Κροατία: Φαρμακοποιός αρνήθηκε να πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια «για λόγους συνείδησης»

Κροατία: Φαρμακοποιός αρνήθηκε να πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια «για λόγους συνείδησης»

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικαλούμενη «λόγους συνείδησης», μια φαρμακοποιός αρνήθηκε να πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια σε μια πελάτισσά της, προκαλώντας την οργή πολλών οργανώσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών στην Κροατία.

«Αυτή η λεγόμενη άρνηση για λόγους συνείδησης», η οποία αναγνωρίζεται από την κροατική νομοθεσία, «μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμούς στο δικαίωμα της προστασίας της υγείας και σε παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών», είπε η Σάνια Τσέραρ, μέλος της οργάνωσης CESI.

Οι οργανώσεις ανησυχούν ότι θα τεθεί υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση αλλά επίσης εκφράζουν οργή επειδή ο φαρμακευτικός σύλλογος του Ζάγκρεμπ στήριξε την απόφαση της φαρμακοποιού. Σύμφωνα με τον σύλλογο, οι φαρμακοποιοί μπορούν να επικαλούνται λόγους συνείδησης, εφόσον αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς.

«Πρώτα ήταν οι γυναικολόγοι, τώρα οι φαρμακοποιοί… Πού θα σταματήσει αυτό;», διερωτήθηκε η γυναίκα, που στα μέσα Νοεμβρίου συνάντησε την άρνηση της φαρμακοποιού να της πουλήσει αντισυλληπτικά χάπια, μολονότι είχε συνταγή γιατρού.

Στην Κροατία, όπου η Καθολική Εκκλησία είναι πανίσχυρη, δημιουργείται τα τελευταία χρόνια ένα κίνημα αμφισβήτησης του δικαιώματος στην άμβλωση, η οποία είναι νόμιμη από την εποχή της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 60% των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία επικαλούνται λόγους συνείδησης, για να μην κάνουν αμβλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή