Οχι σημαίνει απλώς όχι

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Πριν από λίγες μέρες η 20χρονη κόρη μου, που σπουδάζει στην Αγγλία, με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε πώς μου φαίνεται η ιδέα να πάει για δείπνο, την Ημέρα των Ευχαριστιών, στο σπίτι ενός Αμερικανού, λίγο μεγαλύτερου σε ηλικία, ο οποίος την κάλεσε μαζί με μια φίλη της για να φάνε γαλοπούλα. Δεν ενθουσιάστηκα με την ιδέα, σε μίνι συνεδρίαση με άλλες φίλες μου το πόρισμα ήταν «Οχι». Επειτα από λίγη ώρα, όμως, σκέφτηκα ότι είναι εξοργιστικό το 2018 να μην μπορούν δύο κορίτσια να πάνε στο σπίτι ενός άνδρα χωρίς να πλανάται μια αδιόρατη απειλή. Οχι, δεν πρέπει να μεγαλώσουν έτσι οι νέες γυναίκες υπό το κράτος του φόβου ότι διαρκώς κινδυνεύουν μόνο και μόνο εξαιτίας του φύλου τους. Αποφάσισα, λοιπόν, να την ενθαρρύνω να πάει.

Οταν διάβασα για τη δολοφονία της σχεδόν συνομήλικής της, Ελένης Τοπαλούδη, στη Ρόδο, έπαθα σοκ ακριβώς εξαιτίας του συνειρμού ότι στη θέση της θα μπορούσε να είναι η κόρη μου. Ενα νέο κορίτσι βγαίνει με δύο αγόρια και πέφτει θύμα φρικτού εγκλήματος. Κίνητρο των δραστών ήταν, όπως φαίνεται, η απόρριψη και στην επιφάνεια έρχονται πάλι τα γνωστά macho σύνδρομα: ο πληγωμένος ανδρισμός, «τα χάπια για το γυμναστήριο», η βία εις βάρος των γυναικών ως φυσική απόρροια της σεξουαλικής ματαίωσης. Ας υποθέσουμε ότι ένα αγόρι θέλει να βγει με δύο συνομηλίκους ή συνομήλικές του. Θα αισθανθεί την παραμικρή απειλή; Θα καταφύγει στους γονείς του να ζητήσει τη γνώμη τους; (Μόνο αν είναι γκέι, αφού η ομοφοβία είναι εξίσου διαδεδομένη με τον μισογυνισμό στην ελληνική κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.)

Το είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να γίνει υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία. Ναι, πρέπει και είναι προς τιμήν ενός ηγέτη συντηρητικού κόμματος στην Ελλάδα να το πει. Αυτό όφειλε να υποστηρίζει και η Εκκλησία αντί να δίνει αδιέξοδες μάχες για το μάθημα των Θρησκευτικών με ομολογιακό χαρακτήρα. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, όμως, δεν θα έπρεπε να περιορίζεται στην ανάγκη χρήσης προφυλακτικών για την πρόληψη του έιτζ. Υπάρχουν πιο απλοί κανόνες, όπως αποδεικνύεται, για να σωθούν ζωές και να απολαμβάνουν οι νέοι το σεξ. Η βασική αρχή την οποία πρέπει να διδαχθούν, να σωματοποιήσουν, για την ακρίβεια, τα παιδιά και ειδικά τα αγόρια είναι: «Οχι σημαίνει όχι». Και επίσης πως «Το όχι είναι απλώς ένα όχι. Δεν είναι προς θάνατον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή