Αντεξε το Χ.Α. στις ισχυρές διεθνείς πιέσεις

Αντεξε το Χ.Α. στις ισχυρές διεθνείς πιέσεις

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντοχές απέναντι στις ισχυρές πιέσεις που έπληξαν τα διεθνή χρηματιστήρια έδειξε το ελληνικό Χρηματιστήριο, καταφέρνοντας να κλείσει πάνω από τις 650 μονάδες και με συγκριτικά μικρές απώλειες σε σχέση με τους ξένους δείκτες (ο DAX υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών), αν και η συνεδρίαση κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν, αφού λίγο πριν τις από 14.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στα όρια του sell-off με τις τράπεζες να σημειώνουν βουτιά άνω του 5%. Το «γύρισμα» των τραπεζών με τις προσπάθειες περιορισμού των απωλειών τους να εντείνονται κοντά στη λήξη της συνεδρίασης, σε συνδυασμό με τις αντιστάσεις που έδειξαν κάποιες δεικτοβαρείς μετοχές όπως ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΕΛΠΕ, συγκράτησαν την πτώση του Γενικού Δείκτη, οδηγώντας έτσι την ελληνική αγορά σε σχετική αυτονομία σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές, οι οποίες «ταρακουνήθηκαν» από την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά και τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, στέλνοντας τις μετοχές του τηλεπικοινωνιακού και τεχνολογικού κλάδου διεθνώς σε sell-off.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 652,04 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 644,38 μονάδες με πτώση 1,91%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,92% στις 1.705,11 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,47% στις 1.010,38 μονάδες, ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 1,26% στις 488,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,35 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά τις πιέσεις που υφίστανται οι διεθνείς αγορές, προσπαθεί να κρατήσει τα κεκτημένα επίπεδα των προηγούμενων ημερών, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Ομως η μακροπρόθεσμη εικόνα δεν έχει αλλάξει. Επιπλέον το διεθνές οικονομικό κλίμα αλλάζει, μετά μια δεκαετή άνοδο και ο σημερινός κίνδυνος είναι να ακολουθήσουμε τις διεθνείς αγορές στο πτωτικό σπιράλ τους. Ετσι η ελληνική χρηματαγορά, με δεδομένα τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, παραμένει εύθραυστη, τη στιγμή που τα εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδος παραμένουν, με τις προσδοκίες για έξοδο στις αγορές να μειώνονται. Αν προσθέσουμε σε αυτά και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, τότε το μακροοικονομικό μέλλον της χώρας εμφανίζεται προβληματικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή