Το Κονκλάβιο (06/12/18)

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυναίκες με καρότσια

Μεγάλη πέραση έχει εσχάτως στις κυρίες με καρότσια –όχι λαϊκής αγοράς, μωρουδιακά– ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφέρομαι στο περίφημο στιγμιότυπο που συνέλαβε η κάμερα προ δύο εβδομάδων κατά το πέρασμά του από την πλατεία της Κυψέλης και την περισσότερο από ενθουσιώδη αντίδραση μιας νεαρής γυναίκας που πήγαινε βόλτα το μωρό της όταν αντίκρισε τον Μητσοτάκη… Καθόλου άσχημα, δεδομένου ότι η Νέα Δημοκρατία πάντα «χώλαινε» στις γυναίκες ψηφοφόρους. Το καλύτερο συνέβη, βέβαια, κατά το χθεσινό πέρασμα-αστραπή που πληροφορούμαι ότι έκανε ο Μητσοτάκης από τη Νέα Σμύρνη. Και εκεί συνάντησε εκπρόσωπο του target group: μια γυναίκα με καρότσι. Ο Κυριάκος την πλησίασε για να τη χαιρετήσει και της είπε κάτι του τύπου «την τελευταία φορά που συνάντησα μια κυρία με καρότσι, μου είπε διάφορα…». Εκείνη έπιασε το υπονοούμενο και φυσικά γέλασε.

Αλλάζει πρόγραμμα

Ο Μητσοτάκης πέρασε ανάμεσα στα άλλα κι από ένα κατάστημα με κινητά. Εκεί συνάντησε έναν νεαρό. «Αλλάζεις κινητό;», τον ρώτησε. «Κύριε πρόεδρε, αλλάζω πρόγραμμα», απάντησε με σοβαρότητα ο πιτσιρικάς, για να ακούσει την εξής απάντηση: «Και εγώ προσπαθώ να αλλάξω πρόγραμμα στη χώρα».

Οχι και τόσο ασήμαντα…

Η απίστευτη κι όμως ελληνική ιστορία του server του ΥΠΕΞ που… κάηκε –για την ακρίβεια εξερράγησαν οι συνδεδεμένοι σκληροί δίσκοι, με αποτέλεσμα να χαθεί όλη η αλληλογραφία από το 2005 και μετά, είναι γνωστή. Οπως και το ότι οι αρμόδιοι δεν βρήκαν ποτέ –ή αδιαφόρησαν– για το απαιτούμενο κονδύλι συντήρησης της τάξεως των 15.000 ευρώ που δεν εγκρίθηκε ποτέ. Θυμίζω ότι το ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας» τα χαμένα emails. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι δεν ήταν και τόσο ασήμαντα. Πολλοί διπλωμάτες κλαίνε πάνω από τα χαμένα αρχεία, τα διπλωματικά έγγραφα και τις χαμένες επαφές με ξένους ομολόγους τους που αποθήκευαν εκεί για λόγους ασφαλείας… Μπορεί να υποθέσει κανείς, τι μπορεί να έχει χάσει κάποιος που είναι, ας πούμε, χειριστής θεμάτων Τουρκίας στην Ε.Ε.

Αιωνία η μνήμη…

Για την ιστορία, σημειώνω ότι για το επερχόμενο όνειδος υπήρξαν προειδοποιήσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες. Oμως, η αρμόδια γενική διευθύντρια μου λένε ότι είτε δεν ασχολήθηκε είτε δεν μετέφερε ποτέ στον πολιτικό της προϊστάμενο (Ν. Κοτζιά) την πραγματικότητα. Οι διαδρομιστές του ΥΠΕΞ λένε ότι η εν λόγω «σκανδαλωδώς» προήχθη σε αυτή τη θέση και ακόμη «σκανδαλωδέστερα» μετατέθηκε σε πρεσβεία του εξωτερικού. Θυμίζω, πάντως, ότι το σύστημα κατέρρευσε και επισήμως τον περασμένο Απρίλιο, καθώς «έπεσαν» τόσο η ιστοσελίδα όσο και το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ. Τότε η πολιτική ηγεσία ενημερώθηκε ότι δύο ήταν οι επιλογές: ή να αγοραστεί καινούργιος server και να έχουν όλοι το κεφάλι τους ήσυχο, ή να χρησιμοποιηθεί ένα backup, το οποίο, όμως, αν κατέρρεε, θα χάνονταν τα πάντα. Eδωσε εντολή για το δεύτερο (Αρμαγεδδών) και τα mail –και όχι μόνο– πέρασαν στα σκουπίδια του χωροχρόνου. Αιωνία η μνήμη τους.

Τελική ευθεία

Αυλαία την επόμενη Παρασκευή (14 Δεκεμβρίου) για το συνέδριο της Ν.Δ. και στην Πειραιώς έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας. Το λέω επειδή σήμερα θα διαβεί το κατώφλι των γραφείων του Μοσχάτου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης –πρόεδρος του συνεδρίου– για να συσκεφθεί με την οργανωτική επιτροπή. Πάντως, πηγή μου στην Πειραιώς σχολίαζε ως απόλυτο πολιτικό «ανφέρ» το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει μεγάλη πολιτική ομιλία στη Θεσσαλονίκη στις 14 Δεκεμβρίου. Λες και είναι το μόνο.

Κλασικά εικονογραφημένα

Τη σεμνή φράση «με στεναχωρούν οι κομματικοί υποψήφιοι» επέλεξε ο Γιάννης Μπουτάρης για να «αδειάσει» την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Για τον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. Νίκο Ταχιάο, πάντως, τον οποίο συνάντησε χθες, είπε καλά λόγια, μεταξύ των οποίων ότι βλέπει τα πράγματα «με ανοικτό μυαλό». Τον Μπουτάρη μαθαίνω ότι θα συναντήσει σε λίγες μέρες και ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Θεσσαλονίκη. Κάπου εδώ προκύπτει το ερώτημα του ποιον θα στηρίξει το Ποτάμι για τον δήμο. Το λέω διότι οι Ποταμίσιοι έχουν μπερδευθεί μεταξύ τους. Ας πούμε, ο Νίκος Νυφούδης που ήταν υποψήφιος με το Ποτάμι κατεβαίνει με τον συνδυασμό του Σπύρου Βούγια. Οσο για τον επίσης αντιδήμαρχο Σπύρο Πέγκα, ήταν στον συνδυασμό του Μπουτάρη και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα τι θα κάνει. Κλασικά εικονογραφημένα για το Ποτάμι δηλαδή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή