Public Issue: Τον Στρατό, την Αστυνομία και τα σχολεία εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες

Public Issue: Τον Στρατό, την Αστυνομία και τα σχολεία εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αλλαγή της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών στα θεσμικά όργανα της χώρας αποτυπώνει νέα έρευνα της Public Issue, η οποία επίσης δείχνει τις μεταβολές στα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς μεταξύ 2015 και 2018.

Στον Στρατό δείχνουν οι Έλληνες την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη με το 89% των ερωτηθέντων να απαντά ότι εμπιστεύεται τον τρόπο λειτουργίας του. Η αστυνομία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 72% των ερωτηθέντων να απαντούν θετικά και τα σχολεία στην Τρίτη με 66% των πολιτών να βλέπει θετικά τον τρόπο λειτουργίας τους.

Public Issue: Τον Στρατό, την Αστυνομία και τα σχολεία εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες-1

Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (62%), ο λαός (62%), τα πανεπιστήμια (60%) και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν η Εκκλησία και το ραδιόφωνο.

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας, βρίσκονται τα κόμματα, με μόνο το 12% των ερωτηθέντων να απαντούν θετικά, οι ΜΚΟ, οι οποίες σημειώνουν πτώση της τάξης του 43% στη εμπιστοσύνη που τους δείχνουν οι πολίτες σε σχέση με το 2015.

Public Issue: Τον Στρατό, την Αστυνομία και τα σχολεία εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες-2

Χαμηλά στην κατάταξη είναι και η τηλεόραση (22%), οι εφημερίδες (24%), οι τράπεζες (28%) και η Βουλή (30%).

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, ο ΣΕΒ, η τηλεόραση και η Δικαιοσύνη σημείωσαν την μεγαλύτερη πρόοδο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης τους την τριετία που πέρασε.

Public Issue: Τον Στρατό, την Αστυνομία και τα σχολεία εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες-3

Αντίθετως, μαζί με τις ΜΚΟ, ο τρόπος λειτουργίας των πανεπιστημίων και των σχολείων, αλλά και των κοινωνικών κινημάτων φαίνεται, μέσα απο τα αποτελέσματα της έρευνας, να είχε την μεγαλύτερη επίπτωση στα επίπεδα εμπιστοσύνης τους σε σχέση με τρία χρόνια πριν.

Η έρευνα διεξήχθη σε πανελλαδικό επίπεδο, μέσω τηλεφώνου, χωρίς κάλπη σε δείγμα 1000 ατόμων, άνω των 17 ετών, που διαθέτει το εκλογικό δικαίωμα, το διάστημα 6-16/11/2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή