Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ροπαλοφόροι της παλιάς Αθήνας

Κύριε διευθυντά
Η είδηση-σχόλιο της αθηναϊκής εφημερίδος «Αθηνά» του έτους 1859, η οποία αναφέρεται στην πλήρως διασαλευθείσα δημόσια τάξη στους χρόνους του Βασιλέως Οθωνος (1833-1862), συνάδει, ως σχόλιο, με την έξαρση της πάσης φύσεως εγκληματικότητος, η οποία παρατηρείται στην Αθήνα του 2018...

Την παραθέτω με τη διευκρίνιση ότι η αναφερόμενη λέξη «σικάριος», κατά το «Μέγα Λεξικό της Ελληνικής γλώσσης» των Liddell-Scott, σημαίνει δολοφόνος, φονεύς.

Αθηνά, 6.6.1859 – Η γενομένη προχθές την εσπέραν επίθεσις των ροπαλοφόρων σικαρίων του υπουργείου κατά των μαθητών και άλλων αθώων πολιτών, ενέσπειρε πανταχού την φρίκην.

Η φυσιογνωμία της πρωτευούσης είναι σήμερον αγρία, και η ανησυχία είναι εις όλα τα πνεύματα. Οι πλέον φιλήσυχοι και φιλειρηνικοί πολίται δεν κρατούνται πλέον από την αγανάκτησιν...

Πού καταντήσαμεν, λέγουν, και ποίαν έχομεν πλέον ασφάλειαν;

Εξήλθομεν της νομιμότητος και ζώμεν εν πλήρει ανομία;

(...) Αλλ’ όταν η ισχύς δοθή εις σικαρίους, μυστικώς μισθωμένους, οίτινες χωρίς να είναι εις υπηρεσίαν και χωρίς να δίδουν όρκον πίστεως, επομένως ανυπόλογοι και ανεύθυνοι, έχουν εις χείρας των την ζωήν των πολιτών, υπάρχει τότε ασφάλεια, υπάρχει πλέον δεσμός κοινωνίας ή τα πάντα είναι χάος και αποσύνθεσις; Ο Θεός ίλεως.

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Οι δανειστές, τα δισ. και το Εκκλησιαστικό

Κύριε διευθυντά
Οι πρόσφατες παλινωδίες του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με έχουν πάλι απογοητεύσει, έπειτα μάλιστα από την αδιανόητη παρέμβασή του και αποπομπή του υπουργού Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση. Αυθόρμητες και θερμές οι ευχαριστίες του στον κ. Τσίπρα κατά την ανακοίνωση της «ιστορικής συμφωνίας των 15 όρων», στις 6.11.2018, με την οποία ο πρωθυπουργός αναγνώριζε δημόσια και πανηγυρικά τη μεσαιωνική προίκα του δεσποτικού κατεστημένου. Πώς εξηγείται το «είπα - ξείπα» την επόμενη ημέρα; Ούτε είναι η πρώτη φορά που ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας εμφανίζεται, δημόσια, ως εξουσιαστικός ή και ανεύθυνος, σε εξαιρετικά κρίσιμες για τη χώρα καταστάσεις, ακόμη και σε διεθνή φόρα.

Αναφερόμενος παλαιότερα στις έννοιες πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια είχε δηλώσει («Βήμα» 8.2.2009) «δεν με συγκινεί αυτό το σύνθημα»! Αλλά στην ανωτέρω «ιστορική συμφωνία» μίλησε πάλι για θρησκεία και πατρίδα, ταυτίζοντάς τα κατά βούληση.
Σε συνάντησή του με εκπροσώπους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών και του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, στις 19.1.2012, είπε ότι «δεν νιώθει αλληλεγγύη της Ευρώπης, αλλά μία τραγική τοκογλυφία από μέρους της» («Κ» 20.11.2012). Και την επόμενη ημέρα τόνιζε πάλι με έμφαση: «Εχουμε γίνει θύματα μίας τραγικής περίπτωσης τοκογλυφίας»! («Κ» 21.11.2012).

Επισημαίνω σχετικώς ότι από την αρχή του πρώτου μνημονίου μέχρι τις 20.11.2012 η καταραμένη τρόικα μας είχε χορηγήσει 193,3 δισ. ευρώ με μέσο επιτόκιο μόνο 2,1%. Τα διμερή δάνεια των εταίρων μας, 53 δισ. ευρώ, χορηγήθηκαν με επτά τοις χιλίοις (7‰), όταν π.χ. η δανείστρια Πορτογαλία πλήρωνε τότε στις αγορές 9-10%! Χώρια η διαγραφή χρέους 106 δισ. ευρώ με το «κούρεμα», που το πλήρωσαν κυρίως ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες σε 47 χώρες. Μόνον έτσι αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία εκείνη την εξαιρετικά κρίσιμη –υπαρξιακή για τη χώρα– περίοδο!

Πάρα ταύτα, ο κ. Ιερώνυμος δεν έχει παραλείψει και τον Μακρυγιάννη, τονίζοντας («Βήμα» 24.3.2011): «Αρχή και τέλος, παλαιόθεν και τώρα, όλα τα θηρία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούν. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά...».

Υπάρχουν βέβαια και χειρότερες καταστάσεις με άλλους μητροπολίτες, στην επαρχία, όπου έχουν νεκραναστήσει τη σκοτεινή θεοκρατία του Μεσαίωνα.

Θλίβομαι, ειλικρινά, γιατί η Ελλάδα ακολουθεί πιστά την αυτοκαταστροφική πορεία του Βυζαντίου!

Γρηγόρης Γ. Βαρελας, Οικονομολόγος, Απόφοιτος Ινστιτούτου Ε.D.I. της World Bank, Θρακομακεδόνες Αττικής

Η πολυφωνία απόψεων στα υπέρ της «Κ»

Kύριε διευθυντά
Με επιστολή του, ο συνάδελφός μου ιατρός κ. Αντώνης Παπαγιάννης επικρίνει και αποδοκιμάζει «τα εγκώμια συγκεκριμένων αρθρογράφων της εφημερίδας σας» προς τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη, συνιστώντας ιδιαίτερα στον κ. Στέφ. Κασιμάτη «να κρατήσει τις εντυπώσεις του για λογαριασμό του και να αφήσει αυτός και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του τις από καθέδρας υποδείξεις...». κ.λπ. Μα προσωπικά, γι’ αυτόν τον λόγο διαβάζω την «Καθημερινή»: για την πολυφωνία της και για την ποιότητα του λόγου των αρθρογράφων της: των κ. Κασιμάτη, Θεοδωρόπουλου, Μπουκάλα, Στάγκου, Μανδραβέλη, Παπαδημητρίου, Τσιντσίνη κ.ά. Ακόμα κι αν δεν συμφωνεί κανείς σε όλα με όλους, η ανάγνωση της εφημερίδας σας είναι πολύ ευχάριστη, λόγω ακριβώς του υψηλού επιπέδου των αρθρογράφων της. Εάν οι δημοσιογράφοι, γενικότερα, «κρατούσαν τις εντυπώσεις τους για λογαριασμό τους» τι είδους δημοσιογράφοι θα ήταν; Αλλο η καλόπιστη κριτική (δεν συμφωνώ με τη γνώμη σου) κι άλλο η κατακραυγή και η αποδοκιμασία, επειδή την εκφράζεις, όπως οφείλεις. Και στο κάτω κάτω, εφημερίδες υπάρχουν πολλές!

Μηνάς Λαγουδακης, ιατρός

Η εξόντωση (και) της αγροτικής τάξης

Κύριε διευθυντά
Ο αγροτικός μας κόσμος βρίσκεται μπροστά σε σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Βρίσκεται σε μια πραγματική οικονομική απόγνωση. Δεν φτάνει που όλα τα έξοδα καλλιεργειών έχουν απογειωθεί, δέχεται απανωτά και καίρια οικονομικά πλήγματα και από τις τιμές σε όλα τα προϊόντα του, οι οποίες βρίσκονται σε ένα εκκωφαντικό κατρακύλισμα. Και αναφέρω για παράδειγμα τις τιμές στις οποίες ο αγροτικός μας κόσμος διαθέτει το γάλα και το λάδι. Οι τιμές που πιάνουν και τα δύο αυτά γεωργοκτηνοτροφικά αγαθά, είναι επιεικώς απογοητευτκές.

Οι δαπάνες που κάνουν οι κτηνοτρόφοι μας αυτήν την εποχή για τη συντήρηση στα διάφορα ζωντανά τους, είναι στην κυριολεξία εξοντωτικές για τα οικονομικά τους. Ολες τις κτηνοτροφές τις πληρώνουν πολύ ακριβά. Και τα χρήματα που εισπράττουν από το γάλα και το κρέας όχι μόνο δεν τους αφήνουν ούτε το ελάχιστο κέρδος, αλλά τους βάζουν και μέσα, όπως λέμε. Πώς να συνεχίσει να είναι ελκυστική για τους νέους αγρότες η συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα υπό αυτές τις συνθήκες; Σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει και οι ελαιοπαραγωγοί. Σε ελεύθερη πτώση είναι η τιμή και του λαδιού. Αντε τώρα αυτοί οι άνθρωποι να τα βγάλουν πέρα με τις διάφορες οικονομικές τους υποχρεώσεις. Οι αγρότες μας ούτε και σε αυτήν την κυβέρνηση συναντούν μια κάποια κατανόηση. Αυτή η κυβέρνηση είναι η πιο σκληρή για τους αγρότες. Είναι η πλέον αντιαγροτική κυβέρνηση.

Τάκης Σουβαλιώτης, Χαλανδρίτσα Πατρών

Ε, όχι και πολιούχος του Π.Ν. ο Αγ. Νικόλαος

Κύριε διευθυντά
Ενας από τους πολλούς λόγους που διαβάζω (σχεδόν μόνον) την εφημερίδα σας είναι η άριστη χρήσις των ελληνικών από τους συντάκτες (ή ίσως τους διορθωτές) σας, η οποία είναι μία φωτεινή εξαίρεση στην κυριαρχούσα α-γλωσσία των λεγομένων ΜΜΕ.  Ετσι μου προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη η  αναφορά στο φύλλο  της 1ης/12-2018 σελ. 6η, του Αγίου Νικολάου ως «πολιούχου» –αντί «προστάτου»– του Ναυτικού. Οπωσδήποτε, μία αβλεψία στο πλαίσιο του ανθρωπίνου λάθους είναι συγχωρητέα, αλλά ειδικώς η εφημερίδα σας  δεν έχει το δικαίωμα να υποπίπτει σε τέτοια σφάλματα, καθώς... εάν δε το άλας μωρανθεί, εν τίνι αλισθήσεται;

Παντελης Οδ. Γαγανης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω επί τιμή      

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ