Στο στόχαστρο Eυρώπης και Ιαπωνίας η κινεζική Huawei

Στο στόχαστρο Eυρώπης και Ιαπωνίας η κινεζική Huawei

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα για την κινεζική Huawei, ύστερα από τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριάς της Μενγκ Ουάνγκζου. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό ύστερα από τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ. Ο επίτροπος Τεχνολογίας Αντρους Ανσιπ δήλωσε χθες πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να «ανησυχεί» για τη Huawei και άλλες τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας, διότι μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού κλάδου.

Πηγές της ιαπωνικής εφημερίδας Yomiuri και του πρακτορείου Reuters αποκάλυψαν, επίσης, πως η Ιαπωνία ενδεχομένως να σταματήσει να προμηθεύεται εξοπλισμό από τις κινεζικές Huawei και ΖΤΕ για να ενισχύσει τα συστήματά της έναντι των κινδύνων διαρροής πληροφοριών και κυβερνοεπιθέσεων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γκενγκ Σουάνγκ εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία» του για τα δημοσιεύματα αυτά. Η Huawei έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια στον μεγαλύτερο προμηθευτή εξοπλισμού για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο. Παράλληλα εκτόπισε πρόσφατα την Apple από τη δεύτερη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής έξυπνων τηλεφώνων, μετά τη Samsung. Οπως επισημαίνεται από τους New York Times, η Huawei αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να εξελιχθεί η Κίνα σε μια τεχνολογική υπερδύναμη.

Εδώ και καιρό οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τους συμμάχους τους για την πιθανότητα κατασκοπείας από την Κίνα με την τεχνολογική υποδομή της Huawei. Πληροφορίες της Wall Street Journal είχαν αποκαλύψει πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν άλλες κυβερνήσεις να μη χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ήδη μπλοκάρει τη συμμετοχή της Ηuawei σε δημοπρασίες δικτύων 5ης γενιάς (5G). Σε δημοσίευμα των Financial Times αποκαλύπτεται πως οι αρχές ασφάλειας κυβερνοχώρου της Βρετανίας ζήτησαν από τη Huawei να ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας που θα αλλάξουν ριζικά τις πρακτικές του ομίλου στη χώρα.

Πηγές του πρακτορείου Bloomberg αποκάλυψαν μέσα στην εβδομάδα πως επικρατεί μεγάλος προβληματισμός στη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία για τις εξελίξεις στη Huawei ενόψει των δημοπρασιών 5G που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο έτος. H σύλληψη της 46χρονης Μενγκ Ουάνγκζου στον Καναδά, κόρης του ιδρυτή της Huawei Technologies και οικονομικής διευθύντριας του πανίσχυρου ομίλου, έχει επιδεινώσει αστραπιαία το τεταμένο κλίμα στις εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου. Πηγές του πρακτορείου Reuters είχαν αποκαλύψει την άνοιξη πως η Ουάσιγκτον διερευνά εάν η Huawei παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις κυρίως εις βάρος του Ιράν πριν από τη διεθνή συμφωνία στα τέλη του 2015, πουλώντας υλικό με εξαρτήματα που είχαν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ.

Πριν από κάποια χρόνια είχε αρχίσει να καλλιεργείται στις ΗΠΑ μια δυσπιστία για τα κίνητρα της Huawei. Από το 2012, όμως, μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών όπως η ΑΤ&Τ απέφευγαν την όποια συνεργασία με τη Huawei ύστερα από έρευνα του Κογκρέσου για τους κινδύνους ασφαλείας. Εκτοτε η Huawei στράφηκε σε άλλες αγορές. Πάνω από το ένα τέταρτο των περσινών εσόδων της –άνω των 90 δισ. δολαρίων– προήλθε από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή