Τροπολογία ΥΠΕΝ με στόχο την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων

Τροπολογία ΥΠΕΝ με στόχο την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λεπτή γραμμή, ως προς τη συνταγματικότητά της, κινείται η ρύθμιση που παρουσίασε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τον συνδυασμό διατήρησης (όχι νομιμοποίησης) και προστίμου «υπέρ δασικού ισοζυγίου» το υπουργείο Περιβάλλοντος ελπίζει να κάμψει τις αντιρρήσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, όπου η υπόθεση δικάζεται σήμερα. Τις επόμενες ημέρες το ΥΠΕΝ θα καταθέσει τροπολογία υπέρ της επιτάχυνσης των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων.

«Το πλαίσιο προβλέπει την προσωρινή διατήρηση των κατοικιών, το υπογραμμίζω», ανέφερε χθες ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης. «Επίσης θα επιβάλλει υψηλότερα πρόστιμα από τα αυθαίρετα, τόσο για τη δόμηση όσο και για την καταπάτηση του δάσους», ανέφερε. «Οι οικιστικές πυκνώσεις αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την ολοκλήρωση των νόμων για τους δασικούς χάρτες».

«Είναι μια πολύ ευαίσθητη και ουσιαστικά συνταγματική προσπάθεια, δεν αποτελεί μόνο προϊόν πολιτικής σύνθεσης», υπερασπίστηκε τη ρύθμιση και ο αναπλ. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος. «Δεν θα υπάρχει κανένα παραθυράκι στον νέο νόμο». Οπως υποστήριξε, οι οικιστικές πυκνώσεις αντιστοιχούν μέχρι στιγμής στο 0,03% της έκτασης των δασικών χαρτών που έχουν κυρωθεί (περίπου η μισή χώρα). Η αναγωγή αυτή είναι βέβαια… παραπλανητική, καθώς στις εκτάσεις που έχουν κυρωθεί περιλαμβάνονται ολόκληρα βουνά, που κάνουν την αυθαίρετη δόμηση σε περιαστικές περιοχές να δείχνει ως υποπερίπτωση.

Ο κ. Φάμελλος έδωσε χθες ορισμένα γενικά στοιχεία για την πορεία των δασικών χαρτών και τις οικιστικές πυκνώσεις. Οπως ανέφερε, 115 δήμοι έχουν «δηλώσει» 292.069 στρέμματα οικιστικών πυκνώσεων (δεν είναι όλα δασικά, διευκρίνισε, καθώς περιλαμβάνονται και αγροτικές εκτάσεις).

Οσον αφορά το 1% της χώρας στο οποίο κυρώθηκαν κομμάτια δασικών χαρτών προτού δοθεί η δυνατότητα οριοθέτησης πυκνώσεων, ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι θα δοθούν 3 μήνες για να το πράξουν. Στο 50% της χώρας στο οποίο οι χάρτες σήμερα εκπονούνται, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο έλεγχος των οικιστικών πυκνώσεων θα ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσουν οι αναρτήσεις, ώστε να μη χρειαστεί να εξαιρεθούν από αυτήν οι πυκνώσεις. Τέλος, για τις οικιστικές πυκνώσεις που έχουν μέχρι σήμερα εξαιρεθεί από την ανάρτηση, αυτό θα γίνει για όλες μαζί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου (μαζί με τα κομμάτια τους που εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων).

Σε ερώτηση της «Κ» γιατί το υπουργείο δεν αναμένει την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ για τις οικιστικές πυκνώσεις πριν θέσει σε εφαρμογή τη ρύθμιση, ο κ. Φάμελλος απέφυγε να απαντήσει: «Εμείς πρέπει να αποδείξουμε ότι η διοίκηση έχει συνέχεια. Θέλουμε να αποδείξουμε στο ΣτΕ ότι η πολιτεία έχει πλήρη βούληση να λύσει το θέμα των δασικών χαρτών», ανέφερε. Σε έτερη ερώτηση της «Κ», για το κατά πόσον μπορεί το πλαίσιο αυτό να λειτουργήσει, τελικά, ως έμμεση νομιμοποίηση, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «λύνει το πρόβλημα που δημιούργησαν άλλοι τα τελευταία 40 χρόνια, δεν δημιουργεί πρόβλημα». Σχετικά με το τι έπεται μετά το πέρας της περιόδου «διατήρησης» (25 ή 40 χρόνια), ο αναπλ. υπουργός υποστήριξε ότι θα εφαρμοστεί η δασική νομοθεσία. «Ο νόμος δεν παρεμβαίνει στο δικαίωμα ιδιοκτησίας, δεν δίνει δικαίωμα εμπορικής αξιοποίησης», ανέφερε.

Ο κ. Σταθάκης εξήγγειλε χθες ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί τροπολογία σχετικά με την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων. Εξαιρετικά σημαντικό είναι ότι θα προβλέπει πως δεν θα χρειάζεται νέο πρωτόκολλο αυθαιρέτου για κατασκευές ή αλλαγές σε ήδη καταγεγραμμένη πολεοδομική αυθαιρεσία. Ετσι, θα αφαιρεθεί από τα χέρια των παρανόμων ένα διαδεδομένο «κόλπο» για τη μετάθεση των συνεπειών του νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή