Ποδόσφαιρο: Οι εορτές της… παράνοιας

Ποδόσφαιρο: Οι εορτές της… παράνοιας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χειρότερό του πρόσωπο, αντί για κάτι γιορτινό, παρουσίασε το ιταλικό ποδόσφαιρο προχθές, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, καθώς το ντέρμπι μιας αγωνιστικής που για πρώτη φορά διεξήχθη κατά τα αγγλικά πρότυπα της «boxing day» σημαδεύθηκε από τον θάνατο οπαδού κατά τη διάρκεια επεισοδίων, τις σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της Ιντερ και της Νάπολι και ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος ποδοσφαιριστή των «παρτενοπέι».

Η σοβαρότητα των προχθεσινών γεγονότων ήταν τέτοια ώστε να τεθεί προς στιγμή εν αμφιβόλω η διεξαγωγή της αυριανής αγωνιστικής στο Καμπιονάτο, καθώς το κοινωνικοπολιτικό χάσμα μεταξύ του πλούσιου ιταλικού βορρά και του φτωχού νότου εκτρέφει ακραίες καταστάσεις.

Ενας 35χρονος οπαδός της Ιντερ υπέκυψε χθες στα τραύματα που του προκάλεσε αυτοκίνητο χτυπώντας τον κατά τις συγκρούσεις οπαδών της Ιντερ και της Νάπολι περί τα δύο χιλιόμετρα από το γήπεδο «Τζουζέπε Μεάτσα». Ο Ντανιέλε Μπελαρντινέλι χτυπήθηκε από όχημα 4Χ4 περίπου δύο ώρες πριν από το ματς, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και χθες άφησε την τελευταία του πνοή. Τρία άτομα έχουν συλληφθεί σχετικά με το περιστατικό, αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος οδηγούσε το όχημα.

Ο Μπελαρντινέλι ήταν σεσημασμένος για επεισόδια σε γήπεδα κατά το παρελθόν, ενώ οι ιταλικές αρχές σημείωσαν ότι στα επεισόδια συμμετείχαν και οπαδοί της Βαρέζε και της γαλλικής Νις που είναι αδελφοποιημένοι με τους «ούλτρας» της Ιντερ. Ολα ξεκίνησαν όταν οι «Ιντερίστι» και η παρέα τους, συνολικά περί τα 100 άτομα, είχαν στήσει καρτέρι στη Βία Νοβάρα και επιτέθηκαν σε μίνι βαν με οπαδούς της Νάπολι. Στις συγκρούσεις ενεπλάκησαν και άλλοι φίλοι της Νάπολι καθ’ οδόν για το γήπεδο, και κάποιος από αυτούς έριξε το SUV του πάνω στον Μπελαρντινέλι. Την ίδια ώρα τέσσερις οπαδοί της Νάπολι κατέληγαν και αυτοί στο νοσοκομείο τραυματισμένοι.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο ίδιος ο αγώνας επισκιάστηκε από τις ρατσιστικές επιθέσεις οπαδών της Ιντερ κατά του Σενεγαλέζου παίκτη της Νάπολι, Καλιντού Κουλιμπαλί. Ακούστηκαν ήχοι μαϊμούς και ρατσιστικές ύβρεις, που έκαναν έξαλλο τον ποδοσφαιριστή χωρίς να τον προστατεύσει ο διαιτητής, με αποτέλεσμα να αποβληθεί σε καβγά του με παίκτη των γηπεδούχων, που για την ιστορία νίκησαν 1-0 με γκολ τις καθυστερήσεις. Ο τεχνικός των Ναπολιτάνων Κάρλο Αντσελότι ζήτησε τρεις φορές να διακοπεί ο αγώνας για ρατσιστικό περιστατικό, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί στην Ιταλία, αλλά το μόνο που έγινε ήταν εκκλήσεις από τα μεγάφωνα.

Εύστοχος ήταν ο χθεσινός τίτλος της αθλητικής εφημερίδας Corriere dello Sport, «Boxe Day» (ημέρα του μποξ), δείχνοντας πώς εφαρμόστηκε η «boxing day» στην Ιταλία, και εστιάζοντας την προσοχή της όχι στα επεισόδια εκτός γηπέδου αλλά εντός, μεταξύ των παικτών και με τα ρατσιστικά συνθήματα. Τη συμπαράστασή τους στον Κουλιμπαλί εξέφρασαν πολλοί αντίπαλοι, μεταξύ των οποίων και ο Κριστιάνο Ρονάλντο της Γιουβέντους, που δημοσίευσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του με τον Κουλιμπαλί γράφοντας ότι «η παιδεία και ο σεβασμός είναι απαραίτητοι στον κόσμο και στο ποδόσφαιρο». Παράλληλα, ο δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουζέπε Σάλα, καταδίκασε τα ρατσιστικά φαινόμενα στον αγώνα, ζητώντας συγγνώμη από τον Κουλιμπαλί εκ μέρους των Μιλανέζων.

Προσωρινά ετέθη θέμα διακοπής του πρωταθλήματος από τον πρόεδρο της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Γκαμπριέλε Γκραβίνα, αλλά αργότερα ο ίδιος είπε ότι «το πρωτάθλημα δεν σταματά». Αυτό που έγινε ήταν να αποφασιστεί χθες βράδυ η ποινή δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών για το «Μεάτσα» και τριών για το πέταλο των φανατικών της Ιντερ. Με αυτά πέρασε σε τρίτη μοίρα η απώλεια βαθμών της Γιουβέντους, που με γκολ του Ρονάλντο μάλλον «έκλεψε» έναν βαθμό από τη γηπεδούχο Αταλάντα (2-2) και αύξησε τη διαφορά από τη Νάπολι στους εννιά πόντους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή