Αποφυλάκιση ζητούν οι κρατούμενοι για την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού

Αποφυλάκιση ζητούν οι κρατούμενοι για την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πατώντας στο χαλί των εγκληματικών παραλείψεων, που οδήγησαν την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού σε πρωτοφανές αδιέξοδο με την κατάρρευση των βασικών κατηγοριών, οι κρατούμενοι εκ των κατηγορουμένων ήδη προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας την απόλυσή τους από τις φυλακές.

Τον χορό των προσφυγών ξεκίνησε ο γνωστός ενεχειροδανειστής Ριχάρδος Μυλωνάς, ο οποίος νωρίς χθες το πρωί, διά του συνηγόρου Αλέξη Κούγια, κατέθεσε αίτημα στην ανακρίτρια για να βγει από τις φυλακές, όπου είχε οδηγηθεί λίγη ώρα νωρίτερα. Στο αίτημά του επικαλείται, κατά κύριο λόγο, τις πρωτοφανείς στα δικαστικά χρονικά προχειρότητες και ατέλειες του κατηγορητηρίου.

Ο γνωστός ενεχειροδανειστής βασίζει το αίτημά του στην παράλειψη να θεμελιωθεί στο προανακριτικό στάδιο η κατηγορία της λαθρεμπορίας. Η απάντηση που ζητήθηκε επί του κρίσιμου θέματος της καταβολής των δασμών από την ανακρίτρια και δόθηκε από την ΑΑΔΕ, όταν η ανάκριση ήταν προχωρημένη, δίδει το έναυσμα για τις αιτήσεις απόλυσης των κρατουμένων, καθώς η ΑΑΔΕ τάχθηκε σαφώς υπέρ της άποψης ότι δασμοί για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία δεν προβλέπονται και άρα αδίκημα λαθρεμπορίας δεν υπάρχει.

Ακόμα, στις πολυσέλιδες αιτήσεις τόσο του Ριχάρδου όσο και της γραμματέως του, που επίσης έχει προφυλακιστεί, γίνεται, όπως είναι φυσικό, εκτενής αναφορά τόσο στο νομοθετικό πλαίσιο για τη λαθρεμπορία, που δεν τηρήθηκε, όσο και στη γραπτή θέση που έλαβε ήδη η ανακρίτρια, τασσόμενη χωρίς περιστροφές υπέρ της θέσης ότι λαθρεμπορία δεν υπάρχει και οι κρατούμενοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι.

Κινήσεις τακτικής

Η Εισαγγελία για λόγους που σχετίζονται πιθανόν με τους δικούς της χειρισμούς στην υπόθεση, έως αργά χθες, δεν έκανε γνωστή τη θέση της για τις απολύσεις των κρατουμένων, επιφυλασσόμενη να τοποθετηθεί όταν η σχετική υπόθεση θα φθάσει τις προσεχείς ημέρες στο δικαστικό συμβούλιο. Στο δικαστικό συμβούλιο άλλωστε, όπως όλα δείχνουν, επαφίενται πολλές προσδοκίες για τυχόν διάσωση όσων μπορεί να διασωθούν από μια υπόθεση που κατέληξε, ως μη ώφειλε, σε πρωτοφανές φιάσκο, με τις ευθύνες να ανήκουν τόσο στην αστυνομία που έκανε την προανάκριση, όσο και στην εισαγγελία που άσκησε την ποινική δίωξη.

Η στάση της εισαγγελίας να μη συνδράμει την ανακρίτρια στην απόλυση των κρατουμένων και να περιμένει το δικαστικό συμβούλιο, όσο και εκείνη της ανακρίτριας που παρά το γεγονός ότι μπορεί και μόνη της να αποφυλακίσει αλλά δεν το κάνει, οδηγούν σε σκέψεις για κινήσεις τακτικής, που γίνονται σε μια προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών του φιάσκου, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο τα πράγματα, όσο περνούν οι ημέρες, να εξελιχθούν χειρότερα. Σε κάθε περίπτωση, απολύσεις δεν πρόκειται να γίνουν άμεσα και οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή