Πρόταση «νέας αρχής» με Δημόσιο από Κυρ. Μητσοτάκη

Πρόταση «νέας αρχής» με Δημόσιο από Κυρ. Μητσοτάκη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ των ευθυνών του έθεσε χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική πλειοψηφία, καλώντας προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να βάλει το καλό της χώρας πάνω από τις «ιδεολογικές αγκυλώσεις του κόμματός του» και να παράσχει «έστω» απλή πλειοψηφία προκειμένου να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 16 και να προσδιοριστεί το περιεχόμενό του με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών από την επόμενη Βουλή, για να μη χαθούν ακόμη 10 χρόνια για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

«Δυστυχώς η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται εμμονικά την αναθεώρηση του άρθρου 16. Αρθρο βάσει του οποίου η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της UNESCO που δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κάτι που επιτρέπεται ακόμη και στην Κούβα», σημείωσε χθες το βράδυ στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας. Και κάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να μην παραπέμψει «στις συνταγματικές καλένδες την αλλαγή αυτού του κρίσιμου άρθρου». «Δεν αντέχουμε να περιμένουμε αλλά 10 χρόνια εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες όταν ο κόσμος γύρω μας αλλάζει με τόσο γοργούς ρυθμούς», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προτείνοντας να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 16 «έστω και με 151 βουλευτές σε αυτή τη Βουλή και να έρθει η επόμενη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών να προσδιορίσει το περιεχόμενό του». Η Πειραιώς προφανώς θεωρεί το άρθρο 16 κρίσιμο και επιμένει ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για την αναθεώρησή του. Την ίδια ώρα, επιδιώκει να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς διαμηνύει ότι είναι κομβικό και ως προς τη δική της συναίνεση στο να κριθούν αναθεωρητέα άλλα άρθρα. Πηγές της Πειραιώς σημείωναν ότι η Ν.Δ. δεν δίνει «λευκή επιταγή» και είναι σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει τον πήχυ ψηλά για την κυβέρνηση, καθώς δεν αποκλείει η στάση της τελικά να συμπυκνωθεί στο «ή συναίνεση για το άρθρο 16 ή τίποτα».

Στην προτεραιότητα της ανακούφισης και ανάκαμψης της μεσαίας τάξης από την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης, προκειμένου να «μοιράσει επιδόματα σε αυτούς που θεωρεί πολιτικούς της πελάτες», όπως είχε σημειώσει πρόσφατα ο Κυρ. Μητσοτάκης, εστιάζει την ίδια ώρα η Ν.Δ. ανοίγοντας όλη τη βεντάλια της κοινωνικής της ατζέντας ενόψει του 12ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανήλθε χθες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει «πνίξει» τους Ελληνες στα χρέη και υπενθύμισε την πρόταση της Ν.Δ. για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και για διαγραφή οφειλών, προκειμένου να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ρύθμιση αφορά όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ, δηλαδή τέσσερις στους πέντε οφειλέτες και, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, στόχος είναι «να κάνουν αυτοί οι πολίτες μια νέα αρχή με το Δημόσιο». Σημειώνεται ότι οι οφειλές που αφορούν τα νοικοκυριά θα μπορούν να ρυθμιστούν με μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ τον μήνα, σε συμφωνία με τους δανειστές.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Ν.Δ. για τα εκτεταμένα επεισόδια και τις καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, διαμηνύοντας ότι με μια κυβέρνηση της Ν.Δ. η ανοχή στα φαινόμενα αυτά θα είναι μηδενική. «Ολα αυτά δεν μπορούν πια να θεωρούνται τυχαία. Η ανοχή που επιδεικνύεται είναι απολύτως συνειδητή και έχει αποθρασύνει τις γνωστές συμμορίες που συμπεριφέρονται πια σαν να έχουν το ακαταδίωκτο», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον αρχηγό της αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή