Γυναίκες και διπλωματία, μια δύναμη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

Γυναίκες και διπλωματία, μια δύναμη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευεργετική επίδραση της παρουσίας των γυναικών στα υψηλά πόστα είναι δεδομένη. Ηδη, από το 2000, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε βγάλει ψήφισμα για τη δυνατότητά τους να διαχειρίζονται καλύτερα έκρυθμες καταστάσεις και να προάγουν την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως μια νέα εποχή αισιοδοξίας για την ανθρωπότητα θα ερχόταν αν οι γυναίκες είχαν –παγκοσμίως– τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες.

Τέσσερις ιδιαίτερα αξιόλογες γυναίκες, πρέσβειρες, που εκπροσωπούν τις χώρες τους στην Ελλάδα, πήραν μέρος σε μια εκδήλωση την περασμένη Τρίτη με τίτλο: «Γυναίκες στη διπλωματία. Προκλήσεις και Ευκαιρίες». Οι πρέσβειρες του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, της Αυστραλίας Κέιτ Λόγκαν, της Σουηδίας Σάρλοτ Σάμελιν και της Ινδίας Σάμα Τζάιν συμμετείχαν στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση που διοργάνωσαν το Institute of Global Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και το ΜΚΟ Women Act, στη βιβλιοθήκη «Τζον Μπέιλι». Ο συντονιστής της συζήτησης ήταν ο ποιητής και επικεφαλής του IGA Χάρης Βλαβιανός.

Γυναίκες και διπλωματία, μια δύναμη που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο-1

Ο Χάρης Βλαβιανός, που συντόνιζε την εκδήλωση, με την Κέιτ Σμιθ.

Στις πρώτες σειρές ήταν ο πρέσβης του Καναδά Μαρκ Αλεν και η πρέσβειρα του Μαυροβουνίου Αννα Βουκαντίνοβιτς. Πίσω τους καθόταν ένα «μελίσσι» από νέα κορίτσια και αγόρια, φοιτητές στο Αμερικανικό Κολλέγιο που ήρθαν για ενεργό συμμετοχή στη συζήτηση. Απόλαυσαν τις ομιλήτριες που τοποθετήθηκαν με ευθύτητα, ειλικρίνεια καταφεύγοντας συχνά στο χιούμορ. Ολες τους λ.χ. αναφέρθηκαν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή κατά την οποία έμπαιναν σε μια συνεδρίαση και ήταν οι μοναδικές γυναίκες ανάμεσα σε δεκάδες άνδρες. Oμως, αυτή η «μοναξιά» δεν τις πτόησε καθόλου, αντιθέτως τις βοήθησε να διακριθούν.

Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, δρ Ντέιβιντ Χόρνερ, έκανε μια ωραία εισαγωγή λέγοντας ότι έξι κοσμήτορες του ιδρύματος ήταν γυναίκες και η παρουσία τους ήταν πολύ πιο έντονη από τους άνδρες συναδέλφους τους. Η Κέιτ Σμιθ θυμήθηκε τα πρώτα χρόνια στη διπλωματική καριέρα της, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι και το 1979 αν ήσουν πρέσβειρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήθελες τα δεσμά του γάμου, όφειλες να παραιτηθείς. Πλην όμως, η ισχύς των θεσμών της πατρίδας της ήταν αυτή που διασφάλισε την ισορροπία και το γεγονός πως σήμερα, άνδρες και γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες. Η πρέσβειρα της Σουηδίας τόνισε πως οι γυναίκες δεν πρέπει να δείχνουν αυταρχικές ή να μιμούνται τους άνδρες για να γίνουν σεβαστές σε θέσεις εξουσίας. Η Ινδή Σάμα Τζάιν συμπλήρωσε μια μεγάλη αλήθεια: οι εκπρόσωποι του ασθενούς φύλου έχουν μάθει να αναλαμβάνουν περισσότερο την ευθύνη, να προσπαθούν πιο πολύ, διότι ξέρουν πως μόνο έτσι μπορούν να κερδίσουν τον σεβασμό. Οσο για την πρέσβειρα της Αυστραλίας, μας πληροφόρησε πως υπάρχει στην πατρίδα της ένας θεσμός «Male Champions of Change» για τους άνδρες που δίνουν μάχη για την ισότητα των γυναικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή