Εβγαλαν τα κράνη, έχασαν τα πιστόλια, φόρεσαν χειροπέδες

Εβγαλαν τα κράνη, έχασαν τα πιστόλια, φόρεσαν χειροπέδες

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν 8.30 το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου όταν ο 43χρονος Χρήστος Β. και ο Γεράσιμος Α., 39 ετών πάρκαραν το κλεμμένο Suzuki Swift δίπλα στην είσοδο του σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» στα Βριλήσσια. Φόρεσαν μαύρα κράνη, έβγαλαν τα πιστόλια από τα τσαντάκια μέσης και όρμησαν στο κατάστημα.

Η ληστεία διήρκεσε λίγα λεπτά: ακινητοποίησαν τους πελάτες και άρπαξαν 3.400 ευρώ από τα ταμεία.  Βγαίνοντας ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με δύο αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.. Χωρίς να διστάσει, ο 39χρονος Γεράσιμος Α. πυροβόλησε μια φορά εναντίον τους και προσπάθησε να πετάξει προς το μέρος τους μια χειροβομβίδα. Πριν προλάβει, οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν έξι φορές τραυματίζοντάς τον στην κοιλιά. Ο 43χρονος Χρήστος Β. που ακολουθούσε το έβαλε στα πόδια και προσπάθησε να κρυφτεί στην εξωτερική σκάλα μιας μονοκατοικίας, στην οδό Χελμού, μερικά δεκάδες μέτρα μακριά από το σούπερ μάρκετ. 

Εβγαλαν τα κράνη, έχασαν τα πιστόλια, φόρεσαν χειροπέδες-1

Τελικά εντοπίστηκε και συνελήφθη, παρότι προσπάθησε με «νύχια και με δόντια» να αντισταθεί.  Μετά τη σύλληψή του και ως αποτέλεσμα της συμπλοκής με αστυνομικούς οδηγήθηκε για νοσηλεία στην Α΄ γενική χειρουργική κλινική του ΚΑΤ, ενώ ο κατά τέσσερα χρόνια μικρότερος συνεργός του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ίδιου νοσοκομείου.

Αυτή ήταν η τελευταία μιας σειράς ένοπλων ληστειών που κατηγορούνται ότι διέπραξαν μαζί με τέσσερις ακόμα συνεργούς τους. Δύο από αυτούς, ο μέχρι πρότινος φυγόποινος Βάιος Μ., 39 ετών και η 35 ετών σύντροφός του Ελευθερία Κ. εντοπίστηκαν τα ξημερώματα της 27ης Νοεμβρίου, μερικές ώρες μετά τη σύλληψη των δύο πρώτων στα Βριλήσσια.  Έκρυψαν όπλα, πυρομαχικά, κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim σε ένα Citroen C2 που χρησιμοποιούσαν στις μετακινήσεις τους και εγκατέλειψαν το κρησφύγετό τους στην  Τραγάνα Φθιώτιδας, προβλέποντας ότι δεν θα αργούσε η στιγμή που οι αστυνομικοί θα έφταναν στα ίχνη τους.

Εβγαλαν τα κράνη, έχασαν τα πιστόλια, φόρεσαν χειροπέδες-2

Την ώρα της σύλληψής του, ο 39χρονος Βάιος Μ., σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ποινή κάθειρξης 60 ετών για απαγωγές, είχε στην κατοχή του ένα πιστόλι Glock με σφαίρα στη θαλάμη. Σύμφωνα με το τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας, στην ίδια ομάδα μετείχαν δύο ακόμα άτομα που όμως δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Σε βάρος όλων των κατηγορουμένων ασκήθηκε δίωξη για συνολικά 16 ληστείες κυρίως σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου και μέχρι τη σύλληψή τους, ενώ κατηγορούνται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ. για τη συμπλοκή στα Βριλήσσια.

Εβγαλαν τα κράνη, έχασαν τα πιστόλια, φόρεσαν χειροπέδες-3

Από δικαστικά έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση του kathimerini.gr προκύπτει ότι οι αστυνομικοί της Ασφάλειας διέθεταν, ήδη από τον Ιούλιο, ενδείξεις ότι ο 39χρονος Βάιος Μ., δραπέτης των φυλακών Δομοκού, πραγματοποιούσε μαζί με συνεργούς του ένοπλες ληστείες στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας και Φθιώτιδας.  Την 20ή Ιουλίου εξάλλου, ο 39χρονος που είχε καταδικαστεί για 5 απαγωγές στη διάρκεια του 2012 είχε ληστέψει το υποκατάστημα της Eurobank στο Περιστέρι έχοντας ακάλυπτο το πρόσωπό του. Από την ανάλυση των βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας, οι αστυνομικοί είχαν καταφέρει να τον ταυτοποιήσουν, ενώ από  την άρση τηλεφωνικού απορρήτου και τις σαρώσεις στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είχαν καταλήξει στην ταυτότητα του συνεργού του:  επρόκειτο για τον 43χρονο Χρήστο Β., που συνελήφθη τελικά για τη ληστεία του «Σκλαβενίτη» στα Βριλήσσια.

«Σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα με τη σύνθεση της ομάδας, ο ένας δράστης εισέρχονταν έχοντας ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά του, ενώ οι άλλοι δράστες έχοντας πάντα καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας κουκούλες, καπέλα ή κράνη. Με την απειλή όπλων ακινητοποιούσαν πελάτες και υπαλλήλους και αφαιρούσαν τα χρήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επεδείκνυαν και χειροβομβίδα» επισημαίνεται στα επίσημα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ… Στις ενέργειες που αποδίδονται στη συμμορία συγκαταλέγεται η απόπειρα αρπαγής της ιδιοκτήτριας ενός κοσμηματοπωλείου στον Κάλαμο, το βράδυ της 2ας Οκτωβρίου. 

Εβγαλαν τα κράνη, έχασαν τα πιστόλια, φόρεσαν χειροπέδες-4

Στις 9.40 μ.μ.  η γυναίκα είχε μόλις κλείσει το μαγαζί της, στη λεωφόρο Αθηνών – Καλάμου και οδηγούσε το αυτοκίνητό της ένα SEAT Ibiza, όταν δύο άγνωστοι προσέκρουσαν πάνω της με ένα κλεμμένο Ι.Χ..  Αμέσως μετά, ο ένας από τους δράστες κατέβηκε από το όχημα και κινήθηκε προς το μέρος της κρατώντας πιστόλι. Χωρίς να τα χάσει, εκείνη έβαλε όπισθεν και πάτησε γκάζι, ενώ ταυτόχρονα κόλλησε το χέρι της στην κόρνα υποχρεώνοντας τους δράστες να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Από τις σαρώσεις στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας προέκυψε ότι στην απόπειρα ληστείας είχε πάρει μέρος ο 39χρονος δραπέτης Βάιος Μ.. Ανακρινόμενος μάλιστα ομολόγησε τη συμμετοχή του στο συμβάν χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει την ταυτότητα των συνεργών του. 

Οι περισσότερες από τις ταυτοποιήσεις έχουν βασιστεί σε δεδομένα από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τις κάμερες ασφαλείας των καταστημάτων , ενώ σε τρεις από τις πιο πρόσφατες ληστείες (σ.σ. ανάμεσα σ’ αυτές και εκείνη στον «Σκλαβενίτη» στα Βριλήσσια)  ο ένας από τους δράστες και συγκεκριμένα ο 39χρονος Γεράσιμος Α. διαπιστώθηκε ότι είχε μαζί του ένα τσαντάκι χρώματος λαδί.  Οι τρεις από τους συλληφθέντες έχουν ήδη προφυλακιστεί , ενώ σήμερα αναμένεται να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή η 35χρονη σύντροφος του ενός από τους κατηγορουμένους. Μέσω της συνηγόρου της Βάσως Πανταζή. αρνείται τις κατηγορίες και θεωρεί ότι ενεπλάκη στην υπόθεση λόγω της σχέσης που διατηρούσε με ένα από τα μέλη της σπείρας.

Εβγαλαν τα κράνη, έχασαν τα πιστόλια, φόρεσαν χειροπέδες-5

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή