Η άφιξη Ρονάλντο δεν δείχνει να κλείνει το έλλειμμα της Γιουβέντους

Η άφιξη Ρονάλντο δεν δείχνει να κλείνει το έλλειμμα της Γιουβέντους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γιουβέντους δαπάνησε το περασμένο καλοκαίρι περί τα 112 εκατ. ευρώ για να πάρει στο Τορίνο τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή των τελευταίων ετών, με σερί στις «Χρυσές Μπάλες», ευελπιστώντας σε τίτλους αλλά και εμπορικά έσοδα από τη σπουδαιότερη μεταγραφή του ιταλικού πρωταθλήματος της τελευταίας 20ετίας.

Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην ενδεκάδα η Γιουβέντους σαρώνει στο ιταλικό πρωτάθλημα και κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλό της στο Τσάμπιονς Λιγκ, μπαίνοντας στο γκρουπ των ισχυρών της μεθαυριανής κλήρωσης των «16». Στα 33 του χρόνια, μετά το μάλλον διστακτικό ξεκίνημα που το χαρακτήρισε η επιθετική αφλογιστία, ο «CR7» έχει πάρει φόρα και δεδομένης της σωματικής του κατάστασης –αναμφίβολα ένας από τους πιο δουλεμένους σε φυσική κατάσταση ποδοσφαιριστές– φαίνεται να έχει ακόμη κάποια χρόνια μπροστά του στο κορυφαίο επίπεδο.

Ωστόσο, από εμπορικής πλευράς η επένδυση δεν έχει αποδώσει πολλά. Είναι γεγονός ότι τα εισιτήρια διαρκείας εξαντλήθηκαν αμέσως τον περασμένο Ιούλιο, λίγες μέρες μετά την απόκτηση του Πορτογάλου παρότι σημείωσαν άνοδο στις τιμές τους που φτάνει το 30%. Τα 29.300 διαρκείας καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα του γηπέδου των πρωταθλητών Ιταλίας, άρα τα περιθώρια αύξησης εσόδων είναι μάλλον περιορισμένα μέσα στη χρονιά. Θετικό είναι και ότι μέσα σε τρεις μήνες η «Γιούβε» πώλησε όσες φανέλες είχε πωλήσει όλη την περυσινή χρονιά.

Από την άλλη, τα έσοδα δεν έχουν φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, σύμφωνα με τους Financial Times. Αλλωστε, η ιταλική αγορά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο δεν καταφέρνει να ανταγωνιστεί ούτε την αγγλική ούτε καν την ισπανική. Επιπλέον, η «Μεγάλη Κυρία» είχε στην περυσινή σεζόν έλλειμμα 19,2 εκατ. ευρώ και τα 112 εκατ. της μεταγραφής Ρονάλντο θα αργήσουν να καλυφθούν.

Σύμφωνα με έρευνα των Banca IMI και Deloitte, η Γιουβέντους τη φετινή σεζόν προβλέπεται να δει το έλλειμμά της να εξαπλασιάζεται, φτάνοντας τα 120 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των εξόδων υπέρ του προσωπικού (δηλαδή των ποδοσφαιριστών κ.λπ.) κατά 60 εκατ. ευρώ και πλέον.

Η πτώση και στα λειτουργικά έσοδα από τα 160 εκατ. ευρώ το 2016 στα 120 εκατ. το 2017 εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί φέτος και του χρόνου, φτάνοντας τα 115 εκατ. ευρώ το 2019, πριν ανέλθει ξανά στα 145 εκατ. το 2020. Κλειδί για την απόδοση της επένδυσης Ρονάλντο φέρεται να είναι οι επόμενες χορηγικές συμφωνίες-μαμούθ με τις εταιρίες Adidas και Jeep όταν λήξουν οι υπάρχουσες το 2020-21. Τότε που ο Κριστιάνο θα κλείνει τα 36…

Εξάλλου, η ισπανική εφημερίδα OK Diario ισχυρίζεται ότι κάποιοι πρώην συμπαίκτες του Πορτογάλου στη Ρεάλ θεωρούν ότι ο Ρονάλντο έχει μετανιώσει που έφυγε από την Ισπανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή