Πρώτο ραντεβού ενόψει δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Πρώτο ραντεβού ενόψει δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η προετοιμασία για τη δεύτερη και κρισιμότερη αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, με διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, του επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.

Από την έκβαση της αξιολόγησης αυτής θα εξαρτηθεί αν θα επιστραφεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση από τα κέρδη των ομολόγων των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης, SMPs και ANFAs, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Κοστέλο συναντήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλα στελέχη, κυρίως του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο που σημειώνεται στους τομείς που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή εποπτεία και ιδιαίτερα αυτούς όπου είχε σημειωθεί καθυστέρηση, όπως διαπίστωσε η πρώτη έκθεση της Κομισιόν.

Συζήτησε, επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τον προϋπολογισμό και κατά πόσον υπάρχουν τροποποιήσεις σε σχέση με όσα ενέκρινε η Κομισιόν, ενόψει της ψήφισής του από τη Βουλή. Η Κομισιόν θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν παρεκκλίσεις που θα οδηγήσουν σε υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, τη στιγμή μάλιστα που έχει δώσει το πράσινο φως για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Η αντιπροσωπεία των θεσμών αναμένεται να έρθει στην Αθήνα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Μετά την ενημέρωση που θα έχει από τις επαφές της εδώ, θα συντάξει τη δεύτερη έκθεσή της, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών. Στη συνέχεια και ανάλογα με τα αποτελέσματά της, θα αποφασιστεί τον Μάρτιο αν θα δοθεί η πρώτη δόση των 600 εκατ. ευρώ περίπου από την επιστροφή των SMPs και ΑΝFAs. Σημειώνεται ότι κανονικά η δόση αυτή είχε προβλεφθεί να δοθεί στο τέλος της φετινής χρονιάς, αλλά καθώς δεν είχαν ολοκληρωθεί οι υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα στην πρώτη αξιολόγηση, αναβλήθηκε για τον Μάρτιο.

Στην πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο, η Επιτροπή διαπίστωνε ότι από τις 16 δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα, με προθεσμία ολοκλήρωσης έως το τέλος του χρόνου, καμία δεν είχε πλήρως υλοποιηθεί.

Ως σημεία ιδιαίτερου προβληματισμού αναφέρονταν τα εξής:

• Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία δεν προχωρά σύμφωνα με τις προσδοκίες.

• Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, αντί της προβλεπόμενης πλήρους κατάργησής του από 1/1/2019. Η Επιτροπή εξέφραζε τη δυσαρέσκειά της γιατί δεν είχε ενημερωθεί για τις αλλαγές που προβλέπονταν.

• Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε να μην υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα και η αύξηση της απασχόλησης.

• Η μεταφορά του ΟΑΚΑ στο ΤΑΙΠΕΔ και οι ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούν και κυρίως αυτές του 2019, όπως η Εγνατία και τα περιφερειακά λιμάνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή