Απολογισμός των 100 πρώτων ημερών

Απολογισμός των 100 πρώτων ημερών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας βουλιάξουμε στην ψευδαίσθηση της εξουσίας. Είναι γλυκιά, ευχάριστη, ίσως συναρπαστική. Ειδικά τώρα που μηδενίζουμε το κοντέρ με τα χιλιόμετρα καθώς συμπληρώθηκαν οι 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης χωρίς μνημόνια.

Από το καλοκαίρι του 1939, όταν ο πρόεδρος Ρούζβελτ στις ΗΠΑ αναφέρθηκε στις πρώτες 100 μέρες, ο όρος αναφέρεται στην επιτυχία στην αρχή της διακυβέρνησης. Εμείς στο τέλος. Γι’ αυτό χρειάζεται απολογισμός, όπως έκανε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξη σε Ρώσο δημοσιογράφο, σε ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Περίπου ό,τι έκανε ο Ρούζβελτ.

Τι πετύχαμε; «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πέρασε κρίση, βγαίνει όμως πιο δυνατή από αυτήν». Είχαμε συμπαραστάτες στις δυσκολίες; «Στα χρόνια της κρίσης ήταν λίγοι αυτοί που στάθηκαν (όπως οι Ρώσοι), τουλάχιστον σε επίπεδο ψυχολογικό και συμπάθειας, δίπλα μας. Εμείς αυτό το εκτιμάμε. Τώρα, ακόμη και αυτοί που δεν στάθηκαν δίπλα μας, βλέπουν την Ελλάδα ως ευκαιρία και επενδύουν». Εσείς προσωπικά τι πετύχατε; «Εχω καταφέρει να είμαι ίσως ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που έχω μπει στα πιο σημαντικά, αν θέλετε, φόρα και στις πιο σημαντικές έδρες κυβερνήσεων, από το Κρεμλίνο μέχρι τον Λευκό Οίκο, και από το Βατικανό έως τη Downing Street, και σε όλον τον κόσμο, και στο Πεκίνο και παντού, χωρίς γραβάτα. Συνεπώς, νομίζω ότι αυτή είναι μια κατάκτηση…».

Εξάλλου, «η ελληνική οικονομία  αποκτά διαρκώς νέα δυναμική. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, ενώ η ανεργία μειώνεται». «Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας βασίζεται σε εξαγωγές, καινοτομία και συγχρόνους τρόπους παραγωγής».

Ωστόσο, η γνωστή για την προσήλωσή της στο παλιό καθεστώς Ελληνική Στατιστική Αρχή έσπευσε, αυτές τις μέρες γιορτής, να εκδώσει «εθνικούς λογαριασμούς», για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, δηλαδή τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης.

Η συνολική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αλλά και οι επενδύσεις, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το τρίμηνο αυτό (το καλό, των 100 ημερών) μειώθηκαν 23,2% σε σχέση με πέρυσι. Βεβαίως, αλλά αυξήθηκαν κατά 7,6% οι εξαγωγές. Το κακό είναι ότι αυξήθηκαν 15% οι εισαγωγές, που σημαίνει ότι το νέο μοντέλο ανάπτυξης δεν εμφανίστηκε, κυκλοφορούμε με το παλιό.

Παρ’ όλα αυτά, θα περάσουμε υπέροχα τον Δεκέμβριο. Η Βουλή ψηφίζει την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% για ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ. Πάνω από την αξία αυτή η μείωση δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Το 2020 θα μειωθεί μία ποσοστιαία μονάδα ο φόρος των εταιρικών κερδών, αλλά τώρα έχουμε εισπράξεις. Επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ, διευκολύνονται οι συνταξιούχοι, καθώς η καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου 2019 θα γίνει νωρίτερα, πριν από τα Χριστούγεννα.

Το κοινωνικό μέρισμα χορηγείται την ερχόμενη εβδομάδα, στις 14 Δεκεμβρίου. 

Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου υλοποιείται η χορήγηση αναδρομικών στους εν ενεργεία και συνταξιούχους ενστόλους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς λειτουργούς, στα μέλη των κρατικών ορχηστρών και της Λυρικής Σκηνής.

Αναμφισβήτητη η επιτυχία των 100 πρώτων ημερών. Μοιράζονται νωρίτερα τα επιδόματα. Ηταν «πολύ δύσκολη η προσπάθεια για να βγούμε από αυτήν την κρίση, με δύσκολες αποφάσεις», «αλλά με ειλικρίνεια μπορώ να πω ότι σε τελική ανάλυση άξιζε τον κόπο». Κυβερνάμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή