Πέθανε ο εμβληματικός ηγέτης των Buzzcocks, Πιτ Σέλεϊ

Πέθανε ο εμβληματικός ηγέτης των Buzzcocks, Πιτ Σέλεϊ

Σίγησε η εφηβική φωνή του θρυλικού βρετανικού συγκροτήματος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έφυγε χθες αιφνιδίως από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο τραγουδιστής και εμβληματικός ηγέτης των Buzzcocks, Πιτ Σέλεϊ, μία από τις χαρακτηριστικότερες φιγούρες του βρετανικού πανκ των τελών της δεκαετίας του ’70. Όπως δήλωσε ο μάνατζερ του συγκροτήματος στο BBC, o Βρετανός μουσικός πέθανε στο σπίτι του στο Ταλίν, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια μαζί με την Εσθονή σύζυγο του. Ο θάνατος του φέρεται να προήλθε από καρδιακή προσβολή.

Γνωστοί στο ευρύ κοινό από το θρυλικό χιτ τους, «Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn’t’ve)», το οποίο χαρακτηρίστηκε «κομμάτι της χρονιάς» για το 1978 από το μουσικό περιοδικό NME και ανέβηκε στη δωδέκατη θέση των βρετανικών τσαρτς, οι Buzzcocks είναι ένα από τα σημαντικότερα και επιδραστικότερα συγκροτήματα του βρετανικού πανκ, ανήκοντας στην πρωτοπορία του είδους δίπλα σε ονόματα όπως οι Sex Pistols, οι Clash και οι Damned.

Τα τραγούδια τους, παρότι γρήγορα, άμεσα και γεμάτα από τη χαρακτηριστική εφηβική ενέργεια του πανκ, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πιο εξευγενισμένα και εκλεπτυσμένα από αυτά των περισσότερων μουσικών «συνοδοιπόρων» τους. Σε αντίθεση με τον χαοτικό νιχιλισμό των Sex Pistols και την έντονη αριστερή πολιτικοποίηση των Clash, οι Buzzcocks προέταξαν μία επιστροφή στην αθωότητα των αρχών και μέσων της δεκαετίας του ’60, με έντονες επιρροές από συγκροτήματα όπως οι Kinks, οι Troggs και οι Small Faces.

Με άλλα λόγια, οι Buzzcocks πάντρεψαν την ένταση και την εφηβική ανησυχία του πανκ με μία ποπ μελωδικότητα, η οποία σε συνδυασμό με την αγωνιώδη ψηλή φωνή του Σέλεϊ και τους στίχους του για ερωτικά αδιέξοδα, ανεξέλεγκτες σεξουαλικές επιθυμίες και εφηβικά βιώματα, τους διαφοροποίησε αισθητά από το μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού πανκ ρεύματος των τελών της δεκαετίας του ’70 και των αρχών της δεκαετίας του ’80.

Μετά από τρία άλμπουμ («Another Music in a Different Kitchen», «Love Bites», «A Different Kind of Tension») και μερικά από τα κλασικότερα singles του βρετανικού πανκ («Orgasm Addict», «What Do I Get?», «Harmony in My Head»), οι Buzzcocks διαλύθηκαν το 1981 και ο Σέλεϊ ακολούθησε σόλο καριέρα, με έμφαση πλέον σε περισσότερο ηλεκτρονικούς και πειραματικούς ήχους. Το 1989 ήρθε η επανένωση του συγκροτήματος και ακολούθησαν έξι ακόμη άλμπουμ την περίοδο 1993 -2014, με τον Σέλεϊ και τον μπασίστα Στιβ Ντιγκλ να είναι τα μόνα αυθεντικά μέλη από την αρχική σύνθεση του γκρουπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή