Αυστηρότεροι έλεγχοι για «χρυσή βίζα» από Βρετανία

Αυστηρότεροι έλεγχοι για «χρυσή βίζα» από Βρετανία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει από σήμερα τη χορήγηση βίζας για όσους επενδύουν πάνω από 2 εκατ. λίρες (2,25 εκατ. ευρώ) σε βρετανικά περιουσιακά στοιχεία, ώστε να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Η αναστολή αφορά μόνο την ανώτερη βαθμίδα επενδυτικής βίζας που χορηγούσε το Λονδίνο, ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα ενταθούν οι οικονομικοί έλεγχοι ώστε να μετριαστεί το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Μέχρι τώρα η Βρετανία χορηγούσε, σε όποιον επένδυε 2 εκατ. λίρες σε κρατικά ομόλογα, μετοχές ή εταιρικά ομόλογα, άδεια εισόδου και παραμονής στη χώρα για περισσότερο από τρία έτη.

Η εισροή πλούσιων ξένων επενδυτών, από Ρώσους ολιγάρχες και βαρώνους του πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή μέχρι Κινέζους επιχειρηματίες, τα τελευταία είκοσι έτη έφερε δισεκατομμύρια στερλίνες σε επενδύσεις και βοήθησε το Λονδίνο να παραμείνει η μία από τις δύο παγκόσμιες πρωτεύουσες του χρηματοπιστωτικού συστήματος (η άλλη είναι η Νέα Υόρκη). «Ημουν σαφής ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε άτομα που δεν ακολουθούν τους κανόνες και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το σύστημα. Γι’ αυτό επισπεύδω την εφαρμογή νέων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί πως μόνο πραγματικοί επενδυτές, οι οποίοι σκοπεύουν να υποστηρίξουν βρετανικές επιχειρήσεις, θα επωφελούνται από το βρετανικό σύστημα μετανάστευσης», δήλωσε χθες η Βρετανίδα υπουργός Μετανάστευσης Κάρολιν Νόουκς.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στη Βρετανία θα πρέπει να προσκομίζουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως έχει ελεγχθεί από βρετανικές λογιστικές εταιρείες η προέλευση των χρημάτων τους και γενικότερα τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Οσοι αιτούνται βίζα θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι όντως ελέγχουν οι ίδιοι τα χρήματα που θέλουν να επενδύσουν. Πέρυσι είχαν υποβληθεί στις βρετανικές αρχές περίπου χίλιες αιτήσεις για χορήγηση τέτοιας βίζας, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή