O ηλεκτρονικός… βοηθός του προπονητή

O ηλεκτρονικός… βοηθός του προπονητή

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι τέλος πάντων αυτό που κοιτάζουν στα τάμπλετ τους οι προπονητές ποδοσφαίρου στην Ισπανία την ώρα του αγώνα; Τι αποσπά την προσοχή τους όταν κάθονται στον πάγκο;

Οπως εξηγεί η ισπανική εφημερίδα El Pais, πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα ανάλυσης πληροφοριών και βίντεο το οποίο εξετάζει εξονυχιστικά την αντίπαλη ομάδα και επιτρέπει στους προπονητές να γνωρίζουν καλύτερα τα όρια των ποδοσφαιριστών τους.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι στο πλαίσιο αυτού που χαρακτηρίζεται «δημοκρατική ισότητα» από τον ισπανικό Τύπο, το στατιστικό σύστημα προσφέρεται σε όλες τις ομάδες των δύο μεγάλων κατηγοριών, με πλήρη στοιχεία για παίκτες και αντιπάλους κάθε ομάδας, ώστε να έχουν όλες ίσης ποιότητας προσφορά πληροφοριών.

«Οι αναλυτές μπήκαν και στο ποδόσφαιρο για να το εκδημοκρατίσουν», σχολιάζει η El Pais, προσθέτοντας πως η ανάλυση και οπτικογράφηση των πληροφοριών που καταχωρίζονται από το σύστημα αλλάζουν τον τρόπο που οι προπονητές ετοιμάζονται για κάθε αγώνα, και βελτιώνουν την ικανότητά τους να παρέμβουν στη διάρκεια των παιχνιδιών. Πλέον οι τεχνικοί είναι σε θέση να λάβουν εντός δευτερολέπτων αποφάσεις βασιζόμενες σε δεδομένα και να συγκρίνουν τις εντυπώσεις τους με τα γραφικά του συστήματος που φέρει το όνομα Mediacoach. Πρόκειται για μοναδικό προνόμιο του ισπανικού πρωταθλήματος, καθώς καμία άλλη λίγκα δεν διαθέτει κάτι τέτοιο. Σε όλα τα γήπεδα των 42 ομάδων της Πριμέρα και της Σεγούνδα Ντιβισιόν έχουν τοποθετηθεί κάμερες που μετρούν τη θέση των 22 ποδοσφαιριστών με ακρίβεια χιλιοστού, μετρώντας μεγέθη όπως ταχύτητα, θέση κ.λπ., αλλά και τις πάσες, τα τάκλιν και κάθε δραστηριότητά τους. Κάθε προπονητής μπορεί να δει ταυτόχρονα τα στατιστικά μεγέθη κάθε παίκτη του αλλά και των αντιπάλων, βλέποντας και πότε είναι κάθε παίκτης κουρασμένος, μεταξύ άλλων, ποιος αμυντικός είναι πιο αργός κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή