Στόχος, ο περιορισμός απωλειών

Στόχος, ο περιορισμός απωλειών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο «περιορισμού» του εκλογικού κόστους στη Βόρεια Ελλάδα μπαίνει πλέον σε εφαρμογή στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενα 24ωρο μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή και τα όσα εκτυλίχθηκαν σε πολιτικό επίπεδο με τις δηλώσεις Ζάεφ, το κέντρο βάρους μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη. Αύριο Παρασκευή, ο πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής, θα είναι ομιλητής σε μια συγκέντρωση που επιβεβαιώνει πλήρως την αποστροφή του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση πως «βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο». Σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά πως η συμφωνία των Πρεσπών θα έχει εκλογικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, και αυτός είναι ο λόγος που επελέγη σε ένα τόσο πρώιμο χρονικά σημείο η Θεσσαλονίκη, ώστε να ξεκινήσει από τώρα και όχι την «τελευταία στιγμή» μια συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού των απωλειών. Η ανάγνωση εξάλλου των αποτελεσμάτων των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 δείχνει πως η Μακεδονία μόνο αδιάφορη δεν μπορεί να είναι, καθώς από τους 13 νομούς της ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτευσε στους 7.

Δεν είναι τυχαίο πως στο πλαίσιο αυτό η κεντρική αφίσα που προαναγγέλλει την ομιλία Τσίπρα περιέχει τη λέξη Μακεδονία, καλώντας τους πολίτες να πουν «Ναι στη Μακεδονία της δημοκρατίας και αλληλεγγύης». Η διάθεση αυτή, όπως αποτυπώνεται στην επιλογή του συνθήματος της ομιλίας, δείχνει και κάτι ακόμα. Στο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως όσο έχει ο κ. Ζάεφ «εσωτερικό κοινό» στο οποίο απευθύνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τον κ. Τσίπρα, που «δεν προτίθεται να αφήσει να διαρρηχθούν οι σχέσεις του με τους πολίτες της Βορείου Ελλάδος». Σε πολιτικό επίπεδο δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή και κάτι ακόμα, που έχει έντονο άρωμα εκλογών.

Την ίδια ώρα που θα μιλάει ο κ. Τσίπρας, θα ξεκινάει το συνέδριο της Ν.Δ. με την εναρκτήρια ομιλία Μητσοτάκη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρώτο «άτυπο ντιμπέιτ», που επιδιώχθηκε από το Μαξίμου. Και αυτό είναι κάτι που δεν το κρύβουν, καθώς θεωρούν πως η προσωπική αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον κ. Μητσοτάκη βγάζει κερδισμένο τον πρώτο.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου επενδύει στην πόλωση. Χθες, ενόψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ομολόγους του στη Σύνοδο Κορυφής, η Ηρώδου Αττικού «απείλησε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα ανέφερε στη Βουλή περί συναλλαγής της κυβέρνησης στο θέμα των Πρεσπών και ότι η μη περικοπή των συντάξεων ήταν αντάλλαγμα για να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών. Το Μαξίμου «σηκώνοντας» το θέμα δεν αρκέστηκε στην οξεία αντίδραση Τσίπρα που έκανε λόγο για «καφενειακού τύπου επιχειρήματα», αλλά επανήλθε. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε αναφορά σε «θράσος» από πλευράς του προέδρου της Ν.Δ. και τον κάλεσε «είτε να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη είτε να δώσει στοιχεία και ονόματα στον ελληνικό λαό και τη διεθνή κοινότητα». Εμμένοντας δε στην αναφορά της διεθνούς κοινότητας, του ζητεί να πει τα ονόματα των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν «στη συναλλαγή». Η αναφορά δεν ήταν τυχαία. Στο Μέγαρο Μαξίμου, θα επενδύσουν στην ευρεία αποδοχή του πρωθυπουργού από τον διεθνή παράγοντα, που θεωρούν πως μεσοπρόθεσμα –αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα– θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στο «ηγετικό προφίλ» του κ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή