλαβε τη Μηλιά στα 50 καλύτερα resorts οικολογικού χαρακτήρα. Μέχρι τότε, όμως, οι άνθρωποι που ξαναζωντάνεψαν το ερειπωμένο χωριό του 17ου αιώνα, μετατρέποντάς το σε αγροτουριστικό ξενώνα, αναστηλώνοντας σπίτια και καλντερίμια, είχαν αντιμετωπιστεί ως… τρελοί. Κρυμμένη μες στις καταπράσινες πλαγιές, στο τέλος ενός χωματόδρομου από το χωριό Βλάτος, η Μηλιά παραμένει από το 1993 ένα αληθινό κρησφύγετο. Η διαμονή διδάσκει την αυτάρκεια που κάθε νοικοκυριό όφειλε να έχει. Το ρεύμα παράγεται από ηλιακή ενέργεια, ενώ στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο τις νύχτες ανάβουν μόνο κεριά. Τα νόστιμα πιάτα (όπως και το πρωινό) παρασκευάζονται αυστηρά από φρέσκες τοπικές πρώτες ύλες –ζαρζαβατικά, κρεατικά, κρασί και τσικουδιά είναι δικά τους– και τα περισσότερα ψήνονται στον ξυλόφουρνο. Οι ημέρες περνούν με μαγειρικά σεμινάρια, βόλτες στη γύρω περιοχή και αγροτουριστικές δραστηριότητες στη φύση (τηλ. 6945-753743, www.milia.gr). – Ο. Χ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή