Το Κονκλάβιο (07/12/18)

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντύθηκε Βαγγέλης…

Δεν θα επιμείνω πολύ στις συμπαραδηλώσεις του ζιβάγκο στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Θυμίζω απλώς ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου το έκανε μόδα ως στυλιστικό statement της εποχής, καθώς το φόρεσε στη Βουλή. Εκτοτε το ζιβάγκο απενοχοποιήθηκε, αν και δύσκολα συναντάται στο οικοσύστημα των βουλευτικών εδράνων. Ολοι θυμούνται, βέβαια, ότι συχνά το προτιμά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Εξ ου και δεν έμεινε ασχολίαστο το γεγονός ότι ζιβάγκο φορούσε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δεν ξέρω αν έπαθε… Βαγγέλη, αλλά όπως είπε κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου της Ν.Δ., «ντύθηκα Βαγγέλης» (!). Το ζιβάγκο, πάντως, ακούω ότι σχολιάστηκε και στον χθεσινό «πρωινό καφέ», όπου στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. εξέφρασαν απορία για την ενδυματολογική επιλογή του Μητσοτάκη. Συνήθως, βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ όσο φαντάζεται κανείς. Οπως τους είπε, «κρύωνα και φόρεσα ένα πουλόβερ».

«Εχω πάρει φάρμακα..»

«Τα νεύρα μου, τα χάπια μου, ένα ταξί να φύγω». Εντάξει, δεν το είπε ακριβώς έτσι. Θα θύμιζε, εξάλλου, «Δελφινάριο» (εκεί θυμίζω ότι παίχτηκε η εν λόγω παράσταση). Αλλά δήλωσε εκ των προτέρων κάτι του τύπου «έχω πάρει φάρμακα, δεν είμαι καλά». Δεν ξέρω αν ήταν πράγματι άρρωστος ο Κώστας Δουζίνας, ή αν η ασθένεια ήταν διπλωματική, δεδομένου ότι από χθες αντικατέστησε τον Γιώργο Κατρούγκαλο στην επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς ο ΑΝΥΠΕΞ έχει βεβαρημένο πρόγραμμα ταξιδιών το επόμενο διάστημα. Ηταν και δύσκολη η συζήτηση για το άρθρο 16, για την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία φάνηκε χθες να εκπέμπει αντικρουόμενα μηνύματα. Το λέω επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να κολλάει μόνο στην ουσία, αλλά και στις λέξεις. Αυτές στις οποίες δήλωσε ότι κατοικεί ο Αλ. Τσίπρας, προκαλώντας χθες το σχόλιο του Κώστα Τασούλα ότι ο πρωθυπουργός δεν κατοικεί, αλλά «μετακομίζει στις λέξεις».

Ηξεις αφήξεις

Εξηγούμαι: Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ξεκάθαρα «όχι» στο ένα σκέλος της πρότασης της Ν.Δ. (περί «ιδιωτικών» πανεπιστημίων) μία μέρα νωρίτερα, καθώς δεν δέχεται την απαγορευμένη λέξη «ιδιωτικά», χθες δεν πήρε θέση στην εναλλακτική πρόταση που έκανε ο εισηγητής της Ν.Δ. να δεχθούν το δεύτερο σκέλος της πρότασης, δηλαδή τη διατύπωση για «μη κρατικά» πανεπιστήμια. Οπως είπε, «δεν αποποιούμαστε την πλήρη πρότασή μας, θέλουμε και τα δύο, γιατί νομικά είναι διαφορετικά. Αν δεν θέλετε να καταχωριστείτε ότι συντηρείτε έναν αναχρονισμό, ψηφίστε τα μη κρατικά». Επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε, γεγονός που για την ώρα αφήνει ανοικτό το ζήτημα.

Μη μας «κολλήσετε»

Υπέρ της διατύπωσης για «μη κρατικά», προκειμένου το άρθρο 16 να σταλεί στην επόμενη Βουλή, τάχθηκε και Ανδρέας Λοβέρδος. Οσο για το Ποτάμι, όπως το έθεσε ο Γιώργος Μαυρωτάς, «η εμμονή σας κατά των ιδιωτικών δείχνει την αδιαλλαξία σας». Κατέληξε δε με μια αποστροφή που έμοιαζε με προειδοποίηση: «Και είναι επικίνδυνη, γιατί μπορεί να είναι μεταδοτική. Να μας κολλήσετε κι εμάς». Δε ξέρω αν υπονοούσε και αλλαγή στάσης (διαφαίνεται αχνά…) για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η Κιβωτός του Βέμπερ

H αλήθεια είναι ότι κεντρώο προφίλ –πολλώ δε μάλλον το κοινωνικό– δεν είναι το δυνατό σημείο του Μάνφρεντ Βέμπερ. Αλλά τι νόημα έχει μια προεκλογική περίοδος αν δεν επιχειρήσει κανείς να υπερβεί τον εαυτό του; Το λέω επειδή ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν χθες ποστάρισε στον λογαριασμό του στο Ιnstagram μια φωτογραφία. Σε αυτήν κρατά ένα καράβι, στο οποίο αναγράφεται «Κιβωτός του Κόσμου». Του τη δώρισαν τα παιδιά της Κιβωτού, όταν την επισκέφθηκε πριν από έναν μήνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Βέμπερ επαινεί το έργο της Κιβωτού και λέει ότι θα κρατήσει το δώρο στο γραφείο του για να αφηγείται την ιστορία της. Εγώ περιμένω να δω τι θα πει στο συνέδριο της Ν.Δ., όπου σημειώνω ότι ομιλητής του «ευρωπαϊκού μπλοκ» είναι και ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή