ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ξηλωμένα πεζοδρόμια, οδοφράγματα και εικόνα διάλυσης μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που έλαβαν χώρα χθες το βράδυ στα Εξάρχεια, στο περιθώριο των συγκεντρώσεων για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Σε 13 συλλήψεις μετατράπηκαν οι συνολικά 66 προσαγωγές που προχώρησε η αστυνομία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, που διακομίστηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και ένας πολίτης, στην πλατεία Εξαρχείων, ο οποίος επίσης διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Παρόμοι το σκηνικό και στη Θεσσαλονίκη, με τους αστυνομικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης να προχωρούν πενήντα δύο προσαγωγές κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας προγραμματισμένων χθεσινών πορειών, εκ των οποίων οι δεκαπέντε μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Η επόμενη μέρα σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη:

Τα επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατά την διάρκεια του μαθητικού - φοιτητικού συλλαλητηρίου και το βράδυ, που ήταν και τα σοβαρότερα, στην περιοχή των Εξαρχείων. 

Νεαροί κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, έβαλαν φωτιές και έριξαν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες, καδρόνια και διάφορα άλλα αντικείμενα κατά αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Παράλληλα, δύο εδικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν ρίψεις νερού στα Εξάρχεια, προκειμένου να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους. Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Καταστροφές και βανδαλισμοί στο ΑΠΘ

 Στην αποτίμηση των εκτεταμένων ζημιών και κλοπών που προκάλεσε - κατά τα χθεσινά επεισόδια και στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο - η ομάδα των κουκουλοφόρων, που είχε καταλάβει τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), προχωρούν οι Αρχές και οι καθηγητές του Ιδρύματος. «Σήμερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θρηνεί την καταστροφή και τη λεηλασία της Θεολογικής Σχολής», δήλωσε ο αναπληρωτής πρύτανης Έρευνας και Συντονισμού, καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος. 

«Ζητάμε την προστασία της ελληνικής Πολιτείας» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα ασύλου όταν γίνονται καταστροφές».

 Γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ότι η αστυνομία και η εισαγγελία είχαν ενημερωθεί για την κατάληψη στη Θεολογική Σχολή από το πρωί της Πέμπτης, ενώ τα άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο είχαν καταλάβει το κτίριο από το βράδυ της Τετάρτης.

Φωτογραφίες από τα χθεσινά επεισόδια:

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ