Η εκδίκηση του Σόιμπλε

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το 1999, με επιστολή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, η Αγκελα Μέρκελ ζήτησε δημοσίως την ανανέωση της ηγετικής ομάδας της CDU, ανανέωση που εξουδετέρωσε πολιτικά όχι μόνο τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ αλλά και τον επικρατέστερο διάδοχό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, από τις στήλες της ίδιας εφημερίδας, ο Σόιμπλε επιχειρεί να πάρει την εκδίκησή του.

Ο 76χρονος πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής και τέως υπουργός Οικονομικών τάχθηκε, με συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine της Τετάρτης, αναφανδόν υπέρ του πολιτικού αντιπάλου της καγκελαρίου, Φρίντριχ Μερτς. Δύο ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές για τη διαδοχή της Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, ο Σόιμπλε εγκατέλειψε τις ασκήσεις ισορροπίας και γύρισε την πλάτη στην εκλεκτή της Μέρκελ, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. «Θα ήταν καλύτερα για τη χώρα να αποσπάσει την πλειοψηφία στο συνέδριο ο Φρίντριχ Μερτς», είπε ο Σόιμπλε. Αύριο, 1.001 στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος θα συγκεντρωθούν στο Αμβούργο, θα ακούσουν τις ομιλίες των τριών υποψηφίων (πέραν της Κραμπ-Καρενμπάουερ και του Μερτς, υποψήφιος είναι και ο 38χρονος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν) και θα ψηφίσουν. Ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι ενόψει ευρωεκλογών και αναμετρήσεων σε περιφερειακές εκλογές, το CDU «χρειάζεται ένα πιο ξεκάθαρο προφίλ».

«Ο Φρίντριχ Μερτς στέλνει ξεκάθαρα σημάδια με ξεκάθαρες ιδέες, έχει το κουράγιο να μην περιμένει να φθάσει μια συζήτηση ώς το τέλος, αλλά να τη διαμορφώνει» προσέθεσε, σε μια σαφή αιχμή προς το στυλ διακυβέρνησης της καγκελαρίου, η οποία συνήθως αφήνει μια συζήτηση να εξελιχθεί πριν παρέμβει. Κατανοώντας τις εκλογικές ανησυχίες των συνέδρων, ο Σόιμπλε ισχυρίστηκε ότι αν την ηγεσία του κόμματος αναλάβει ο 61χρονος Μερτς, «τα άκρα (σ.σ. δηλαδή η AfD) θα αποδυναμωθούν».

Σημάδια ανασφάλειας

H παρέμβαση του «πατριάρχη» του κόμματος, μόλις δύο ημέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές και ενώ πολλοί σύνεδροι παραμένουν αναποφάσιστοι, αποσκοπεί στο να γείρει την πλάστιγγα μιας άκρως αμφίρροπης αναμέτρησης.

Ωστόσο, κορυφαίοι πολιτικοί αναλυτές διείδαν στην παρέμβαση αυτή σημάδια ανασφάλειας. «Η ασυνήθιστα ανοικτή και παθιασμένη παρέμβαση του Σόιμπλε υπέρ του Μερτς είναι ένα σημάδι νευρικότητας», έγραψε ο αναλυτής της εφημερίδας Sueddeutsche, Χέριμπερτ Πραντλ. «Ο Σόιμπλε βλέπει και αισθάνεται ότι η νίκη του Μερτς δεν είναι τόσο σίγουρη όσο θα ήλπιζε».

Στη συνέντευξή του ο Σόιμπλε δικαιολόγησε την ιδιαίτερη σταδιοδρομία τού Μερτς (ο οποίος παραμένει ακόμη και σήμερα μη εκτελεστικός διευθυντής της BlackRock Γερμανίας), λέγοντας ότι ο Μερτς είχε πάντα οξύ πολιτικό αισθητήριο. «Δεν είναι υποχρεωτικό να μπουν όλοι στη Βουλή στα 30 τους, όπως εγώ, και στα 76 τους να είναι ακόμη εκεί», είπε ο Σόιμπλε.

Υποστηρίζοντας τον Μερτς, έναν πολιτικό που θα δυσκολευτεί πολύ να συνεργαστεί με την Αγκελα Μέρκελ ως καγκελάριο και να συνυπάρξει με τους Σοσιαλδημοκράτες ως κυβερνητικούς εταίρους, μήπως ο πρόεδρος της Βουλής ουσιαστικά τινάζει στον αέρα την κυβέρνηση; «Εγώ πήρα την απόφαση να είμαι πιστός στην Αγκελα Μέρκελ. Το ίδιο θα είναι και ο Φρίντριχ Μερτς», απάντησε ο Σόιμπλε, χωρίς ωστόσο να πείθει τη μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή