Διπλωματία και «φονικά»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τις δολοφονίες Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα και αυτήν του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο Αργυρόκαστρο, το κλίμα στις κοινωνίες των δύο πλευρών φορτίζεται επικίνδυνα και δημιουργεί συνθήκες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε κρίση τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, σε μια περίοδο που η Αθήνα έχει όλα τα εξωτερικά μέτωπα ανοικτά. Το ανησυχητικό είναι ότι τραγικά γεγονότα του είδους, που συμβαίνουν δυστυχώς συχνά, «υιοθετούνται» από τις κυβερνητικές ηγεσίες και μάλιστα μετατρέπονται σε στοιχεία πολιτικής στις διμερείς σχέσεις. Για παράδειγμα, στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΞ για τον θάνατο, τελευταία, τεσσάρων πολιτών αλβανικής καταγωγής στην Ελλάδα, το αιματηρό επεισόδιο στην Καβάλα κατά το οποίο ένας 18χρονος Αλβανός έπεσε νεκρός από το πιστόλι 17χρονου συμπατριώτη και φίλου του –ο τελευταίος υποστηρίζει ότι ήταν ατύχημα– εξομοιώνεται, ως προς το κίνητρο, με εκείνο στην Κέρκυρα, όπου ένας Ελληνας νταής, που φέρεται να σχετίζεται με τη Χρυσή Αυγή, σκότωσε εν ψυχρώ έναν 63χρονο μετανάστη από τη γείτονα.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Θα μπορούσε κανείς να παραθέσει δεκάδες άλλες περιπτώσεις σκληρών κακοποιών που σκοτώθηκαν στην Ελλάδα σε συγκρούσεις με την αστυνομία και πίσω στην πατρίδα τους αναγορεύθηκαν, με την πολιτική ηγεσία να σέρνει τον «χορό» προσδοκώντας οφέλη στα θολά νερά του εθνικιστικού παροξυσμού, σε ήρωες του έθνους.

Ούτε φυσικά πρέπει να ξεχαστούν η άγρια εκμετάλλευση και οι ουκ ολίγες δολοφονίες Αλβανών παράνομων μεταναστών στις αρχές της δεκαετίας του ’90 από σφαίρες, αστυνομικών ή και πολιτών, που «εποστρακίζονταν». Οι καιροί ωστόσο άλλαξαν και οι Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα, ενσωματωμένοι στη συντριπτική τους πλειονότητα, απολαμβάνουν τα ίδια με τους Ελληνες πολίτες δικαιώματα και βιώνουν περίπου τα ίδια προβλήματα.

Ρατσισμός και ξενοφοβία υπάρχουν, δυστυχώς, σήμερα στη χώρα μας, όπως υπάρχουν παντού στην Ευρώπη, αλλά τα νοσηρά αυτά φαινόμενα δεν αφορούν Αλβανούς που σε πολλές περιπτώσεις συμμετέχουν και οι ίδιοι σε συμμορίες που επιτίθενται σε Ασιάτες και Αφρικανούς. Οσο όμως η εξωτερική πολιτική επιμένει να εργαλειοποιεί στις διμερείς σχέσεις το αστυνομικό δελτίο, τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Αύριο θα γίνει στο Αργυρόκαστρο το σαρανταήμερο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η εν ψυχρώ εκτέλεση του οποίου έλαβε και από τις δύο πλευρές εθνικές διαστάσεις, για διαφορετικούς λόγους. Τα πνεύματα είναι οξυμένα και ο κίνδυνος προβοκάτσιας ελλοχεύει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή