Οσα δεν κατέγραψαν οι κάμερες στη Βουλή

Οσα δεν κατέγραψαν οι κάμερες στη Βουλή

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το πολιτικό κλίμα να έχει εισέλθει σε τροχιά ακραίας πόλωσης, όπως κατέδειξε η χθεσινή σύγκρουση Αλ.Τσίπρα-Κυρ.Μητσοτάκη, και τα κομματικά επιτελεία να κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, ανοίγει απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού για το έτος 2019.

«Είναι ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός», υποστηρίζουν στην πλειοψηφία. «Είναι ο τελευταίος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», απαντούν στην αντιπολίτευση, με έναν υπαινιγμό -χθες- του ίδιου του πρωθυπουργού να φαίνεται ότι τους επιβεβαιώνει:

«Το 2019 ξημερώνει σε λίγες μέρες, κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, κυβέρνηση θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το 2020 και το 2022 και το 2023 και την επόμενη τετραετία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, και η διαφοροποίηση αυτή ως προς την κυβερνητική «σύνθεση» ανάμεσα στο 2019 και τα επόμενα έτη δεν πέρασε απαρατήρητη και ασχολίαστη στο Περιστύλιο.

Κάτι άλλο, από τη χθεσινή διαδικασία που επίσης δεν πέρασε απαρατήρητο ή και ασχολίαστο, αυτή τη φορά ακόμα και εντός της Ολομέλειας, είναι όχι απλώς η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί άμεσα την πρόσκληση της ΝΔ, της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού να θεσμοθετήσει άμεσα μέτρα σοβαρής στήριξης των αναπήρων, ή και η αποφυγή μιας ευθείας δέσμευσης εκ μέρους της ως προς το χρόνο κατά τον οποίο «υπόσχεται» να πράξει κάτι τέτοιο, αλλά και η «αφωνία» επί του ζητήματος των βουλευτών της πλειοψηφίας, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν ευαίσθητη επί τέτοιων ζητημάτων. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση με άρθρο του πολυνομοσχεδίου που με «κεντρικό» θέμα την μη περικοπή των συντάξεων ψηφίστηκε χθες, προβλέπει μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τα «λευκά μπαστούνια» και τις γραφομηχανές Braille.

«Θα έπρεπε σήμερα, αγαπητοί υπουργοί, ο ήρωας αυτού του σχεδίου νόμου, ο πρωταγωνιστής να είναι η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για όλα τα απαραίτητα βοηθήματα των βαρέως κινητικά αναπήρων, όπως είναι τα στρώματα κατάκλισης, τα ανυψωτικά μηχανήματα, τα τεχνητά μέλη. Θα έπρεπε οπωσδήποτε σήμερα να συζητούσαμε γι’ αυτό το μέτρο. Το κάνετε για τα λευκά μπαστούνια. Μειώνετε τον ΦΠΑ από 13% στο 6%. Αυτό, όμως, δεν αρκεί από μόνο του» επέμεινε -ματαίως, όπως αποδείχθηκε- ο βουλευτ΄λης του Ποταμιού Γ. Αμυράς.

Το θέμα είχε θίξει με υπόμνημά της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και η Ομοσπονδία Αναπήρων. Επίσης μάταια, όπως καταδείχθηκε.

«Η κυρία Παπανάτσιου στις Επιτροπές μου απάντησε ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα το δούμε. Εγώ λέω ότι το μέλλον είναι εδώ, στο παρόν. Αν πρέπει να κάνουμε κάτι γρήγορα, αυτό είναι ένα από αυτά τα μέτρα», συμπλήρωσε χθες ο κ. Αμυράς.

Εκ μέρους της ΔΗΣΥ οι Β. Κεγκέρογλου και Ι.Κουτσούκος υπενθύμιςαν ότι σχετική τροπολογία είχε καταθέσει και το κόμμα τους.

«Δεν το αφήνουμε στο μέλλον. Επεξεργαζόμαστε γενικότερα ό,τι αφορά φορολογικά θέματα Ατόμων με Αναπηρία. Θα τα δείτε το επόμενο διάστημα. Κάντε λίγο υπομονή», περιορίστηκε να επαναλάβει η υφυπουργός Οικονομικών δίχως και αυτή τη φορά να προσδιορίσει δεσμευτικά τον χρονικό ορίζοντα προώθησης της σημαντικής αυτής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Τρίτο ζήτημα που βρέθηκε στο επίκεντρο αρνητικών για την κυβέρνηση σχολίων, ήταν και το γεγονός ότι επανεμφανίστηκε το φαινόμενο των πολλών εκπρόθεσμων τροπολογιών. Ο κ. Γ. Βλάχος (ΝΔ) παρατήρησε μεταξύ άλλων με τρόπο χαρακτηριστικό της ποιότητας της νομοθετικής διαδικασίας κατά την τρέχουσα συγκυρία:

«Ερχονται τροπολογίες, στις εφτά ώρες αφ’ ότου είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση, εξήντα σελίδων με θέματα τα οποία δεν έχει τη δυνατότητα κανείς να τα διευκρινίσει, να τα ψάξει και να πάρει σαφή θέση είτε υπέρ είτε κατά. Και εδώ είναι η δυσκολία, μακάρι να μπορούσαμε να πούμε «ΟΧΙ», αλλά κινδυνεύεις να αδικήσεις ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, αν πεις «ΝΑΙ», κινδυνεύεις να βρεθείς μπλεγμένος σε κάποιες ρυθμίσεις που δεν τις ήξερες», είπε ο κ. Βλάχος για να προσθέσει με αφορμή ένα ακόμα περιστατικό:

«Όταν, κυρία Υφυπουργέ, η ίδια η Υπουργός έρχεται και την ίδια ώρα που φέρνει την τροπολογία, μοιράζονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και αποσύρονται παράγραφοι που είναι της αρμοδιότητάς της, έ καταλαβαίνετε με τι προχειρότητα έχει έρθει όλο αυτό το κείμενο».

Τέλος, εκείνο το οποίο σχολιάστηκε με έμφαση στους διαδρόμους της Βουλής, αναφορικά με το περιεχόμενη και την εξέλιξη της χθεσινής θυελώδους συνεδρίασης, είναι πως για πρώτη φορά -και παρά τα διάφορα «τεχνάσματα» της κυβέρνησης, ακόμα και αναφορικά με τη σειρά ομιλιών των δύο πολιτικών αρχηγών, που απώτερο σκοπό είχαν την καλλιέργεια θετικών για τον κ. Τσίπρα εντυπώσεων- η επιλογή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να εμφανιστεί επιθετικός και να ανοίξει την πολιτική ατζέντα της αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό, «χάλασε» ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης που καταστρώθηκε το τελευταίο διάστημα, με επίκεντρο τα λεγόμενα «θετικά» μέτρα:

Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν (όπως ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κλπ), αυτή τη φορά η δικομματική πλειοψηφία δεν κατάφερε να κερδίσει τις πολιτικές εντυπώσεις από τα «μέτρα» της, καθώς το κέντρο βάρους μετατοπίστηκε γενικότερα στην οικονομική της πολιτική, τα σκάνδαλα, τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, και το Σκοπιανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή